Vijetnam-Priroda

VIJETNAM

Vijetnam - Dragulj Indokine bezvremenskog šarma

Vijetnam oduševi sa svojim prirodnim ljepotama, bogatom kulturnom baštinom, dinamičnim gradovima, slikovitom deltom Mekonga, iznimnom kuhinjom i poljima riže.

Vijetnam

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Indokina ili Indokineski poluotok nalazi se u jugoistočnoj Aziji između Indijskog oceana i Južnog kineskog mora te zauzima golem teritorij koji se rasprostire na više od 2 milijuna kvadratnih kilometara. Samo područje u užem smislu zauzima države Kambodžu, Vijetnam i Laos, a u širem smislu obuhvaća i Tajland, Burmu, Singapur te Maleziju. Riječ je o geografski, politički i kulturno različitom svijetu. U turističkom smislu Indokina predstavlja još neotkriveni biser koji gomile posjetitelja posljednjih godina ubrzano otkrivaju.

Indokina putovanje - neotkriveni biser putovanja

Laos na prvi pogled djeluje pospano, no zemlja se polako budi iz dugogodišnjeg sna. Najmanji je od triju zemalja, nema niti metra morske obale ali Stvoritelj ga je obdario moćnom prirodom. Uzduž cijele zemlje teče velika rijeka Mekong, životna žila zemlje. Tu su divna priroda, igra krškog krajolika i zaboravljena planinska plemena koja još žive u svom svijetu. Kada tome dodamo još i prekrasne budističke hramove te uvijek nasmijane domaćine, slika je potpuna.

Vijetnam smo dugo vremena poznavali samo kroz filmove koji su prikazivali sav užas i besmisao rata. U zemlji pak već dugo vlada mir i nova je mantra novac. Pod okriljem crvene zvijezde razvija se kapitalizam te zemlja ostvaruje veliki napredak. Vijetnam koji se nalazi uzduž Južnog kineskog mora posjeduje raznovrsna prirodna bogatstva. Gorski sjever nudi krasne terene za treking i upoznavanje raznih planinskih plemena. Ovdje, u zaljevu Halong, dolazi do izražaja sva mašta Stvoritelja, dok bogati jug nudi sanjarenje na vodama silne rijeke Mekong. Između su skriveni carski gradovi u kojima upoznajemo dugu povijest zemlje, brojna seoca i beskonačno dugačke plaže koje čekaju da ih otkrije turizam.

Kambodža je zemlja koja se nalazi u samom srcu Indokine. Zemlja koja je svijetu dala impresivni Angor Wat i zemlja koja se polako budi te otvara svijetu nakon godina rata i političke nestabilnosti. Kambodža se, kao odavna poznato kulturno središte cijele regije, otvara svijetu i velikim koracima pokušava nadoknaditi izgubljeno. Zemlja impresivnih hramova, prekrasne netaknute prirode, najvećeg slatkovodnog jezera u tom dijelu svijeta, prekrasne obale gdje možemo zaplivati u uvijek toplom moru i zemlja nasmijanih ljudi. Kada tome dodamo još i ukusnu hranu i cijeli niz tropskog voća, dobivamo još jedan razlog za posjet.

 

Prije putovanja

VIZE: Hrvatima je za Vijetnam potrebna viza. Viza se dobiva na ulasku u zemlju. Vizu za svoje putnike ishoduje agencija. Za vijetnamsku vizu nam pravovremeno dostavite podatke - najkasnije 4 tjedna prije odlaska. Za dobivanje vize potreban nam je ispunjeni obrazac (šaljemo uz prijavu), 2 fotografije (4 * 6 cm) i putovnica.

ZDRAVLJE: Obveznih cijepljenja nema. Vijetnam se službeno vodi kao područje malarije. Sve dodatne informacije o bolestima i prethodnoj zaštiti možete dobiti u Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/Default.aspx?sec=211.

VRIJEME: Vijetnam leži u tropskom i suptropskom pojasu te je takva i njegova klima. Unatoč općenitim zajedničkim karakteristikama cijele zemlje, svakako postoje i iznimke. One su posebno karakteristične za visinska područja. Vijetnam ima, kao što je to slučaj s tropskim podnebljima, sušnu i kišnu sezonu. Potonju nazivamo monsun. Obje se sezone u različitim godišnjim razdobljima javljaju na različitim područjima.

1. "Ljetni monsun" traje od kasnog travnja do početka listopada i označava vruće te vlažno vrijeme u većini zemlje. Dnevne se temperature kreću od 25°C - 35°C, a često se penju i do 40°C. Padaline su česte, no u pravilu se ne javljaju svakodnevno.

