Maroko-Eit Ben Hadou

MAROKO

Maroko – Berberska priča

Maroko je prava kombinacija svega. Beskrajne pustinjske dine, privlačne i udaljene marokanske kasabe, stari kraljevski gradovi, visoki Atlas, berberi i nomadi.

Maroko

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Maroko putovanjeMaroko je prava kombinacija svega - od modernih gradova Casablance i Rabata, preko starih kraljevskih gradova Fesa, Meknesa i Marrakecha do visokog Atlasa te pustinjskih dina... Najprivlačnije su zasigurno tisuće marokanskih kazbi između visokog gorja i pustinje koje u palmerijama žive svoj daleki san... Suvremenost i tradicija na svakom koraku idu ruku pod ruku.

Maroko putovanje - vrtuljak kontrasta

Maroko, atraktivna i popularna zemlja nadahnjuje turističke suputnike kao i one koji tragaju za izvornim doživljajima i ozračjem. Maroko je prava kombinacija svega - od modernih gradova Casablance i Rabata, preko starih kraljevskih gradova Fesa, Meknesa i Marakkecha do visokog Atlasa te pustinjskih dina... Najprivlačnije su na putovanju Marokom zasigurno tisuće marokanski kazbi između visokog gorja i pustinje koje u palmerijama žive svoj daleki san... Putovanje u MarokoSuvremenost i tradicija u Maroku na svakom koraku idu ruku pod ruku...

...s obzirom na to da nad svime lebdi berberska priča. Prisutnost autohtonog stanovništva osjeća se u svim aspektima života i njihov je dodir onaj koji seže u intimnu sferu suputnika. Uopće ga nismo svjesni sve dok pri spoznaji da moramo napustiti njihova jednostavna, ali bogata marokanska seoca, raspršena po dolinama i gorama moćnog Atlasa, ne zaboli srce.

Zašto putovati u Maroko?

 •  Marrakech - slavni trg El Fna s krotiteljima zmija i pripovjedačima priča,
 •  Fes - oživite u labirintu najveće srednjovjekovne medine,
 •  Rabat - moderna prijestolnica marokanskih kraljeva,
 •  Casablanca - Bogartov grad s čudom od arhitekture,
 •  Essauira i Jadida - pogled sa zidina na uzburkani Atlantik,
 •  Atlas - spektakularni kanjoni i izgubljena seoca,
 •  Erg Chebbi - more pijeska i pustinjska bajka,
 •  ksarevi i kazbe u kontrastu palmerija datulja,
 •  filmski Ouarzazade,
 •  blagi i senzualni Berberi u svom okruženju.

 

Prije putovanja

VIZE: Hrvatima je potrebna putovnica koja vrijedi još barem 6 mjeseci.

ZDRAVLJE: Obaveznih cijepljenja nema. Sve dodatne informacije o bolestima i prethodnoj zaštiti možete dobiti u Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/hr .

VRIJEME: Klima se u Maroku od regije do regije prilično razlikuje. Na sjeveru je sredozemna i za nju su karakteristična vruća i suha ljeta te vlažne i blage zime. U unutrašnjosti je stepska klima, a na krajnjem jugu pustinjska gdje temperature brzo rastu, a padalina je vrlo malo. Padaline su uglavnom prisutne od studenog do travnja (na Atlasu kao snijeg), dok su ljetni mjeseci gotovo bez padalina s visokim temperaturama u unutrašnjosti, a uz atlantsku su obalu zbog hladnije Kanarske struje umjerenije.

U proljeće se i ujesen prosječne dnevne temperature kreću od 15°C do 30°C, a večernja se temperatura može spustiti i ispod 10°C. Moguće povremene padaline. Moramo biti spremni na sve vremenske uvjete.

Ljeta su u Maroku vruća i suha. Dnevne se temperature kreću od 20°C do 45°C (uz obalu su nešto niže), a uvečer se temperatura može spustiti i do 15°C ili niže. Važna je dobra zaštita od sunca.

Više informacija na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Marokanska je kuhinja mješavina arapske, berberske, francuske i španjolske kuhinje. Od glavnih jela prevladavaju kuskus i tajine (pirjano meso - piletina, ovčetina - uz dodatak različitih začina i povrća, pirjano u glinenim posudama koje se nazivaju tajine). Ukusna je i marokanska juha harira, a Marokanci se mogu pohvaliti i dobrim slasticama (npr. gazelini rogovi).

