Zapadna Turska-Plava džamija

TURSKA

Turska – Zemlja dviju cjelina

Turska, zemlja vrhunskih doživljaja. Ovdje pronađemo prema Europi usmjerenu zapadnu Tursku, prema Aziji istočnu, te prema Arabiji usmjerenu jugoistočnu Tursku.

Turska

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Turska je zemlja na civilizacijskom raskršću koja nam nudi barem tri vrhunska doživljaja - Europi usmjerenu zapadnu Tursku turističkog nadahnuća, srednjoj Aziji okrenutu istočnu Tursku kao odličan susret s različitošću te arapskoj stvarnosti usmjerenu jugoistočnu Tursku koja će vas uhvatiti u sjecište civilizacija.

Turska putovanje - zemlja puna vrhunskih doživljaja

Turska putovanjeIznimni teren za putovanja - po raznolikosti jedan od najljepših uopće. Turska je cjenovno povoljna i nudi sve što si jedan turist ili avanturist želi - puna svjetski poznatih znamenitosti, blagi tradicionalni život isprepliće se sa suvremenom državom. Istovremeno je toliko drugačija i zanimljiva te toliko jednaka i sigurna... ponosi se divnom prirodom i najljepšim kutcima Sredozemlja. Potrebni su vam još samo specijalisti koji će vas odvesti u najskrovitije kutke i ozračja, koji vam znaju dočarati doživljaje koje novopridošlica u zemlju ne može niti očekivati!

Svaki dan u Turskoj priča je za sebe!

Svako putovanje Turskom novi je doživljaj! Iz bogate riznice putovanja ovdje smo ih izabrali samo nekoliko. Nove inspiracije uvijek dolaze, putovanje krojimo po vašoj želji i u vašem stilu. Odaberite poslasticu s bogatog stola putovanja u Tursku!

Zašto putovati u zapadnu Tursku?

 •  Istanbul - 1600-godišnja prijestolnica na dva kontinenta,
 •  Kapadokija - mjesečeva pokrajina bajkovitih Kapadokijaca!?
 •  Pamukkale – sniježnobijeli bazeni i Kleopatrin bazen,
 •  Efez, Troja, Pergamon i drugi antički dragulji Egeja,
 •  Konya - dom plešućih derviša i rumija Mevlane,
 •  Ankara - anatolski feniks moderne prijestolnice,
 •  Sredozemlje - predivne plaže i čarobna ozračja,
 •  Olympos - gdje ostatak svijeta gubi svoj smisao,
 •  slasna hrana i slastice, turske čajane i hamami,
 •  gdje pravi doživljaji tek započinju!

Putovanje u Tursku

 

Prije putovanja

VIZE: Za putovanje u Republiku Tursku hrvatski državljani dužni su ishoditi vizu putem sustava E-viza. Prijava za E-vizu može se napraviti putem internetske stranice www.evisa.gov.tr uz plaćanje kreditnom/debitnom karticom – VISA I MASTER. Cijena vize je 20 USD.

ZDRAVLJE: Obveznih cijepljenja nema.

VRIJEME: Turska je velika zemlje te je stoga možemo podijeliti na više različitih klimatskih predjela. Službeno ih je čak sedam, no možemo sažeti zajedničke karakteristike većeg dijela turske obale i unutrašnjosti. Za obalu su karakteristične blage zime i vruća ljeta. Unutrašnjost Turske ima tipične ekstremno hladne zime i vruća, suha ljeta. Što se više putuje na istok zemlje, vremenski su ekstremi veći.

1. Obala zapadne i južne Turske (Istanbul, Kušadasi, Antalya) ima tipičnu sredozemnu klimu s blagim zimama i vrućim ljetima. Dnevne se temperature na proljeće i jesen dižu do približno 25°C, ljeti sve do 35°C ili koji stupanj više. Idealno je vrijeme za putovanje od ožujka do studenog kada ima i najmanje padalina.

2. Unutrašnjost zapadne Turske (Ankara, Kapadokija, Taškent) čini plato visine do 1500 m. Za to su područje karakteristični temperaturni ekstremi i tijekom noći i tijekom dana. Proljetne i jesenske dnevne temperature dižu se najviše do 20°C, ljetne do 30°C, a i više. Noćne su temperature često 15°C i više niže od dnevnih. Tijekom cijele godine padalina nema mnogo, a ljeti ih ima još i manje. Idealno razdoblje za putovanje je od ožujka do studenog.

