Peru-Brodica-Otoci-Uros

PERU

Peru – Zemlja iznenađujuće raznolikosti

Peru ima spektakularan krajolik, najsušu pustinju na svijetu, slavne ostatke nekadašnjih naroda. Nezaboravno iskustvo, vječne uspomene garantirane.

Peru

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Peru putovanje - šarolika zemlja prožeta poviješću Inka

Peru putovanjeU Peru-u nas na svakom koraku prati povijest Inka... A oni su samo jedna od mnogih dojmljivih kultura šarolike zemlje. Peru je i zemlja boje - od zelene prašume do sive, najsuše pustinje na svijetu. Od bijelih vrhova Anda do zelenih polja nad dubokim dolinama. Plavetnilo neba pod kojim klize moćni kondori. Posvuda prijateljski pogledi Indijanaca, potomaka Inka. Peru je jedna od zemalja iz klasične riznice svakog istraživača svijeta.

Zašto putovati u Peru?

 • Cuzco i Sveta dolina,
 • Machu Picchu - tajnoviti grad Inka,
 • Titicaca - visinsko jezero s plutajućim otocima,
 • kanjon Colca i moćni kondori,
 • indijanska seoca i pašnjaci prepuni ljama,
 • mistični crteži Nazce,
 • životinjski svijet "malog Galapagosa",
 • Amazona - tropska prašuma.

 Putovanje u Peru

Prije putovanja

VIZE: Za Peru nisu potrebne vize. Na kraju putovanja samo morate imati još 6 mjeseci važeću putovnicu.

ZDRAVLJE: Ako uzimate kakve posebne lijekove, ponesite ih sa sobom u dovoljnoj količini. Takve lijekove na putu spremajte u ručnu prtljagu, a što posebno vrijedi prije ukrcavanja na zrakoplov. Svi su putnici osigurani dodatnim zdravstvenim osiguranjem Asistencije CORIS.

Žuta groznica: Prema preporukama Centra za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju svi bi se putnici stariji od 9 mjeseci koji putuju u predjele zapadno od Anda te svi koji namjeravaju posjetiti džunglu ispod 2.300 metara trebali cijepiti protiv žute groznice. Putnicima koji putuju samo u gradove Cuzco i Macchu Picchu cijepljenje nije potrebno.

Pri ulasku u zemlju dokaz o cijepljenju obično nije potreban, no to ovisi od putnom planu putnika. Po programu putovanja "Među potomcima Inka" tim se područjima ne približavamo. Na programu "Među potomcima Inka i u tropskoj Amazoni" cijepljenje je protiv žute groznice obvezno. Cijepiti se je potrebno najkasnije 10 dana prije putovanja.

Cijepljenje je najvažnija mjera za sprečavanje žute groznice koja se u Hrvatskoj izvodi pri područnim Zavodima za zdravstvenu zaštitu. Savjetujemo vam da se za više informacija obratite Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/Default.aspx?sec=211.

Svim putnicima preporučujemo sljedeća osobna zaštitna sredstva:

ODJEĆA: od uboda insekata štitimo se nošenjem odjeće svijetlih boja koja prekriva veći dio tijela (na svijetloj su boji insekti uočljiviji i mi pozorniji).

REPELENT: sredstvo koje odbija insekte, no ne ubija ih. Na otkrivene dijelove tijela nanosimo repelent koji sadrži više od 30% DEET-a (N, N-dietil-3-metilbenzamid) - (upotreba repelenata strogo po uputama proizvođača, a posebno za djecu). Pri istovremenoj upotrebi repelenta i zaštitne kreme za sunce, na kožu najprije nanosimo kremu za sunčanje, a zatim repelent. Već gotove kombinacije repelenta i kreme za sunčanje obično su blaže i manje učinkovite.

INSEKTICID sprej za odjeću i mreže koji odbija insekte.

Visinska bolest: Dio putovanja kretat ćemo se prema prilično velikim nadmorskim visinama. Budući da ćemo na visini dobivati polako, nema veće opasnosti od visinske bolesti, no pojavljuju se druge posljedice visine kao što su glavobolja i nesanica. Poteškoće s visinom pomaže ublažiti pijenje dovoljnih količina bezalkoholnih pića, najbolje vode (barem 2 - 3 litre na dan) i odmor tijekom prvih nekoliko sati nakon što dosegnemo visoku nadmorsku visinu. Pomaže i uzimanje aspirina. Glede visine i mogućeg uzimanja lijekova, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

VRIJEME: Šarolikost Perua iskazuje se u vrlo raznolikoj klimi. Obalnu pustinju, uključujući i Limu, cijele godine većinom prekrivaju oblaci. Iznimka je razdoblje od siječnja do ožujka kada se nebo razvedrava i temperature rastu. U Cuzcu i Andama od travnja do studenog traje sušna sezona. Tih je mjeseci obično vedro s jakim suncem dopodne, a prema popodnevu se tu i tamo pokažu i oblaci. U Andama nas ne smiju iznenaditi nenadane promjene kada se vrijeme zbog utjecaja iz Amazonije brzo promijeni (kiša ili čak snijeg). Tijekom sušne sezone noćne se temperature spuštaju do 0°C ili čak koji stupanj ispod ledišta, a posebno oko jezera Titicaca. Padaline su u predjelu Machu Picchua tijekom cijele godine česte, a u Amazoniji su gotovo svakodnevne pojave.

