Ujedinjeni Arapski Emirati -Dubaj

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI

Ujedinjeni Arapski Emirati - Dubai, sinonim za raskoš

Dubai je popularna destinacija putnicima iz cijeloga svijeta, koja ostane u pamćenju sa svojim sjajem te kombinacijom modernoga i tradicije.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Dubai je grad kontrasta, ovdje se isprepliću atmosfera moderne metropole i tradicionalnog pustinjskog života.

Dubai putovanjeGrad se nalazi na mjestu gdje se istok susreće sa zapadom. Još nedugo je ovdje stajalo malo selo, dok je danas to milijunski grad, koji privlači ljude iz svih krajeva svijeta. Ovdje možemo pronaći trgovačke centre, restorane i barove, hotele i najviše nebodere.

Tu danas raste još jedan grad, prijestolnica Udruženih Arapskih Emirata, Abu Dhabi.

Predivan grad ponosi se svojim trgovačkim centrima, restoranima i barovima, hotelima i najvišim neboderima. Tu svatko može pronaći ponešto za sebe, od moderne arhitekture, plavog arapskog zaljeva sa zlatnim pješčanim plažama do mogućnosti odlične kupovine.

Zašto u Ujedinjene Arapske Emirate?

 • Dubai – arhitekturni biser arapskog poluotoka,
 • čari arapske pustinje i zelene oaze Al Ain,
 • prijestolnica Ujedinjenih Arapskih Emirata – Abu Dhabi
 • uživanje u kupovini u Dubai-u
 • čisto more s pješčanim plažama

Prije putovanja

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI – Dubai, sinonim za raskoš

VIZA: Hrvatskim državljanima za ulazak u Ujedinjene Arapske Emirate nije potrebna viza. To vrijedi samo za imatelje običnih putovnica i boravak do 30 dana. Putovnica mora biti važeća još 6 mjeseci od završetka putovanja.

ZDRAVLJE: Obaveznih ili preporučljivih cijepljenja za ovo putovanje nema. Ukoliko uzimate neke posebne lijekove, uzmite dovoljnu količinu sa sobom. Svi putnici osigurani su zdravstvenim osiguranjem u inozemstvu.

VRIJEME: Zemlja ima pustinjsku klimu s godišnjom količinom padalina od 100 do 200 mm. U Dubai-u je prosječna temperatura u siječnju 23 stupnja Celzijevih, a u lipnju 42 stupnja Celzijeva.

Više informacija o klimi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima možete pronaći na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Raznolika. Mnogo međunarodnih kuhinja, među kojima najviše prevladavaju libanonska, indijska, perzijska i arapska kuhinja. Od pića je jako popularna kava s dodatkom kardomoma, koju posluže s datuljama ili halvom. Alkoholna pića zabranjena su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zato i nisu tako česta. Na raspolaganju su u boljim restoranima i nekim hotelima. Voda nije pitka, preporučujemo vam piti flaširanu vodu. Za ostale informacije na raspolaganju će vam biti vaš vodič.

SIGURNOST: Ujedinjeni Arapski Emirati je sigurna zemlja. Ljudi su ljubazni i otvoreni. Unatoč ljubaznim i poštenim ljudima u turističkim gradovima i u gužvi gradskih ulica se može naći i neki džepar. Preporučujemo da na putovanje sa sobom ne nosite dragocjenosti ili druge predmete velike vrijednosti i da obraćate pozornost na osobnu imovinu! Agencija Oskar ne snosi odgovornost za moguću krađu ili gubitak.

ODJEĆA i OBUĆA: Kretati ćemo se po muslimanskom svijetu, gdje vrijede drugačija pravila ponašanja i odijevanja nego kod nas. Ženama preporučujemo duge hlače, majice s kratkim rukavima neka budu što dulje (do lakta). Koljena moraju biti prekrivena, kao i ramena i dekolte. Muškima preporučujemo duge hlače (barem preko koljena). Odjeća neka bude lagana i prozračna. Vuneni pulover neće biti višak. Smisleno uzeti i vjetrovku protiv vjetra. Kao osnovnu obuću predlažemo kvalitetne sandale, primjerene za dalje šetnje. Osim sandala su nužne i sportske cipele, a ako ne vjerujete svojim gležnjevima, uzmite planinarske tenisice. Važna je dobra zaštita od sunca, ne zaboravite i na kupaći kostim i ručnik.

LOKALNA VALUTA: Dirham – AED.

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Kreditnim karticama možete plaćati u trgovinama. Novac možete podizati na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, ponegdje MAESTRO). Povremeno podizanje gotovine na bankomatima ne funkcionira zbog čega vam za svaki slučaj preporučujemo manji iznos gotovine!

PLANIRANI TROŠKOVI: Za tekuću potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa se potrošnja od 20 do 50 EUR dnevno. U gornji iznos nisu uključene preporučljive napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva. Pozivni broj iz Hrvatske u Ujedinjene Arapske Emirate je 00 971 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva. Telefoni i internet su dostupni posvuda, mobiteli rade.

ELEKTRIČNI NAPON: Napon je 220/240 V i koriste se posve jednake utičnice kao i kod nas.

OPĆI PODACI O DRŽAVI

 • Veličina: 83.600 km2
 • Stanovništvo: cca. 5,6 milijuna
 • Glavni grad: Abu Dhabi
 • Jezik: arapski, ali i engleski, hinduistički i perzijski
 • Vjera: islam 76%, kršćanstvo 9% i druge religije (hindu, budizam, parsiji,…)
 • Uređenje: federacija Emirata; 7 emirata (Abu Dhabi, Ayman, Al Fujayrah, Sharjah, Dubai, Ras al Khaymah, Umm al Qaywayn); predsjednik države: Khalifa bin Zayid al-Nuhayyan.
 • Lokalno vrijeme: GMT +4 sata
 • Preporučujemo: knjige, zemljovide, vodiče...

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još