Španjolska-Alhambra

ŠPANJOLSKA

Španjolska - Zemlja užitaka

Španjolska ima mnogo lica, a sve ih povezuju strast i temperament. To je zemlja s mnogim znamenitostima, koje vas uljuljaju u španjolsku bajku.

Španjolska

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Španjolska ima mnogo lica, a sve ih povezuje jedna zajednička točka: strast i temperament, kojom Španjolci začine svaku sitnicu u svojoj svakodnevnici. Naša putovanja nude različite dijelove te predivne zemlje. Poziva nas Don Quijote svojim vjetrenjačama, veličanstvena Alhambra, kraljevski Madrid, Barcelona za svaki ukus, srednjovjekovna Salamanca, prekrasna Sevilla, bijela sela u okolici Ronde, osjetite španjolsku atmosferu… Neka vas zaljulja španjolska bajka.

Španjolska putovanje – prepustite se ritmu flamenka

Španjolsku smo istražili uzduž i poprijeko te osim glavnih znamenitosti otkrili još mnogo prekrasnih stvari za vidjeti. Uključili smo sve to u osjetljiva i potpuna putovanja, gdje Španjolsku detaljno osjetite, a pri tome se opustite i uživate u prelijepoj prirodi, kojom je ova zemlja bogata.

Španjolsku smo podijelili na 4 putnička terena, od kojih svaki priča svoju priču:

 • Temperamentna Andaluzija,
 • Don Quijot-ova srednja Španjolska i Madrid,
 • Sjeverna Španjolska,
 • Barcelona i Katalonija

Prije putovanja

OBAVEZNI DOKUMENTI: Hrvatski državljani mogu u sve članice EU ući s valjanom osobnom iskaznicom ili s važećom putovnicom. Preporučujemo da odvojeno spremite fotokopiju dokumenta.

ZDRAVLJE: Obaveznih cijepljenja nema.

VRIJEME: Španjolska je velika zemlja i zato ima različitu klimu s obzirom na lokaciju.

1. Mezeta, odnosno centralna Španjolska ima tipičnu kontinentalnu klimu. Hladne zime i vruća ljeta, četiri godišnja doba. Padalina su moguće tokom cijele godine. Zime (studeni – veljača) su veoma hladne i temperature često padnu i ispod 0°C. U proljeće (ožujak, travanj, svibanj) su temperature više, ne prelaze 25°C. Ljeta su veoma vruća i temperature često prelaze i 35°C. U jesen su temperature najugodnije.

2. Sjeverna Španjolska (obala i planine) područje je s najviše padalina u Španjolskoj. Za obalu su karakteristične blaže zime, a ni ljeti se temperature ne dignu iznad 25°C, a padaline su i tada nepredvidive. Planine imaju izrazito planinsku klimu s izrazito hladnim zimama i toplijim, ali još uvijek hladnim ljetima.

3. Sredozemna obala ima tipičnu sredozemnu klimu s blagim zimama i vrućim ljetima. Najviše padalina je po zimi (studeni – veljača), ali ni onda temperature ne padnu ispod 0°C. Proljeće je ugodno s dnevnim temperaturama do 25°C i više sunca, a manje padavina. Ljeta su vruća, temperature rastu čak do 35°C i više, ali je padavina manje. U jesen su temperature ugodnije, ne prelaze 25°C uz minimalnu količinu padavina.

Najugodnije vrijeme za putovanje u Španjolsku je razdoblje između kraja ožujka i početka studenog. To je vrijeme viših temperatura, malo padavina i više sunca.