Uz pacifičku obalu zrak je vrlo suh tako da padalina gotovo i nema...

Više infomracija na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Peruanska je kuhinja mješavina lokalnih i autohtonih običaja te utjecaja doseljenika, kolonizatora. Zbog toga među peruanskim specijalitetima možemo pronaći utjecaje španjolske, kineske, talijanske pa čak i japanske kuhinje. Svi su se ti utjecaju u Peruu prilagodili s obzirom na lokalne mogućnosti i lokalne sastojke. Najčešći su sastojci peruanskih jela kukuruz, krumpir te čili papričice. Peruanski specijaliteti razlikuju se s obzirom na regiju u kojoj se nalazimo. Uz obalu su omiljena morska jela od kojih je najkarakterističniji ceviche. Riječ je o sirovoj morskoj hrani začinjenoj limetom i dodatkom mahunarki ili povrća, pripremljenoj kao glavno jelo. Ceviche je poznat u cijelome svijetu. U brdima su prisutnija mesna jela, a često je alpakino meso s dodacima. Mnogo je kulinarskih izazova kao što je na primjer pečeni zamorac. Najčešće se pak na peruanskim tanjurima nalazi piletina u različitim oblicima, poslužena uz krumpir.

Slastice su u Peruu većinom španjolsko nasljeđe. Među pićima je čak nekoliko posebnosti, a nalazimo ih i među bezalkoholnim pićima - npr. chincha morada od crvenog kukuruza i začina te mnoga druga. Od alkoholnih je pića najčešće lokalno pivo, a postoje i vina i mnoga druga domaća žestoka pića kao što je pisco, nekadašnji brendi od grožđa.

Preporučujemo da pijete vodu iz bočice. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

SIGURNOST: Peru je sigurna zemlja. Unatoč tome važno je biti na oprezu, a posebno na mjestima s mnogo gužve kao što su tržnice.

Preporučujemo vam da stalno pazite na osobnu imovinu i da na putovanje ne nosite dragocjenosti ili druge vrjednije predmete! Agencija Oskar ne odgovara za njihov mogući gubitak.

ODJEĆA: U peruanskoj tradiciji nema ograničenja što se tiče odijevanja. Unatoč tome preporučujemo vam neupadljivu i svakako udobnu odjeću. Pripremite se na različite vremenske uvjete. U pustinjskom će vam dijelu dobro doći lakša i opuštenija odjeća, dok ćete u andskim visinama trebati toplu odjeću. Ne zaboravite na dobru vjetrovku i termovelur. Dobro se zaštitite od sunca budući da ćemo putovati na velikim nadmorskim visinama gdje je sunce vrlo jako. Nabavite zaštitnu kremu s visokim zaštitnim faktorom i ne zaboravite na pokrivalo za glavu i vrat. Osim obuće za planinarenje (lagane cipele za treking) preporučujemo vam i otvorene cipele (izdržljivije sandale s dobrim potplatom).

Ne zaboravite na kupaći kostim i ručnik.

U slučaju da putujete u Amazoniju, preporučujemo jednostavnu i vrlo laganu pelerinu koja po mogućnosti prekriva i ruksak. Odjeća neka bude lagana, a preporučljive su duge hlače i majica dugih rukava. Obujte lagane cipele za treking i pobrinite se za dobru zaštitu fotografskog aparata od vlage.

LOKALNA VALUTA: Peruanski sol; 1 sol (= 100 centavosov).

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Kreditnim karticama možete plaćati u većim trgovinama u većim gradovima. Novac možete podizati na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, ponegdje MAESTRO). Ponekad podizanje na bankomatima i plaćanje kreditnim karticama nije moguće stoga vam za svaki slučaj preporučujemo dovoljno gotovine! Preporučujemo američke dolare.

PLANIRANI TROŠKOVI: Za tekuću potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa se potrošnja od 20 do 30 USD dnevno. U gornji iznos nisu uključene preporučljive napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Perua za Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Pozivni broj iz Hrvatske za Peru je 0051 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Telefoni su dostupni na većini puta. Mobilni telefoni rade u svim većim gradovima, no u unutrašnjosti je pokrivenost slabija. Preporučujemo da prije odlaska kod svog mobilnog operatera provjerite radi li vaš tip aparata na području Perua. Internet je dostupan u većini krajeva na našem putu kao i bežični internet.

ELEKTRIČNI NAPON: 220 V, koriste se jednake utičnice kao i kod nas.

OPĆI PODACI O DRŽAVI

 • Veličina: 1,285,216 km2
 • Stanovništvo: cca 30 milijuna
 • Glavni grad: Lima
 • Jezik: španjolski, quechua i aymara (službeni) te drugi jezici različitih etničkih skupina;
 • Vjera: rimokatolička 81,3%, evangelička 12,5%, ostalo 3,3%, neopredijeljeni 2,9%
 • Uređenje: savezna republika, 25 regija, predsjednik države: Ollanta Humala Tasso
 • Lokalno vrijeme: GMT -5
 • Preporučujemo: knjige, zemljovide, vodiče...

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još