Tajland-Ploveća tržnica

TAJLAND

Tajland – Tropska stvarnost

Tajland, zemlja ostvarenih tropskih mitova s velikim kraljevskim gradovima, mostom na rijeci Kwai, šarenom džunglom, zlatnim trokutom i atraktivnim plemenima.

Tajland

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Tajland - beskrajna rodna nizina s velikim carskim gradovima, most na rijeci Kwai, šetnje džunglom, zlatni trokut, atraktivna plemena i prekrasno tropsko more samo su neki od razloga zbog kojih putnici rado posjećuju Tajland. Ako tome još dodamo i povoljne cijene, ukusnu tajlandsku kuhinju i tradicionalnu tajlandsku masažu, Tajland je idealan za kraći ili duži odmor!

Tajland putovanje - putnička bajka

Tajland je dugo čekao na nas i ova je godina konačno ta godina kada na velika vrata ulazimo u jugoistočnu Aziju. Započinjemo s Tajlandom i za početak smo pripremili dva putovanja s naglaskom na povoljnim cijenama i iskustvu otkrivanja zemlje.

Pustite da vas zavede zemlja u kojoj vas na svakom koraku prati ugodan osmijeh, a ljudi vam se klanjaju u pozdrav i znak dobrodošlice. Tajland koji ima visokorazvijenu turističku infrastrukturu ujedno je divan putni teren. Od trekinga na sjeveru gdje ćemo upoznati prirodu i planinska plemena, do najljepših plaža svijeta koje čekaju na vas. Između toga povijest, s krasno očuvanim kraljevskim gradovima. Sada je pravo vrijeme za otkrivanje zemlje smijeha. Pobjegnite pred svakodnevicom i pridružite nam se na Tajlandu.

Možete birati između dva različita putovanja koja po vlastitoj želji kombinirate s odmorom na rajskim plažama Tajlanda.

Zašto na Tajland?

 • Bangkok - legendarni Kao San i plivajuća tržnica,
 • Zlatni trokut - plemena i žene dugih vratova,
 • Kanchanaburi - most na rijeci Kwai,
 • tajlandski boks - za muškarce i žene,
 • Krabi, Phuket - beskrajne pješčane plaže,
 • Ko Tao - živopisan podvodni svijet,
 • tropi, u pravom smislu te riječi,
 • neusporediva hrana...

 

Prije putovanja

VIZE: Hrvatima je za Tajland potrebna viza. U Zagrebu je možete izvaditi sami ili za vas može to učiniti agencija (uz doplatu). Za ishodovanje vize potreban je obrazac kojeg vam šaljemo uz prijavu za putovanje, putovnica važeća najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u Tajland i ima bar jednu praznu stranicu za vizu, fotokopija 2. i 3. stranice putovnice te 1 fotografija za dokumente.

ZDRAVLJE: Obaveznih cijepljenja nema. Sve dodatne informacije o bolestima i prethodnoj zaštiti možete dobiti u Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/Default.aspx?sec=211.

VRIJEME: Tajland ima tipičnu tropsku klimu zbog čega ne poznaje četiri godišnja doba, već samo kišnu i sušnu sezonu. I one su u različito doba godine na različitim područjima Tajlanda. Postoji tzv. vruća sezona, tik pred kišnom kada su temperature najviše.

1. Kišna je sezona (srpanj - listopad) u to vrijeme u većem dijelu Tajlanda. To je vrijeme monsunskih kiša što znači jedan ili dva pljuska na dan, a ponekad i više. Padaline su nepredvidljive i može se dogoditi da kiši i više dana zaredom. Unatoč svemu, to je vrijeme ugodnih temperatura (do 30°C), zelenog i svježeg okoliša.

2. Vruća je sezona (ožujak - svibanj) vrijeme najviših temperatura u većini Tajlanda i one se tada mogu dići sve do 40°C. To posebno vrijedi za sve sjeverne provincije Tajlanda, dok su plaže i otoci na jugu u to vrijeme vrlo ugodni za posjet.

3. Sušna je sezona (studeni - veljača) vrijeme kada je u većini Tajlanda klima najstabilnija što se tiče padalina. To je i vrijeme ugodnih temperatura koje se tijekom dana kreću od 25°C do 35°C. Na višim nadmorskim visinama može biti i nekoliko stupnjeva hladnije.

Općenito gledajući, vremenski je najugodnije razdoblje za posjet Tajlandu sušna sezona te koji mjesec prije ili poslije nje. Za posjet plažama i otocima prikladno je razdoblje od listopada i svibnja, no i kišna sezona ima svoje pozitivne vremenske prednosti.