3. Istočna Turska (Van, Dogubeyazit, Kars) je plato visine od 1300 m do 2000 m i više. Karakteristične su iznimno hladne zime i topla, povremeno čak i vruća ljeta. Ljetne se dnevne temperature kreću sve do 28°C, dok noćne mogu biti niže i više od 15°C. Ljetno razdoblje od lipnja do rujna idealno je vrijeme za putovanje istočnom Turskom kada padalina gotovo i nema.

4. Obala Crnoga mora (Trabzon, Rize, Sumela) najkišnije je područje u cijeloj Turskoj, odnosno za njega je karakteristična suptropska klima. Zime su blage, no kišne, a ljeta topla s manje padalina. Ljetne se dnevne temperature kreću od 22°C do 30°C uz mnogo vlage. Idealno je vrijeme za putovanje od lipnja do rujna kada je i najmanje padalina.

5. Jugoistočna Turska (Gaziantep, Šanliurf, Hasankeyf) ima karakterističnu polupustinjsku klimu što znači vrlo hladne zime, vruća i suha ljeta te velike temperaturne ekstreme. Ljetne se dnevne temperature kreću od 25°C do 35°C sve do 40°C. Padalina je jako malo.

Više informacija na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Turska kuhinja slovi kao jedna od raznolikijih i ukusnijih. Dakle putovanje je Turskom i krasno kulinarsko iskustvo. Svaki dan možete kušati kakav turski specijalitet, a oni se od regije do regije mijenjaju. Tu nisu samo svjetski poznati kebabi svih mogućih vrsta, već i niz slasnih povrtnih i mesnih te ribljih jela, širok izbor slastica i zanimljivih pića. Od pića je svakako najomiljeniji napitak od jogurta ajran koji za vrućih mjeseci olakšava putovanje i obvezan, uvijek prisutan turski čaj. Dovoljno je i svježeg voća i voćnih sokova.

Turska je hrana vrlo sigurna i na putovanju se uvijek hranimo u provjerenim lokalnim ili ponekad turističkim restoranima. Preporučujemo da pijete vodu iz bočice.

Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

SIGURNOST: Turska je sigurna zemlja. Ljudi su ljubazni i otvoreni. Unatoč pretežno ljubaznim i poštenim ljudima u gužvama na tržnicama i turističkim mjestima uvijek se kreću i džepari koje privlači vaša imovina. Preporučujemo vam da tijekom putovanja pazite na osobnu imovinu i da na putovanje ne nosite dragocjenosti ili druge vrjednije predmete!

Agencija Oskar ne odgovara za mogući gubitak vaše osobne imovine. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

ODJEĆA: Turska je muslimanska zemlja. Predlažemo da vaša garderoba uključuje odjeću koja pokriva ramena, dekolte i koljena (dugi i kratki rukavi, poluduge hlače, prozračne suknje...). Pripremite se na ljetno vrijeme, no nešto tople odjeće neće škoditi. Posebice na putovanju istočnom Turskom. Dobro se pripremite na zaštitu od sunca (glava, vrat). Preporučujemo vam otvorene ciple (izdržljivije sandale s dobrim potplatom) za pretežni dio putovanja i udobne zatvorene cipele za moguća dulja pješačenja. Ne zaboravite na kupaći kostim i ručnik.

LOKALNA VALUTA: Turska lira; 1 TL (=100 kuruša)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Kreditnim karticama možete plaćati u trgovinama. Novac možete podizati na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, ponegdje MAESTRO). Povremeno podizanje gotovine na bankomatima ne funkcionira zbog čega vam za svaki slučaj preporučujemo manji iznos gotovine!

PLANIRANI TROŠKOVI: Za tekuću potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa se potrošnja od 15 do 20 EUR dnevno. U gornji iznos nisu uključene preporučljive napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Turske za Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva. Pozivni broj iz Hrvatske za Tursku je 00 90 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva. Telefoni i internet su dostupni posvuda, mobiteli rade.

ELEKTRIČNI NAPON: Napon je 220 V i koriste se posve jednake utičnice kao i kod nas.

OPĆI PODACI O DRŽAVI

 • Veličina: 783 562 km2
 • Stanovništvo: nešto manje od 80 milijuna
 • Glavni grad: Ankara
 • Jezik: turski
 • Vjera: islam 99,8% (većinom suniti), ostale vjere (većinom kršćanstvo i judaizam) 0,2%
 • Uređenje: republička parlamentarna demokracija, 81 provincija, predsjednik države: Abdullah Gul
 • Lokalno vrijeme: GMT +2
 • Preporučujemo: knjige, zemljovide, vodiče...

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još