Šri Lanka-Plantaže čaja

ŠRI LANKA

Šri Lanka – Budina suza u Indijskom oceanu

Šri Lanka, ugodan tropski otok. Priroda u svim nijansama zelene boje, svjetski priznate znamenitosti, krda slonova, beskonačne plaže, gostoljubivi domaćini.

Šri Lanka

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Šri Lanka je malen, no iznimno šarolik tropski otok. Šrilanka putovanjeDoživite veličanstvene ostatke prošlih carstava burne povijesti. Prošetajte nasadima čaja s "malom Engleskom" na srednjem visočju. Šri Lanka je zemlja nacionalnih parkova - uživajte u fotosafariju na stepskom jugu otoka gdje biste mogli opaziti slona ili leoparda. Šri Lanka je i zemlja toplog mora i divnih plaža. Posjetite Šri Lanku gdje na svakom koraku možete osjetiti susret tropske sadašnjosti i kolonijalne prošlosti.

Šri Lanka - Budina kapljica u Indijskom oceanu

Tropska Budina kapljica u Indijskom oceanu prekrasan je zimzeleni teren budući da Šri Lanka ima sve što zanimljiva različitost mora imati - veličanstvene ostatke carstava burne povijesti, atraktivne nasade čaja s "malom Engleskom" na srednjem visočju i nacionalne parkove na stepskom jugu otoka gdje možemo uživati u fotosafariju na slonove, a možda opazimo i leoparda u njegovu prirodnom okolišu! Jedan od vrhunaca putovanja Šri Lankom svakako je uspon na Adamov vrh! Na kraju putovanja nekoliko dana provedenih na pješčanoj tropskoj plaži u zagrljaju Indijskog oceana zaokružuju cjelokupni doživljaj.

Šrilanka putovanjeSve vrijeme krećemo se bujnim tropskim zelenilom, u zagrljaju budizma i tisuća pagoda koje nas prate na svakom koraku. Nevjerojatno je mnogo životinja - to je zemlja slonova i paunova, vjeverica i drugih životinja... Neprestano nas prate žaruće tople oči čokoladnih domaćina. Nema mnogo gradova, samo beskonačan spokoj, mir i spontana izvornost! Posvuda osjećamo susret tropske sadašnjosti i kolonijalne prošlosti...

Šri Lanka je malen, no iznimno šarolik tropski otok. Udaljenosti nisu velike, turistička je infrastruktura s obzirom na samostalnost iznenađujuće razvijena! Odličan teren za sve koji žele kročiti u tropsku stvarnost! Na putovanju Šri Lankom možete se prepustiti svijetu teško dostupne i izazovne indonezijske blagosti...

Zašto putovati na Šri Lanku?

 •  Anuradhapura s najvećom pagodom na svijetu,
 •  Mihinitale s najstarijim drvom na svijetu,
 •  Sigiriya - jedno od najljepših arheoloških nalazišta jugozapadne Azije,
 •  Kandy - hram s Budinim zubom,
 •  Peradenya - prekrasan botanički vrt,
 •  Pinnavela - sirotište za slonove,
 •  Nuwara Eliya - kraljevstvo plantaža čaja,
 •  Adamov vrh - neponovljivo iskustvo,
 •  Yala - u zagrljaju paunova i slonova u prirodi,
 •  Unawatuna - jedan od najljepših zaljeva Indijskog oceana

Prije putovanja

VIZE: Za ulazak u Šri Lanku potrebna je viza koju možete dobiti putem internetske prijave na www.eta.gov.lk (cijena 30 USD). Za dobivanje vize potrebna je još barem 6 mjeseci važeća putovnica. Mogućnost posredovanja uz naknadu.

ZDRAVLJE: Obveznih cijepljenja nema.

VRIJEME: Šri Lanka ima tipičnu tropsku klimu s izrazito sušnim i kišnim razdobljem. Kišno razdoblje nazivamo monsun koji je na Šri Lanci u različitim dobima godine prisutan na različitim područjima. Monsun ne znači da kiši od jutra do večeri, već je riječ o barem jednom ili dva kraća pljuska dnevno, povremeno i više. Za Šri Lanku su karakteristične vrlo slične tropske temperature koje se tijekom dana u nizinskim i obalnim područjima kreću od 25°C do 35°C, a tijekom noći od 15°C do 25°C. U visinskim su područjima temperature nešto niže te se tijekom dana ne dižu iznad 30°C, dok noću mogu pasti i koji stupanj iznad 10°C.

1. Ljetni monsun (jugozapadni dio Šri Lanke) donosi kišu između svibnja i rujna te se naziva Yala monsun. Najviše je kiše u lipnju i srpnju, a u kolovozu i rujnu kiši manje. Na tom dijelu otoka najmanje je padalina između prosinca i ožujka.