Najraširenije piće je čaj od mente, a možete kušati i svježe sokove. Kava je dostupna posvuda, a alkohol se može dobiti samo u nekim boljim hotelima i rijetkim turističkim restoranima.

Savjetujemo vam da pijete ISKLJUČIVO vodu iz bočica. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

SIGURNOST: Maroko je sigurna zemlja, no unatoč pretežno ljubaznim i poštenim ljudima u gužvi na tržnicama i turističkim mjestima uvijek se kreću i džepari.

Preporučujemo vam da na putovanje ne nosite dragocjenosti ili druge vrijednije predmete te da sve vrijeme putovanja pazite na svoju imovinu! Agencija Oskar ne odgovara za moguću krađu ili gubitak.

ODJEĆA: Maroko je muslimanska zemlja. Manja prilagodba zemlji koju posjećujemo vratit će nam se kroz ugodniji kontakt s domaćinima. Predlažemo da vaša garderoba uključuje odjeću koja pokriva ramena, dekolte i koljena (dugi, kratki rukavi, poludugačke hlače, prozračne suknje...).

Preporučujemo odijevanje u slojevima. Putovanje kreće od obalnog dijela u unutrašnjost Visokog Atlasa zbog čega moramo biti spremni na temperaturne promjene. Preporučujemo da uza se uvijek imate nešto toplo odjeće za moguće hladnije dane.

Dobro se pripremite što se tiče zaštite od sunca (glava, vrat).

Ako putujete u zimskim mjesecima, sa sobom ponesite toplu odjeću, flis, šal, kapu i vjetrovku. Cipele neka budu nepromočive. Skijaško donje rublje dobro će vam doći za hladnih noći.

Iako naglasak nije na hodanju i velikoj fizičkoj aktivnosti, čvrst korak i stabilan hod osnovni su kako bismo se dobro osjećali. Kao osnovnu odjeću predlažemo tenisice, primjerene i za duže šetnje, a možete imati i lagane planinarske ili obične cipele. Ako putujete za ljetnih mjeseci, savjetujemo vam otvorene cipele (snažnije sandale s dobrim potplatom).

VREĆA ZA SPAVANJE: Ako je u program uključeno kampiranje u pustinji ili spavanje u jednostavnom pansionu, tamo će vam biti dostupne deke. Ako ste osjetljivi na čistoću, preporučujemo vam da ponesete svoju plahtu ili vreću za spavanje. Ako nemate odgovarajuću vreću za spavanje, možete je iznajmiti kod nas.

LOKALNA VALUTA: Marokanski dirham; 1 dirham (=100 santimata)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: U većim trgovinama možete plaćati kreditnim karticama. Novac možete podići i na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, ponegdje MAESTRO). Ponekad podizanje na bankomatima i plaćanje kreditnim karticama ne funkcionira, stoga vam preporučujemo dovoljno gotovine u EUR za svaki slučaj.

PLANIRANI TROŠKOVI: Za svakodnevnu se potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa potrošnja od 25 do 30 EUR dnevno. U taj iznos nisu uključene preporučene napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Maroka za Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Pozivni broj iz Hrvatske za Maroko je 00 212 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Pokrivenost vaše mobilne mreže provjerite kod svog operatera. Telefoni i internet dostupni su u većim mjestima, a mobiteli rade gotovo svugdje.

ELEKTRIČNI NAPON: 220V, koriste se posve jednake utičnice kao i kod nas.

OPĆI PODACI O DRŽAVI

 • Veličina: 446 550 km2
 • Stanovništvo: oko 32 milijuna.
 • Glavni grad: Rabat
 • Jezik: arapski i tamazight – berberski jezik (službeni jezici) + još nekoliko berberskih jezika i francuski
 • Vjera: islam 99%, kršćanstvo 1%, približno 6000 Židova
 • Uređenje: savezna monarhija, 15 regija, vođa države: kralj Mohamed VI
 • Lokalno vrijeme: GMT 0
 • Preporučujemo: knjige, zemljovide, vodiče...

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još