Myanmar - Burma - Bagan

MJANMAR

Mjanmar - Čvorište velikih azijskih civilizacija

Mjanmar je zemlja, koju je zaobišao uragan moderne civilizacije, i zato je u njoj očuvan poseban način života, koji putničkom sladokuscu ne smije promaknuti.

Mjanmar

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Mjanmar/Burma putovanje - sjecište velikih azijskih civilizacija

 

Okruženo visokim neprohodnim planinama leži udaljeno porječje Irrawaddya - današnji Mjanmar. Osamljeno sjecište velikih azijskih civilizacija zaobišao je uragan moderne civilizacije, u njemu se je razvila i sačuvala posebna kultura i način života koji ljubitelju putovanja nikako ne smije promaknuti.

U tome leži glavni čar putovanja Mjanmarom - prepustimo se vremenskom stroju i odlazimo u neko drugo vrijeme, u zemlju opuštenog životnog ritma gdje se sve odvija polako i gdje nas prate široki osmjesi ljubaznih domaćina, budističke kupole na svakom koraku... egzotična hrana i blaga provincijska tropska raznolikost.

Nazivamo je "Zlatnom zemljom" zbog brojnih zlatnih vrhova mnogih pagoda koje na svakom brdašcu vire iza drveća i krase svako pa i najmanje mjesto. Najpoznatija od njih je Shwedagonska pagoda koja osvijetljava prijestolnicu Yangon. Budizam je sastavni dio života u Burmi te je itekako živ uz gotovo pola milijuna meniha i nuna.

Irrawaddy je životna žila Mjanmara oko koje se je pisala povijest te je uvijek bila izvor života. Njime plovimo i mi te se vraćamo natrag u prošlost. Tu je Mandalay kojemu ne nedostaje znamenitosti. Veličina drevnog grada Bagan, u kojemu se gubimo među tisućama hramova, oduzima nam dah.

Planine pišu novu priču tradicionalnog života i mi je upoznajemo izbliza... Obilazimo plemena koja tamo žive i shvaćamo kako jednostavan život može biti lijep... Zaboravljamo na civilizaciju i odjednom male stvari postaju toliko velike.

Slikovito jezero Inle zove nas svojom posebnom kulturom... Njegove je skrivene kutke i iznenađenja najljepše otkrivati čamcem... Tu i žene dugih vratova, skačuće mačke, plivajući vrtovi, čamci na poseban pogon, sela na kolima ...

 

Prije putovanja

VIZE: Hrvatima je za Burmu potrebna viza. Dobivamo je pri dolasku u Burmu uz naknadu od 30 USD. Putovnica mora biti važeća barem još 6 mjeseci nakon putovanja.

ZDRAVLJE: Obveznih cijepljenja nema. Sve dodatne informacije o bolestima i prethodnoj zaštiti možete dobiti u Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/Default.aspx?sec=211

VRIJEME: Burma ima tipično monsunsko razdoblje s dvama vrlo izraženima sezonama - kišnom i sušnom. Međurazdoblja odnosno prijelazi isto tako imaju svoje osobitosti.

1. Kišna - monsunska sezona (lipanj - rujan) donosi obilnu gotovo svakodnevnu kišu i niže temperature koje u većini zemlje - nizinskim područjima, još uvijek ne padaju ispod 20°C. I visinska područja (sve iznad 800 m) u to vrijeme imaju najviše padalina.

2. Prijelazno je razdoblje tik pred kišnu sezonu (ožujak - svibanj) najtoplije u Burmi. To je vrijeme kada je u zraku mnogo vlage, a temperature se često dižu i iznad 40°C. Jedino olakšanje u to vrijeme predstavljaju planine s nižim temperaturama.

3. Prijelazno je razdoblje tik pred sušnu sezonu (druga polovica rujna i početak listopada) vrijeme ugodnih temperatura koje tijekom dana kreću od 20°C do 30°C (u planinama 15°C do 25°C) uz mogućnost nepredvidljivih padalina.

4. Sušna sezona (kasni listopad - veljača) je najugodnije vrijeme u Burmi. To je razdoblje ugodnih temperatura koje se tijekom dana kreću od 25°C i 35°C u nizinskim predjelima i između 18°C i 28°C u visinskim predjelima. U tom su razdoblju padaline iznimno rijetke ili ih uopće nema. Sušna sezona smatra se naprikladnijim razdobljem za posjet Burmi.

