Kenija-Tanzanija-Žirafe

TANZANIJA

Tanzanija – To je Afrika

Tanzanija privlači s prostranstvima svojih nacionalnih parkova, jedinstvenom prilikom promatranja divljih životinja, a njoj pripada i tropski Zanzibar.

Tanzanija

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Kenija, Tanzanija, Zanzibar – primamljiva imena svjetski poznatih mjesta izmjenjuju se jedno za drugim i predstavljaju izvrstan scenarij za ovu prvoklasnu afričku igru. Nepregledna mnoštva divljih životinja i bogata kultura prvobitnih plemena na uvijek drugačijoj sceni kao s najboljih slika. Kenija nudi jedinstven spoj mnogih afričkih suprotnosti, a Tanzanija privlači svojim prostranim nacionalnim parkovima. Još jedan u nizu superlativa dolazi na kraju, u svom rajskom izdanju – Zanzibar!

Kenija, Tanzanija, Zanzibar putovanje - to je Afrika!

Istočna Afrika jedan je od najprivlačnijih dijelova našeg planeta. Primamljiva imena svjetski poznatih mjesta izmjenjuju se jedno za drugim i predstavljaju izvrstan scenarij za tu prvoklasnu afričku igru. Nepregledna mnoštva divljih životinja i bogata kultura prvobitnih plemena na uvijek drugačijoj sceni kao s najboljih slika. Nad svim tim uzdiže se snježna kapa moćnog Kilimandžara, a dramatičnosti ne manjka ni na jednom koraku. Tu će posjetitelj reći: "Ovo je Afrika"! Još jedan u nizu superlativa dolazi na kraju, u svom rajskom izdanju - Zanzibar!

Kenija nudi jedinstven spoj mnogih afričkih suprotnosti. Od divljih životinja do raznolikog noćnog života, modernih gradova i masajskih sela, bogate tradicionalne kulture i moderne umjetnosti. Sve to smješteno je u predivno okruženje koje nas ne ostavlja ravnodušnima te u kojem ne nedostaje razloga za posjet. Safari u svjetski poznatom rezervatu Masai Mari, upijanje atmosfere uz divlja jezera, osluškivanje bila kozmopolitskog Nairobija... To je Kenija!

Tanzanija privlači svojim prostranim nacionalnim parkovima koji zauzimaju više od četvrtine njezine površine. Mogućnosti za promatranje divljih životinja ovdje su iznimne! Slike se izmjenjuju pred očima putnika kao u nezamislivoj dokumentarnoj emisiji. Lavovi, slonovi, nosorozi, zebre, gazele, antilope, krda bizona... Susret s Bušmanima plemena Hadžabe i Tindiga predstavlja dio pisane plemenske priče države Tanzanije.

Zanzibar je prava poslastica, uvijek s pravom dozom egzotike i mnogim tajnama iza brojnih uglova. Ulazak u Zanzibar, ulazak u drugi svijet, razotkriva još jedno poglavlje afričke i svjetske povijesti te naravno nudi i zasluženo približavanje raju svojim tropskim plažama i pravim ozračjem za odmor!

 

Prije putovanja

VIZE: Hrvatima je potrebna viza. Dobivamo je na graničnom prijelazu/u zračnoj luci uz naknadu od 50 USD. Potrebna nam je putovnica važeća još barem 6 mjeseci nakon putovanja.

ZDRAVLJE: Obvezno je cijepljenje protiv žute groznice. Sve dodatne informacije o bolestima i prethodnoj zaštiti možete dobiti u Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/Default.aspx?sec=211.

VRIJEME: Tanzanija većinu godine ima ugodnu tropsku klimu koja se može razlikovati od područja do područja. Sva obalna područja i otoci imaju izraženu tropsku monsunsku klimu s kišnom i sušnom sezonom. Tijekom kišne sezone (kraj ožujka – lipanj i studeni – prosinac) padaline nisu predvidljive i moguće su svaki dan, a temperature se kreću kao i većinu godine od 25 do 35°C.

Sva područja Tanzanije udaljena od obale imaju klimu koja se mijenja s obzirom na nadmorsku visinu. Na većini su kontinenta do visine od 2000m najhladniji mjeseci od lipnja do kolovoza, a najtopliji od prosinca i ožujka. Za hladnih mjeseci temperature mogu pasti ispod 10°C noću te se tijekom dana popeti do najviše oko 25°C. Tijekom toplih mjeseci dnevne su temperature između 20°C i 30°C. Padaline su najčešće između kasnog ožujka i početka lipnja.

Najbolje vrijeme za posjet je između prosinca i ožujka te lipnja i kasnog rujna.

Za više informacija pogledajte www.wunderground.com .

