Portugal-Lisabon

PORTUGAL

Portugal – Snena zemlja uz Atlantik

Portugal je razapet između sadašnjosti i prošlošću kolonijalnih vremena. Uz more se nižu znamenitosti, dok u unutrašnjosti doživite senzualnu portugalsku bit.

Portugal

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Putovanje u Portugal

Putovanje u PortugalPortugal je zemlja ljubaznih ljudi. S jednom nogom u europskoj sadašnjosti, a s drugom u svjetlucavoj prošlosti zlatnog osvajačkog doba... Uz more se nižu veliki važni gradovi i glavne znamenitosti zemlje, dok u unutrašnjosti možete naći melankoličan Portugal i njegovu razigranu prirodu. Doživite ju!

Portugal i Madeira putovanje - Snene zemlje na Atlantiku

Portugal je snena zemlja na Atlantiku i pravi biser za svakog ljubitelja putovanja! Portugal je zemlja ljubaznih ljudi, s jednom nogom u europskoj sadašnjosti, a s drugom u svjetlucavoj prošlosti zlatnog osvajačkog doba ... Uz more se nižu veliki važni gradovi i glavne znamenitosti zemlje, dok u unutrašnjosti možete naći melankoličan Portugal i njegovu razigranu prirodu.

Portugal očara svakoga!

Madeira je otok dramatičnih kontrasta. Otok s mnogo lica, spektakularnih pogleda i panorama, otok predivnih šetnji i opuštene atmosfere, suptropskog zelenila i botaničnih vrtova... Portugal putovanjeZimzeleni otok Madeira nas oduševi s ugodnom klimom te je kao naručena za opušteni, a dinamični odmor.

Madeira oduševi svakoga!

Više ... Putovanja po Madeiri

Kombinacije Portugalske i Madeire dakle OČARAJU i ODUŠEVE!!

 

Prije putovanja

OBAVEZNI DOKUMENTI: Hrvatski državljani mogu u sve članice EU ući s važećom osobnom iskaznicom ili naravno važećom putovnicom. Preporučujemo da odvojeno spremite fotokopiju dokumenta.

ZDRAVLJE: Obaveznih cijepljenja nema.

VRIJEME: Portugal ima ugodnu toplu, sunčanu klimu s blagim zimama. Postoje četiri godišnja doba, od kojih svako ima svoje karakteristike.

1. Zima (prosinac – ožujak) je razdoblje s najviše padalina, koje su različito jake i česte, ovisno o području gdje se nalazimo (na sjeveru više, na jugu manje). Temperature u to vrijeme padaju, a ni ekstrema koji se odnose na hladnoću nema. Prosječne zimske temperature su između 5 i 10 °C, dok visoko u planinama mogu pasti i do -10°C te može pasti i snijeg.

2. Proljeće (travanj i svibanj) je razdoblje kada se temperature dižu, padavine su rjeđe i sve je više sunca. Temperature se dižu i iznad 20°C, a ponoći ne padaju ispod 10°C. Sunčani dani mogu biti i topliji.

3. Ljeto (lipanj – rujan) je razdoblje najviših temperatura, dani s najviše sunca i najmanje padalina. Temperature variraju između 25 i 35°C, moguće više ili manje (planine). Ponoći temperature ne padaju ispod 15°C. To je i razdoblje kada je more najtoplije.

4. Jesen (kasni rujan i listopad) je razdoblje još uvijek ugodnih temperatura, koje variraju između 18 i 25°C i malo padavina. More je još uvijek toplo, a sunčanih je dana puno.

Najbolje vrijeme za posjet Portugalu je dakle razdoblje između travnja i listopada. Za primorska područja ili otoke primjerena je i kasna jesen ili kasna zima, rano proljeće, jer su tamo temperature tokom cijele godine veoma slične.

Više informacija na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: 

Portugalska kuhinja usko je povezana s mediteranskom. Osnovana je tako da su obroci obilni, hranjivi i jakog okusa. Portugalci u kuhanju upotrebljavaju mnogo začina, što je posljedica portugalske kolonijalne prošlosti. Osnovni sastojak pri kuhanju ali i kao začin je maslinovo ulje. Obroci se većinom započnu s juhom svih mogućih sastojaka, od povrća do mesa i ribe te zatim nastavljaju s glavnim jelom. Puno je ribljih jela, a među njima je najčešći slavni bakalar. Kao prilog, najčešći je krumpir. Portugalci upotrebljavaju i mnogo mliječnih proizvoda te su poznati po ukusnim, specijalnim sirevima. Regionalnih posebnosti ima puno, a mogućnosti za degustacijom zanimljivih jela nikada ne nedostaje.

Slastice u Portugalu predstavljaju važan dio obroka i ima ih u svim oblicima. Najtraženiji su puding od riže i krema od vanilije. Često si Potrugalci umjesto slastice priušte sir. Od bezalkoholnih pića tu je široka ponuda lokalnih i svjetski poznatih pića. Od alkoholnih je na prvom mjestu vino, koje je jako cijenjeno, a najpoznatiji je poseban, opojan porto.

Voda je ponegdje pitka i iz vodovoda. Sve informacije saznati ćete od naših vodiča.

SIGURNOST: Sigurna zemlja. Moramo paziti na vlastite stvari. Dragocjene predmete (novac, kreditne kartice, putovnicu ili druge vrijednosti) imajte uvijek uz sebe ili ih čuvajte u hotelskom sefu. Oskar Travel ne odgovara za njih. Za sve ostale podatke na raspolaganju će biti vaš vodič.

ODJEĆA: S obzirom na tradiciju, Portugal nema nekih posebnosti pri odijevanju. Pripremite se, ovisno o vremenu, ali je dobro biti pripremljen na raznoliko vrijeme. U većini je mjeseca toplo, sunčano vrijeme ali nikad nije višak ponijeti komad toplije odjeće za moguće hladnije večeri. I zaštita od kiše dobro dođe kod nepredviđenih padalina.

LOKALNA VALUTA: Euro

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: bankomati su dostupni svugdje (VISA, MASTERCARD, negdje MAESTRO), iako ponekad iz nepoznatog razloga ne rade, pri dizanju računajte na proviziju. Preporučujemo, da nešto gotovine imate sa sobom. Većinom možete plaćati s karticama.

PLANIRANI TROŠKOVI: Na dan 25 do 35 eura (grickalice, kava, osvježavajuća pića, suveniri, …). U taj trošak nisu uključene preporučene napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET:  Broj iz Portugala u Hrvatsku je 00 385 + pozivni broj (bez 0) + broj telefona/mobitela.

Broj iz Slovenije u Portugal je +385 + pozivni broj (bez 0) + broj telefona/mobitela.

Pokriće vaše mobilne mreže provjerite kod vašeg operatera. Telefoni i Internet su dostupni svugdje.

ELEKTRIČNI NAPETOST: Napetost je 230 V, upotrebljavaju iste utičnice kao i u Hrvatskoj.

OPĆENITI PODACI O ZEMLJI

  • Veličina: 92 090 km2
  • Stanovništvo: cca. 11 milijuna
  • Glavni grad: Lisabon
  • Jezik: portugalski i mirandski
  • Vjera: rimokatolička 84,5%, otale kršćanske 2,2%, ostale vjere 0,3%, neopredijeljeni 9%, ateisti 3,9%
  • Uređenje: republika, parlamentarna demokracija, 18 županija i 2 autonomne regije; predsjednik države: Anibal Cavaco Silva
  • Lokalno vrijeme: GMT 0
  • Preporučujemo: knjige, zemljopisne karte, vodiči ...

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još