2. "Zimski monsun" javlja se na sjeverozapadu Vijetnama između listopada i ožujka. Padaline donosi prije svega na najviše sjeverna područja, dok su ostali dijelovi Vijetnama za to vrijeme suhi i vrući.

Idealno vrijeme za putovanje u Vijetnam s obzirom na klimu jest ono između listopada i kasnog svibnja. To je vrijeme s najmanjom mogućnošću za padaline i s manje vlage.

Više informacija možete potražiti na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Hrana je u Vijetnamu, kao i u cijeloj Indokini, izuzetno raznolika. Osjećaju se utjecaji kineske i tajlandske kuhinje. Osnova su rezanci i riža koji se pripremaju na bezbroj načina. Veliki je naglasak na juhama. Jedna od karakteristika indokineske kuhinje jest i priprema morske i slatkovodne ribe na različite načine (pržena, pečena, pirjana, na žaru). Naravno ne nedostaje niti svježeg sezonskog povrća i raznovrsnog voća. Vijetnamska kuhinja ima mnogo svojih vlastitih posebnosti, a prevladavaju najrazličitije juhe s rezancima, jela od riže, knedle, savijače, sendviči (francuski utjecaj), salate... Vijetnamci koriste što svježije sastojke, a sve začinjavaju posebnim mješavinama začina. Hrana je često ljuta, no na raspolaganju su i blage varijante. Mnogo se hrane može kušati na ulici te je izbor takvih zalogaja u Vijetnamu zaista velik.

Na jelovniku ne manjkaju niti slastice. Možete ih zamijeniti sezonskim svježim tropskim voćem. Od pića je najčešći zeleni čaj, no dostupno je još mnogo drugih različitih bezalkoholnih pića među kojima su i neka karakteristična samo za Vijetnam. Od alkoholnih je pića u širokoj upotrebi pivo, no postoje i lokalna žestoka pića.

Preporučujemo da pijete vodu iz bočice. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

SIGURNOST: Vijetnam je sigurna zemlja. Pazite na osobnu imovinu. Preporučujemo vam da tijekom putovanja pazite na osobnu imovinu i da na putovanje ne nosite dragocjenosti ili druge vrjednije predmete! Agencija Oskar ne odgovara za njihov mogući gubitak.

ODJEĆA: Što se tiče tradicije, nema ograničenja. Zbog vlage i vrućine preporučujemo tanku i opuštenu odjeću od prirodnih materijala u kojoj će vam biti najudobnije. Pri obilasku budističkih hramova pokrivaju se ramena i koljena (i muškarci i žene) čime se iskazuje poštovanje. Potrebno je pripaziti na zaštitu od sunca - šešir, kapa, marama... Vijetnam je klimatski vrlo razvijena zemlja, može nas iznenadti povremena kiša pa sa sobom uvijek imajte i toplu odjeću (vestu, flis...) Ne zaboravite ni na kupaće kostime.

LOKALNA VALUTA: Vijetnamski dong; 1 dong (= 100 xueva)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Kreditnim karticama možete plaćati u trgovinama. Novac možete podizati na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, ponegdje MAESTRO). Ponekad podizanje gotovine na bankomatima i plaćanje kreditnim karticama nije moguće stoga vam za svaki slučaj preporučujemo dovoljno gotovine za cijelo putovanje! Od gotovine su najpreporučljiviji američki dolari.

PLANIRANI TROŠKOVI: Za tekuću potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa se potrošnja od 20 do 25 USD dnevno. U gornji iznos nisu uključene preporučljive napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Vijetnama za Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Pozivni broj iz Hrvatske za Vijetnam je 00 84 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Mobiteli stranih operatera u većini zemlje rade normalno. Internet je dostupan u svim većim gradovima.

ELEKTRIČNI NAPON: 220 V, ponegdje 240 V, koriste se jednake utičnice kao i kod nas.

OPĆI PODACI O DRŽAVI

  • Veličina: 331 210 km2
  • Stanovništvo: cca 91,5 milijuna
  • Glavni grad: Hanoi
  • Jezik: vijetnamski, a u uporabi su i engleski, francuski, kineski te kmerski jezik.
  • Vjera: budizam 9,3%, katolicizam 6,7%, hoa hao 1,5%, cao dai 1,1%, protestantizam 0,5%, islam 0,1%, ateisti 80,8% (neslužbeno i budisti)
  • Uređenje: komunistička država, 58 provincija, predsjednik države: Truong Tan Sang
  • Lokalno vrijeme: GMT +7
  • Preporučujemo: knjige, zemljovide, vodiče...

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još