HRANA I PIĆE: Hrana Tanzanije vrlo je raznolika i ovisi o području na kojem se nalazimo. Obalna i otočka područja poznata su po pikantnijoj i općenito začinjenijoj hrani te mnogo morske hrane. U kontinentalnim je područjima glavna hrana ugali, vrsta knedli od bijeloga pšeničnog griza. Osim ugalija, osnovna su hrana i riža i čapati (plosnati kruh koji dolazi iz Indije). Prilozi su vrlo različiti. Uz glavno se jelo obično poslužuje barem jedno jelo od povrća i jedno od mesa. Meso je općenito vrlo omiljeno i priprema ga se na različite načine. U juhama, umacima, pečeno ili na žaru. Sve je više utjecaja drugih kuhinja, među kojima u Tanzaniji prevladava indijski utjecaj. Uvijek su na raspolaganju razne zakuske kao što su pekarski proizvodi, samose, slastice od riže.

Tanzanija ima i mnogo slasnog tropskog voća (sezonsko). Od pića je vrlo raširen čaj, slijedi kava, a zatim različiti sokovi od tropskog voća ili nekih drugih tropskih biljaka. Od alkohola je najčešće pivo, a dostupna su i lokalna ili uvozna žestoka pića.

Savjetujemo vam konzumaciju vode iz boce. Za sve ostale podatke na raspolaganju će vam biti vaš vodič.

SIGURNOST: Tanzanija je uglavnom sigurna država. Unatoč uglavnom ljubaznim i poštenim ljudima, mogu se naći i kradljivci koje privlači vaša imovina.

Preporučujemo vam da tijekom putovanja pazite na osobnu imovinu i ne nosite na putovanje dragocjenosti ili druge vrijedne predmete! Agencija Oskar ne odgovara za mogući gubitak vaše osobne imovine. Za sve ostale podatke na raspolaganju će vam biti vaš vodič.

ODJEĆA: Slično kao kod nas. U Tanzaniji se, što se tiče odjeće, nije potrebno posebno prilagođavati i možemo biti odjeveni po europskoj modi. Lokalni stanovnici prilično su konzervativni u pogledu odijevanja zbog čega bi bilo dobro da ramena, koljena i dekolte budu prekriveni. Kako se dakle pripremiti?

 • Tijekom cijele godine najprimjerenija je udobna sportska odjeća. Odjeća neka bude prozračna, laganija i od prirodnih materijala.
 • Poneka košulja s dugim rukavima koja će vas čuvati od sunca i vjetra na safariju.
 • Moramo paziti na glavu i vrat – preporučujemo kapu ili šešir, može i marama za glavu.
 • Dodajte nekoliko toplih komada odjeće ( velur ili vunu i vjetrovku, parku), također i duge hlače. Moramo biti spremni za temperature od 15 do 30 stupnjeva.
 • Obuća. Jedan par zatvorenih cipela za veći dio putovanja. Sportske cipele ili tenisice za treking. Ako niste sigurni u svoje gležnjeve, neka vaše cipele podržavaju i gležanj. Ne zaboravite na dobre otvorene sandale s grubim gumenim potplatom (da u njima možete lijepo hodati i da omogućavaju čvrst korak) za toplije dane.
 • Ne zaboravite na kupaće kostime i ručnik.
 • Ručnik za kamp.

LOKALNA VALUTA: Tanzanijski šiling; 1 šiling (= 100 sentija)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Kreditnim karticama možete plaćati u većim trgovinama. Novac možete podići na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, negdje MAESTRO) u većim gradovima. Ponekad podizanje na bankomatima i plaćanje kreditnom karticom nije moguće zbog čega vam preporučujemo dovoljno gotovine u EUR za svaki slučaj.

PLANIRANI TROŠKOVI: Za tekuću potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa se potrošnja od 15 do 20 EUR dnevno. U gornji iznos nisu uključene preporučljive napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Tanzanije za Hrvatsku je 00 385 + područni br. (bez 0) + broj koji se poziva.

Pozivni broj iz Hrvatske za Tanzaniju je 00 255 + područni br. (bez 0) + broj koji se poziva.

Telefoni i internet dostupni su u većim mjestima, a mobiteli rade svugdje.

ELEKTRIČNI NAPON: Napon je 220 V i koriste engleske utičnice. Preporučujemo kupnju pretvarača.

OPĆI PODACI O DRŽAVI

 • Veličina: 947 300 km2
 • Stanovništvo: cca. 47 milijuna
 • Glavni grad: Dar es Salaam
 • Jezik: engleski i svahili (službeni) + arapski i kiunguja (česti na Zanzibaru) te jezici mnogih etničkih skupina
 • Vjera: islam 35%, kršćanstvo 30%, animizam 35%; Zanzibar – 99% islam
 • Uređenje: republika, 30 regija, predsjednik države: Jakaya Kikwete
 • Lokalno vrijeme: GMT + 3
 • Preporučujemo: knjige, zemljovidi, vodiči ...

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još