2. Zimski monsun (sjeverozapadni dio Šri Lanke) donosi kišu između listopada i siječnja te se naziva Maha monsun. Najviše je kiše u listopadu i studenom, a u prosincu i siječnju kiši manje. Razdoblje s najmanje padalina na tom dijelu otoka je između svibnja i rujna.

Najprikladnije vrijeme za putovanje na Šri Lanku je bilo koji dio godine. Naime, kada otputujete na taj tropski otok, ponegdje će biti lijepo vrijeme, a drugdje vas možda zatekne kakav dnevni pljusak. Temperature su tijekom godine uglavnom vrlo slične.

Više infomracija na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Šri Lanka ima vrlo karakterističnu kuhinju čija šarolikost donosi niz specijaliteta. Pri glavnim se obrocima sve vrti oko riže ili curryja. To znači da je riža uvijek osnova obroka, a kao dodatak prati je curry umak koji se priprema na više od tisuću različitih načina. Tih je umaka kod svakog jela barem nekoliko kako bi se okusi proželi i stvorili onaj pravi šrilanški "rice and curry". Budući da je Šri Lanka otok začina i otok na kojem raste mnogo različitih vrsta povrća i voća, svi ti umaci iznimno su profinjeni i začinjeni najautentičnijim, domaćim začinima. Jela su često pikantna, no u određenim se restoranima to može i izbjeći. Pored riže i curryja Šri Lanka poznaje i mnogo drugih različitih jela kako glavnih tako i niz brzih zalogaja i pravih domaćih slastica.

Šri Lanka je otok koji se ponosi mnogim vrstama tropskog voća koje si možete priuštiti u izobilju, baš kao i voćnih sokova. Među pićima Šri Lanka nudi sve od svježe kokosove vode do domaće rakije, araka.

Preporučujemo da pijete vodu iz bočice. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

SIGURNOST: Šri Lanka je sigurna zemlja. Unatoč pretežno ljubaznim i poštenim ljudima u gužvama na tržnicama i turističkim mjestima uvijek se kreću i džepari koje privlači vaša imovina. Preporučujemo vam da tijekom putovanja pazite na osobnu imovinu i da na putovanje ne nosite dragocjenosti ili druge vrjednije predmete!

Agencija Oskar ne odgovara za mogući gubitak vaše osobne imovine. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

ODJEĆA: Zemlja je pretežno budistička, a izvan turističkih krajeva tradicionalna. U tradicionalnim je krajevima uvijek preporučljivo poštovati domaćine barem minimalno prilagođenom odjećom - pokrivena ramena i dekolte, a ako se da i koljena (poluduge hlače ili slično). Takva je odjeća i najbolja zaštita od sunca! Pri ulasku u budistička svetišta moramo se ravnati prema gornjem opisu (izuti se i otkriti glavu).

Pripremite se na toplo ljetno vrijeme, no koji dodatni komad tople odjeće u visinskim predjelima Šri Lanke neće biti naodmet. Za veći dio putovanja preporučujemo udobne otvorene cipele. Ne zaboravite na dobru zaštitu od sunca, kupaće kostime i ručnik. Prilično dobro će vam doći i mali, sklopivi kišobran koji služi kao zaštita od kiše ili sunca.

LOKALNA VALUTA: Šrilankaška rupija; 1 rupija (=100 centa)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Kreditnim karticama možete plaćati u većim trgovinama. Novac možete podizati na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, ponegdje MAESTRO). Ponekad podizanje na bankomatima i plaćanje kreditnim karticama nije moguće stoga vam za svaki slučaj preporučujemo dovoljno gotovine u EUR.

PLANIRANI TROŠKOVI: Za tekuću potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa se potrošnja od 15 do 20 EUR dnevno. U gornji iznos nisu uključene preporučljive napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Šri Lanke za Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva. Pozivni broj iz Hrvatske za Šri Lanku je 00 94 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva. Internet je dostupan posvuda, mobilni telefoni rade.

ELEKTRIČNI NAPON: Napon je 220 V, koriste se engleske utičnice s tri rupe. Pretvarač(e) možete uzeti sa sobom, a možete ih dobiti i u samoj zemlji (upitajte vodiča).

OPĆI PODACI O DRŽAVI

 • Veličina: 65 610 km2
 • Stanovništvo: cca 21,5 milijuna
 • Glavni grad: Colombo
 • Jezik: engleski, sinhalski, tamilski
 • Vjera: budizam 69,1%, islam 7,6%, hinduizam 7,1%, kršćanstvo 6,2%, neopredijeljeni 10%
 • Uređenje: republika, 9 provincija, predsjednik Mahinda Percy Rajapaksa
 • Lokalno vrijeme: GMT 5,5
 • Preporučujemo: knjige, zemljovide, vodiče...

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još