Za više informacija možete pogledati: www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Tajlandska je kuhinja u cijelome svijetu poznata zbog svojih iznimnih, posebnih okusa. U tajlandskoj se kuhinji radi o sastavljanju jela od dugačkog niza sastojaka u konačne, harmonične okuse. Začini su osnova tajlandske kuhinje. Bez začina nema obroka. Oni moraju biti svježi, a u izobilju prate sve obroke. Među najkarakterističnijima su limunska trava, korijandar, menta, tamarind i naravno čili papričice. U začine se ubrajaju i različite paste odnosno koncentrati mljevenog ribljeg mesa ili mesa od rakova odnosno kozica. Općenito su ribe uz morsku hranu vrlo važan dio tajlandske kuhinje i često su dio glavnih obroka. Osnovna je hrana i na Tajlandu riža. Česti su i rezanci, no uvijek od riže. Kao predjelo ili starter ili pak samostalan obrok odlične su tajlandske juhe. Postoji ih mnogo - povrtnih, mesnih, ribljih. Od njih je zasigurno najpoznatija juha tom yam od povrća, kozica i limunske trave, a povremeno može biti i od drugih sastojaka. Glavna se jela na Tajlandu poslužuju u obliku različitih umaka (kao nekakvi curryji) i priloga koji se potom dodaju osnovnom tanjuru, punom riže. Barem jedno ili dva od tih jela su mesna ili s morskom hranom. Jela s rezancima obično dolaze na jednom tanjuru gdje su sastojci već izmiješani s rezancima i preprženi u samostalno jelo. Kada je riječ o rezancima, nezaobilazni su poznati tajlandski pad thai - preprženo jelo od rižinih rezanaca s umakom posebnim za to jelo i dodatkom piletine, jaja, oraščića, povremeno i kakvog povrća, budući da postoji više inačica jela istoga imena. Pad thai je inače uvršten na popis 50 najslasnijih svjetskih specijaliteta i to na 5. mjesto!

Od slastica je potrebno spomenuti tajlandsko tropsko voće. To je zemlja u kojoj tropskog voća ima u izobilju, a mijenja se ovisno o sezoni. Voće je moguće okusiti i u obliku svježih voćnih sokova. Od slastica su skoro sve tajlandske na bazi riže odnosno rižinog brašna kojem se dodaju različiti sastojci od kojih je najčešći kokos u različitim oblicima. Tajland je zemlja gdje se i na ulicama puno peče i priprema, posvuda ima mnogo hrane i usputnih zalogaja ne manjka. Među njima su pravi izazov različiti pečeni insekti!

Od pića je tradicionalan čaj na više načina. Dostupan je i cijeli niz svjetski poznatih i lokalnih tajlandskih bezalkoholnih pića. Od alkoholnih je pića na raspolaganju niz lokalnih od kojih je najomiljenije pivo, a od piva pivo Tiger.

Savjetujemo vam da pijete vodu iz bočica. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

SIGURNOST: Tajland je sigurna zemlja. Moramo paziti na osobnu imovinu. Preporučujemo vam da tijekom putovanja obratite pozornost na osobne stvari te da na putovanje ne nosite dragocjenosti ili druge vrjednije predmete! Agencija Oskar ne odgovara za njihov mogući gubitak.

ODJEĆA: Nema ograničenja što se tiče tradicije. Zbog vlage i vrućine preporučujemo tanku i lepršavu odjeću od prirodnih materijala u kojoj će vam biti najudobnije. Pri obilasku budističkih hramova pokrit ćemo ramena i koljena (i muškarci i žene) - time iskazujemo poštovanje. Potrebno je pripaziti i na zaštitu od sunca - šeširić, kapa, marama... Vijetnam je klimatski vrlo različita zemlja, može nas iznenaditi povremena kiša, a sa sobom obvezno imajte i toplu odjeću (pulover, flis...). Ne zaboravite na kupaći kostim i ručnik.

LOKALNA VALUTA: Tajlandski baht; 1 baht (= 100 satanga)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: U trgovinama možete plaćati kreditnim karticama. Novac možete podići i na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, ponegdje MAESTRO). Ponekad podizanje na bankomatima i plaćanje kreditnim karticama ne funkcionira, stoga vam preporučujemo da za svaki slučaj imate dovoljno gotovine za cijelo putovanje! Od gotovine su najpreporučljiviji američki dolari.

PLANIRANI TROŠKOVI: Za svakodnevnu se potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa trošak od 25 do 30 EUR dnevno. U taj iznos nisu uključene preporučene napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Tajlanda za Hrvatsku je 00 00385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Pozivni broj iz Hrvatske za Tajland je 0066 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Mobiteli stranih operatera u većini zemlje rade normalno. Internet je dostupan u svim većim mjestima.

ELEKTRIČNI NAPON: 220V, koriste se posve jednake utičnice kao i kod nas.

OPĆI PODACI O DRŽAVI

 • Veličina: 513 120 km2
 • Stanovništvo: oko 67 milijuna
 • Glavni grad: Bangkok
 • Jezik: tajlandski (službeno), engleski (često u upotrebi) te lokalni jezici etničkih grupa
 • Vjera: budizam 94,6%, islam 4,6%, kršćanstvo 0,7%, ostalo 0,1%
 • Uređenje: savezna monarhija, 77 provincija, vođa države: kralj Phumiphon Adunyadet (može i Bhumibol Adulyadei)
 • Lokalno vrijeme: GMT +7
 • Preporučujemo: knjige, zemljovide, vodiče...

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još