Više informacija na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Španjolska kuhinja zauzima veliki raspon specijaliteta, navika, načina pripreme. U tako velikom području se kuhinja razvila veoma lokalno. Od svih mogućih jela ističu se njih nekoliko, koja su tipično španjolska. Započinjemo s tapasima, vrstom predjela koja je na raspolaganju uvijek i svugdje, i u lokalima gdje poslužuju samo piće. Tapasi mogu biti topli ili hladni, u njih ulazi veliki broj jela, od salata do mesa, koje se poslužuju u manjim porcijama kako bi mogli probati više različitih. Na vrhu popisa nalazi se slavna paella, jelo od riže s različitim mesom, morskom hranom, povrćem i začinima. Teško da ćete dva puta probati jednau paellu, svugdje su različite. Česte su i tortilje punjene različitim sastojcima. Vrlo je popularan i španjolski pršut, različite kobasice (ne bez choriza), mnoge vrste specijalnih sireva. Španjolski obroci uvijek sadrže meso ili morsku hranu (posebice uz obalu), jer Španjolci obrok bez toga ne mogu zamisliti. Meso i morska hrana važniji su od priloga. Česte su i juhe, dok su jela od povrća rjeđa. Španjolci su također i dobri pekari, a pekarski proizvodi posebice su ukusni.

Od slastica su vrlo popularni specijaliteti poput flana, kreme od vanilije (custard), puding od riže (arroz con leche). Churrosov (španjolska krafna) i torijas-ov (kruh, namočen u alkohol, šećer, začine te pržen) te mnogi drugi. Od toplih pića popularna su kava i vruća čokolada. Od bezalkoholnih svježi sokovi, limunade. Od alkoholnih pića domaće vino, pivo, sangria (vino, rakija, voće i voćni sokovi), lokalna žestoka pića.

Voda je ponegdje pitka i iz vodovoda. Sve ostale informacije dobiti ćete od našeg vodiča.

SIGURNOST: Sigurna zemlja. Moramo biti pažljivi na osobne stvari. Dragocjene predmete (novac, kreditne kartice, putovnica i druge vrijednosti) imajte kod sebe ili ih pohranite u hotelski sef. Agencija Oskar ne odgovara za njihov mogući gubitak. Za sve ostale informacije na raspolaganju će vam biti vaš vodič.

ODJEĆA: U Španjolskoj nema nekih posebnosti što se tiče tradicije. Pripremite se s obzirom na godišnje doba, a u svakom je slučaju dobro biti pripremljen na sve vremenske prilike. U većini mjeseci na toplo, sunčano vrijeme (veoma je važna zaštita od sunca), ali nikada nije višak poneki topli komad odjeće za moguće hladnije noći. I zaštita od kiše dobro dođe kod nepredvidivih padavina. Ukoliko se krećete obalnim područjem, ne zaboravite ponijeti kupaći kostim i ručnik.

LOKALNA VALUTA: Euro.

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: bankomati su dostupni svugdje (VISA, MASTERCARD, negdje MAESTRO), iako ponekad iz nepoznatog razloga ne rade, pri dizanju računajte na proviziju. Preporučujemo, da nešto gotovine imate sa sobom. Većinom možete plaćati s karticama.

PLANIRANI TROŠKOVI: Na dan 25 do 35 eura (grickalice, kava, osvježavajuća pića, suveniri, …). U taj trošak nisu uključene preporučene napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET:  Broj iz Španjolske u Hrvatsku je 00 385 + pozivni broj (bez 0) + broj telefona/mobitela.

Broj iz Hrvatske u Španjolsku je +34 + pozivni broj (bez 0) + broj telefona/mobitela.

Pokriće vaše mobilne mreže provjerite kod vašeg operatera. Telefoni i Internet su dostupni svugdje.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost je 220 V, upotrebljavaju iste utičnice kao i u Hrvatskoj.

OPĆENITI PODACI O ZEMLJI

 • Veličina: 505 370 km2
 • Stanovništvo: cca. 47 milijuna
 • Glavni grad: Madrid
 • Jezik: španjolski, katalonski, galicijski, baskovski.
 • Vjera: rimokatolička 94%, ostalo 6%.
 • Uređenje:  parlamentarna monarhija, 17 županija i 2 autonomne regije; predsjednik države: kralj Juan Carlos
 • Lokalno vrijeme: GMT +1
 • Preporučujemo: knjige, zemljopisne karte, vodiči ...
Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još