Više informacija možete potražiti na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Burmanska je kuhinja spoj mnogih azijskih kuhinja budući da zemlja leži na strateškoj točki azijskih trgovačkih puteva. Najviše su utjecale Indija, Tajland i Kina. Što se tiče prehrane u samoj je Burmi mnogo raznolikosti budući da ovdje žive brojne etničke skupine od kojih svaka ima svoje specijalitete. Kao i u mnogim azijskim zemljama i u Burmi se sve povezano s prehranom vrti oko riže. Riža je osnovna namirnica, a uz nju dolaze različiti rezanci koji su, naravno, najčešće od riže. Burmanci su pravi majstori što se tiče pripreme različitih jela koja se poslužuju uz rižu. Ta jela na stol dolaze u obliku različitih umaka od kojih je najviše onih od povrća, a barem jedno ili dva su mesna ili riblja. Riba je vrlo često sastavni dio burmanske kuhinje, bilo svježa u obliku umaka bilo kao začin u obliku različitih ribljih pasta. Mnogo je načina pripreme, a sva su jela fino začinjena mnoštvom različitih začina od kojih svi rastu u Burmi. Hrana je često blago pikantna, a ljuti dodaci često dolaze na stol u posebnoj zdjelici. Burmanci vole i takozvane salate - hladna jela od mnogih sastojaka kojima se dodaju rezanci i koja predstavljaju brzi obrok, čak i na ulici.

Na burmanskim se ulicama može naći mnogo hrane na svakom koraku, a niz tih specijaliteta je vrlo dug. Kada je riječ o slasticama, Burmanci se ponovno oslanjaju na rižu te ih pripremaju na bazi riže. U Burmi je na raspolaganju i mnogo sezonskog voća. Među pićima caruje čaj. Zeleni je čaj za Burmance voda te je dostupan uvijek i svugdje, a pije se bez dodataka. Crni čaj s mlijekom i mnogo šećera je nadogradnja. Na raspolaganju je i mnogo drugih bezalkoholnih pića. Čak je Coca-cola 60-ih godina pronašla put do burmanskih polica. Od alkoholnih pića najčešća su brojna burmanska piva, a moguće je dobiti i lokalno vino te različita žestoka pića.

Preporučujemo da pijete vodu iz bočice. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

SIGURNOST: Burma je sigurna zemlja. Unatoč pretežno ljubaznim i poštenim ljudima u gužvama na tržnicama i turističkim mjestima uvijek se kreću i džepari koje privlači vaša imovina.

Preporučujemo vam da tijekom putovanja pazite na osobnu imovinu i da na putovanje ne nosite dragocjenosti ili druge vrjednije predmete! Agencija Oskar ne odgovara za mogući gubitak vaše osobne imovine. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

ODJEĆA: Zemlja je pretežno budistička, a izvan turističkih krajeva tradicionalna. U tradicionalnim je krajevima uvijek preporučljivo poštovati domaćine barem minimalno prilagođenom odjećom - pokrivena ramena i dekolte, a ako se da i koljena (poluduge hlače ili slično). Takva je odjeća i najbolja zaštita od sunca! Pri ulasku u budistička svetišta moramo se ravnati prema gornjem opisu (izuti se - i čarape te otkriti glavu).

Pripremite se na toplo ljetno vrijeme na većini putovanja, no koji dodatni komad tople odjeće u visinskim predjelima Burme neće biti naodmet (Kalaw, jezero Inle). Za veći dio putovanja preporučujemo udobne otvorene cipele. Ne zaboravite na dobru zaštitu od sunca, kupaće kostime i ručnik. Prilično dobro će vam doći i mali, sklopivi kišobran koji služi kao zaštita od kiše ili sunca.

LOKALNA VALUTA: Burmanski kjat;1 kjat (= 100 pyaja)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Bankomati ne rade, kreditne se kartice ne upotrebljavaju. Sa sobom ponesite dovoljno gotovine za cijelo putovanje. Dobro je mijenjati američke dolare - USD. Uzmite neoštećene, nepresavijene novčanice, novije od 2003. godine.

PLANIRANI TROŠKOVI: Za tekuću potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa se potrošnja od 15 do 20 USD dnevno. U gornji iznos nisu uključene preporučljive napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Burme za Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Pozivni broj iz Hrvatske za Burmu je 0095 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Fiksni telefon i internet su na raspolaganju u većini mjesta i većini hotela, dok naši mobiteli u Burmi ne rade.

ELEKTRIČNI NAPON: U Burmi je napon 220 V, a električne su utičnice kombinacija onih s dvije okrugle rupe, dvije pravokutne ili tri okrugle. Ako imate univerzalni pretvarač možete ga ponijeti sa sobom, no dostupan je i u lokalnim trgovinama. Česti su prekidi električne energije, a hoteli obično imaju svoj generator.

OPĆI PODACI O DRŽAVI

  • Veličina: 676 578 km2
  • Stanovništvo: cca 55 milijuna
  • Glavni grad: Yangon (Rangoon)
  • Jezik: burmanski
  • Vjera: budizam 89%, kršćanstvo 4%, islam 4%, animizam 1%, ostali 2%
  • Uređenje: nominalna civilna parlamentarna država, 7 regija, 7 država, 1 teritorijalni savezni okrug, predsjednik države: Thein Sein
  • Lokalno vrijeme: GMT 6,5
  • Preporučujemo: knjige, zemljovide, vodiče...

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još