SAD-Bijela kuća

SJEDINJENE AMERIčKE DRžAVE

Sjedinjene Američke Države

SAD i Kanada sa svojim velikim gradovima i prekrasnom prirodom te nacionalnim parkovima oduševe svakoga.

Sjedinjene Američke Države

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Sjedinjene Američke Države – SAD putovanje

Amerika. Čarobna riječ, nekad i danas, za velik broj ljudi. Omiljena zemlja, zemlja superlativa, neslućenih prilika i snova. Oduvijek simbol nade, sreće, bogatstva za siromašno mnoštvo koje se tijekom prošlih stoljeća u nju slijevalo u nadi za boljim životom.

Ogromna zemlja, geografski raznolika, kulturno, etički i vjerski ima više lica.

Jedno lice predstavljaju veliki gradovi koji su pravi mravinjak različitih ljudi, kultura i rasa. U gradovima upoznajemo svu raskoš i bijedu Amerike. Neboderi koji se uzdižu prema nebu. Bankovna središta gdje teku med i mlijeko, a već na sljedećem uglu skupina prosjaka koja prosi za svoj dnevni obrok. Tu najbolje vidimo i osjetimo razliku između bogatih i siromašnih te upoznajemo različita lica Amerike.

Drugo lice Amerike primjećujemo kada šećemo i otkrivamo čudesnu očuvanu prirodu u nacionalnim parkovima američkog Zapada. Shvaćamo da je priroda zaista najveći umjetnik i kada šećemo među različitim stošcima, prirodnim prozorima, granitnim stijenama i kanjonima, sve su riječi suvišne.

Sljedeće lice Amerike predstavlja žalosna priča američkih starosjedioca kojima su uzeli baš sve. Ponajprije zemlju, zatim kulturu i na kraju ljudsko dostojanstvo. Oni rijetki koji su uspjeli preživjeti danas su stisnuti u svojim rezervatima, gdje se trude živjeti svoj život. Velika većina tragično propada i pribjegava svijetu opijata. Još jedna žalosna slika Amerike koju upoznajemo na svojem putu.

Rijeka Colorado pokazuje nam ljepše lice Amerike. Kad krenemo na rafting po njezinim brzacima, dotaknemo je i umočimo noge u nju, možemo se diviti moćnim kanjonima koje je stvorila tijekom tisuća godina. Kanjone, kojima se danas divi cijeli svijet.

Zašto putovati na Divlji Zapad?

 • jer je riječ o rajskom svijetu za ljubitelje prirode i šetnju netaknutom prirodom
 • posjećujemo najljepše parkove Divljeg Zapada (Zion, Bryce, Grand Canyon, Arches...)
 • upoznavanje kulture starosjedilaca i ljepota nacionalnog parka Monument Valley
 • rafting po moćnoj rijeci Colorado i vožnja terenskim vozilima u nepoznato
 • obujmit ćemo najveće drvo na svijetu te šetati među njima
 • posjet kanjonu Antilopa, raj za fotografe
 • vožnja poznatom Route 66
 • gradovi San Francisco i Las Vegas
 • hooverova brana na rijeci Colorado
 • američki san – još tu živi?

Prije putovanja

Parkovi američkog Zapada

VIZE: Građani Republike Hrvatske trebaju ulaznu vizu za SAD. Vize se izdaju u Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu individualno - http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/

ZDRAVLJE: Nema obveznih cijepljenja. Bez posebnih bolesti ili opasnosti.

VRIJEME: Za posjet SAD-u idealni su ljetni mjeseci, od lipnja do rujna. Temperatura i klima vrlo su slične našima. Nekoliko smo dana na visini višoj od 2.500 m, tako da neka topla vesta neće biti naodmet. U pustinjskim su predjelima temperature vrlo visoke, više od 35°C.

HRANA: Amerika je zemlja brze hrane i takva je ponuda svugdje dostupna. Mnogo je restorana u kojima se nude razna jela sa žara, odresci, rebarca... u kombinaciji s prženim krumpirom. U svim većim mjestima dostupna je i talijanska kuhinja te meksička i kineska. Juhe (povrtne, pileće, goveđe) teško se može naći, ponekad je moguće dobiti krem juhe od brokule, mrkve... Slovenski vodič dostupan vam je za savjet kao i za organizaciju prehrane.

PIĆE: Gazirana pića i voda dostupni su svugdje. Kupovina piva i ostalog alkohola je ograničena (prodaje se u specijaliziranim trgovinama samo punoljetnim osobama).

SIGURNOST: SAD je relativno sigurna država, posebno u nacionalnim parkovima u kojima ćemo provesti većinu vremena. Kao i svugdje, moramo paziti na osobnu imovinu. Vrijedne predmete (novac, kreditne kartice, putovnicu i druge vrijedne stvari) uvijek nosite sa sobom ili ih spremite u hotelski sef. Agencija Oskar ne odgovara za njihov mogući gubitak. Za sve ostale podatke na raspolaganju će vam biti vodič.

ODJEĆA: Nema ograničenja. Zbog vrućine preporučujemo tanku i prozračnu odjeću od prirodnih materijala u kojoj će vam biti najudobnije. Potrebno je paziti na zaštitu od sunca – šešir, kapa, marama... Povremeno nas može iznenaditi kiša, te sa sobom obavezno nosite i toplu odjeću (pulover, vjetrovka...)

LOKALNA VALUTA: američki dolar.

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Amerika je zemlja kreditnih kartica kojima možete plaćati gotovo sve. Ustvari je bez kreditne kartice teško putovati SAD-om, s obzirom na to da je potrebna svugdje (prilikom rezervacije hotela, najma automobila...) Sve su svjetske kreditne kartice, kao što su Visa, MasterCard, Amex... dobrodošle. Bankomati su često dostupni, banke naplaćuju proviziiju.

PLANIRANI TROŠKOVI: Za tekuću potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa se potrošnja od otprilike 200 do 300 USD tjedno. Visina iznosa ovisi o vrsti hrane i restorana u kojima ćete jesti. Odstupanja su u oba smjera ovdje velika. U gornji iznos nisu uključene preporučljive napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz SAD-a za Hrvatsku je 00 385 + područni br. (bez 0) + broj koji se poziva. Pozivni broj iz Hrvatske za SAD je 001 + područni br. svake savezne države (bez 0) + broj koji se poziva. Hrvatske mobitele moguće je koristiti samo u slučaju da vaš telefon podupire frekvenciju od 1900 Mhz (prije odlaska provjerite kod svog mobilnog operatera). Internet je dostupan u većim mjestima i nekim motelima.

ELEKTRIČNI NAPON: 110 V/60 Hz. Potreban je pretvarač s američkog na europski standard.

OPĆI PODACI O DRŽAVI (lipanj 2009.)

 • Veličina: 9,826,630 km²
 • Stanovništvo: 307 milijuna
 • Glavni grad: Washington D.C. (približno 0,6mil. stanovnika noću i približno 1,4 mil. danju)
 • Jezik: engleski
 • Vjera: protestanti 51%, rimokatolici 24%, ostalo 25%
 • Uređenje: demokratski savez pedeset država
 • Lokalno vrijeme: - 5 sati (istok), - 8 sati (zapad)

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još