Oman-Velika džamija

OMAN

Oman – Gdje ljepota stanuje

Oman, zemlja prirodnih ljepota, iznimno zanimljiva, predstavlja zanimljivu pustolovinu u arapski svijet. Kontrast mu je moderan Dubai, grad superlativa.

Oman

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Oman putovanje - gdje ljepota stanuje

Sultanat Oman jedna je od naugodnijih i najslikovitijih zemalja na Arapskom poluotoku. To nije samo beskonačna pustinja - Oman je i zemlja gorá, dubokih tjesnaca i kanjona, plodnih dolina i oaza te plaža koje oduzimaju dah. Taj, još neotkriveni biser Arapskog poluotoka, upravo zove na istraživanje.

Ljepotica arapskog poluotoka, kako često zovu Oman, sadrži mnoge pokrajine koje nas ostave bez riječi. Duga obala s prekrasnim plažama i toplim morem. Zanimljiva tradicionalna kultura i vječni osmijesi na licima domaćina. Iznimna strateška lokacija na krajnjem jugoistoku Arapskog poluotoka, tik uz važne morske puteve, bila je od ključnog značenja pri oblikovanju povijesti i kulture.

Sultanat Oman je primamljiva i tek dotaknuta zemlja. Nudi nam prelijepe prizore, pokraj kojih se vozimo, i uz malo mašte, zamišljamo tajanstvene i najljepše priče. Kao iz tisuću i jedne noći.

Zašto u Oman?

 • Privlačna prijestolnica Muškat
 • arapska prijestolnica parfema Salalah,
 • tradicionalna Nizwa
 • "arapska Atlantida" Ubar,
 • Planina Sunca Jabal Shams
 • Veliki omanski kanjon
 • pustinjski Wahiba i Rub al Khali,
 • svijet kornjača Ras al Jinza
 • duge pješčane plaže

 

 

Prije putovanja

VIZE: Za ulazak u Oman potrebna je viza. Omansku vizu dobivamo u zračnoj luci u Muškatu (vrijedi samo za imatelje običnih putovnica koji u tu zemlju putuju turistički). Mjesečna viza košta otprilike 40 EUR, a desetodnevna viza 20 EUR.

ZDRAVLJE: Obveznih cijepljenja nema.

VRIJEME: Oman ima karakterističnu, vruću klimu. Najprikladnije vrijeme za posjet Omanu je razdoblje od studenog do ožujka kada je zrak osvježavajući, a dnevne se temperature kreću od 20°C do 25°C. Padalina je vrlo malo, odnosno gotovo ih uopće nema.

Od travnja do listopada u Omanu traje vruće razdoblje koje svoj vrhunac dostiže između kasnog maja i kasnog kolovoza. Temperature lako mogu prijeći i 40°C, dok ljeto na jug Omana donosi kišno razdoblje.

Više informacija na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Tradicionalna omanska kuhinja mješavina je arapskih i azijskih utjecaja. Mnogo je mesa, najviše piletine, ovčetine i ribe. Mesu se dodaje mnoštvo mirisnih začina, a obično se poslužuje s rižom. Uz meso, obrok uvijek prate i jela od povrća. Karakteristični su kebabi, različiti umaci, jela od riže, a uz more svakako mnogo morske hrane. Slastice su većinom omanske varijante poznatih arapskih.

Od pića je omiljena kava s dodatkom kardamoma koja se poslužuje s datuljama i halvom. Omanska je halva u cijeloj regiji na glasu kao odlična! Alkoholna pića nisu česta i dostupna su samo u boljim restoranima i nekim hotelima.

Preporučujemo da pijete vodu iz bočice. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

SIGURNOST: Oman je sigurna zemlja. Ljudi su ljubazni i otvoreni. Unatoč pretežno ljubaznim i poštenim ljudima u gužvama na tržnicama i turističkim mjestima uvijek se kreću i džepari koji mogu iskoristiti priliku. Preporučujemo vam da tijekom putovanja pazite na osobnu imovinu i da na putovanje ne nosite dragocjenosti ili druge vrjednije predmete!

Agencija Oskar ne odgovara za mogući gubitak vaše osobne imovine. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

ODJEĆA: Kretat ćemo se u muslimanskom svijetu u kojem vrijede drugačija pravila ponašanja i odijevanja nego kod nas. Ženama preporučujemo duge hlače, a majice kratkih rukava neka imaju rukave što više do lakta. Općenito vrijedi pravilo da koljena, ramena i dekolte budu pokriveni. Muškarcima preporučujemo duge hlače (barem preko koljena). Vuneni pulover ili košulja neće biti naodmet. Dobro je uzeti i vjetrovku. Kao osnovnu obuću predlažemo jače sandale, primjerene i za duže šetnje. Uz sandale nužne su tenisice, a ako nemate povjerenja u svoje gležnjeve, ponesite lagane planinarske cipele. Važna je dobra zaštita od sunca; ne zaboravite na kupaći kostim i ručnik.

LOKALNA VALUTA: Omanski rial; 1 rial (= 1000 baisa)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Kreditnim karticama možete plaćati u većim trgovinama u većim gradovima. Novac na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, ponegdje MAESTRO) možete podizati samo u većim gradovima. Podizanje gotovine na bankomatima ponekad ne funkcionira zbog čega vam preporučujemo dovoljno gotovine za cijelo putovanje!

PLANIRANI TROŠKOVI: Za tekuću potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa se potrošnja od 20 do 30 EUR dnevno. U gornji iznos nisu uključene preporučljive napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Omana za Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Pozivni broj iz Hrvatske za Oman je 00971 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Telefoni su na raspolaganju u većini mjesta, mobiteli većinom svugdje rade. Internet je dostupan gotovo u svim većim mjestima.

ELEKTRIČNI NAPON: Napon je 220 V, koriste se utičnice s tri rupe (kao u Engleskoj). Pretvarače se može kupiti na licu mjesta.

OPĆI PODACI O DRŽAVI

 • Veličina: 309 500 km2
 • Stanovništvo: cca. 3 milijuna
 • Glavni grad: Muškat
 • Jezik: arapski
 • Vjera: ibadi islam 75%, ostalo (sunitski islam, šijitski islam i hinduizam) 25%
 • Uređenje: monarhija, 11 guvernera, vođa države: sultan i predsjednik vlade: Qaboos bin Said Al-Said
 • Lokalno vrijeme: GMT +4
 • Preporučujemo: knjige, zemljovide, vodiče...

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još