Madagaskar-Lemuri

MADAGASKAR

Madagaskar – predivan jedinstveni svijet

Madagaskar, čarobna zemlja za ljubitelje prirode. Madagaskar je ulazak na izgubljeni kontinent. Lemuri, baobabi, posebnost ljudi, plaže, jedinstvenost.

Madagaskar

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Ulazak na Madagaskar je ulazak na izgubljeni kontinent. Putovanje na MadagskarTu nećemo vidjeti veličanstvene palače ni hramove, jer ulazimo u stvaralaštvo najvećega umjetnika – prirode. Doživite ju, netaknutu i prirodnu, takvu kakva i je. Oživite med krdima zebua, terasastim rižinim poljima i travnatim pašnjacima. Odmorite se na rajskim plažama i tirkiznom moru. Madagaskar je raj za promatrače životinja, naročito lemura i ptica. Otkrijte tajne života, kao što ih znaju i malgasi. Oni jednostavno vole život. Oduševljeni su njime, uživaju u njemu, promatraju ga i igraju glavnu ulogu u njemu, jer na Madagaskaru još uvijek vladaju tabui, a ljudi još uvijek traže pomoć od vračeva. Ulazak na Madagaskar je ulazak u bezvremenski svijet.

Madagaskar - izgubljeni kontinent lemura i baobaba

Putovanje na MadagaskarPutovanje po Madagaskaru, izgubljenom kontinentu je ulazak u bezvremenski svijet – kao da smo oživjeli u Guliverovoj zemlji. Iskonska i netaknuta priroda, uvijek iznova promjenjiva, a ponekad i snena ... Šume se prelijevaju u prostrane savane pune stada zebua ... terasasta rižina polja i čajne plantaže žare u večernjoj svjetlosti ... privlačni gorski masivi i skrivena jezera ... rajske plaže i tirkizno more ... vse to je magični Madagaskar.

Malgasi vole život! Oduševljeni su nad njim, uživaju u njemu, promatraju ga i igraju važnu ulogu u njemu! Njihova vitalnost je tako jaka da povuku i nas! Uvijek spremni za razgovor i šalu, naravno uz širok osmijeh, te glazbu i ples. Mješavinu od 18 afro-azijskih plemena udružuje vjera u drevne pretke ... A na otok je vrijedno doći i samo zbog ukusne madagaskarske kuhinje!

Zašto na Madagaskar?

 • Antananarivo - živahan glavni grad među mnogim gorjem,
 • Ambositra - susret s tradicionalnim obrtnicima,
 • Lemuri - endemične znatiželjne životinjice,
 • Baobab ili majmunski kruh – jedinstveno drveće,
 • spektakularna priroda, šetnje po prekrasnim kanjonima,
 • Malgasi - znatiželjni domaćini, koji uživaju u životu,
 • šarolike tržnice i egzotični začini,
 • vožnje s brodicama i kanuima,
 • morski užitci na bajkovitim otocima.

 

Prije putovanja

VIZE: Viza za boravak do 30 dana nije potrebna. Potrebna je bar 6 mjeseci važeća putovnica.

ZDRAVLJE: Obaveznih cijepljenja nema.

VRIJEME: Madagaskar ima jako raznoliku klimu s obzirom na površinu, a svima je zajedničko da se sezone u godini dijele na mokru i suhu, jer 4 godišnja doba ne postoje tamo. To je tipično za tropsku klimu, koja je na Madagaskaru veoma raznolika jer je veći dio otoka visinski.

1.Visinska područja (svi predjeli između 800 i 2000 m nadmorske visine - Antananarivo, Antsirabe, Isalo) imaju daleko najviše padalina između prosinca i ožujska. Suha sezona se odnosi na vrijeme između travnja i studenog. To je razdoblje kada je najmanje padalina i najviše sunca, dnevne temperature se popnu sve do 25°C, nekada i više. Prema srpnju i kolovozu dolazi do većih razlika između dana i noći, a ponoći se temperature mogu spustiti i do 10°C. Razdoblje između druge polovice ožujska i prve polovice prosinca smatra se najboljim izborom za putovanje na Madagaskar.

2. Zapadna i južna obala (sve do 800 m nadmorske visine - Tulear, Ifaty) imaju općenito jako suhu klimu, a tamo se nalazi i puno pustinjskih i polu-pustinjskih područja. Tokom cijele godine na tom području je jako malo padalina. Temperature se najviše dižu između lipnja i rujna, kada često prelaze i 35°C.

3. Sjeverna i istočna obala (sve do 800 m nadmorske visine – Foulpointe, Nosy Natto) imaju pravu tropsku klimu s puno više vlage od ostalih područja Madagaskara. Tu su značajne suha i mokra sezona. Mokra je između srpnja i rujna, ali ne nosi ništa drugo osim tu i tamo koje kapi na dan, a ponekad i malo više. Temperature su slične kroz veći dio godine te se po danu kreću između 20 i 33°C.

S obzirom na klimu, najbolje razdoblje za putovanje u Madagaskar je između kraja ožujka i početka prosinca, kada je najmanje padalina, a temperature su ugodne po cijelom otoku.

Više informacija na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Malgaška kuhinja se razvila pod mnogim utjecajima. Tu su utjecaji tradicionalnih navika iz cijelog indijskoga oceana, a to su arapski, indijski, kineski i jako snažni francuski utjecaji. S obzirom na to da su prvi naseljenici Madagaskara bili iz daleke Azije, osnova malgaške kuhinje je riža. Uz rižu se jedu različiti prilozi. Obično je među njima barem jedan mesni prilog, a to je često meso zebu-a – madagaskarsko govedo, a ostalo je od raznog povrća. Na obali se na tanjuru često nađe i izvrsna morska hrana, a na meniju su često i neobične i karakteristične ribe baš za određeno područje. Sva jela su sofisticirano začinjena, jer na Madagaskaru raste veliki broj svjetski poznatih začina. Francuski utjecaj je pripomogao neobičnim kombinacijama i vrhunskim okusima te posluzi u boljim restoranima. Ovisno o okolici, u kojoj se nalazimo, domaćini mogu – zamijeniti rižu i za kukuruz ili kasavu. Još jedan francuski utjecaj su česte pekare i slastičarnice, a ne nedostaje ni široke ponude grickalica uz cestu.

Slastica je na Madagaskaru puno, od jednostavnih (od bananinog kruha) do čokoladnih moussova. Ne nedostaje ni zanimljivog tropskog voća, koje se razlikuje ovisno o sezoni. Među pićima je češći crni čaj od kave, a u ponudi su i svježi voćni sokovi (ovisno o sezoni) i različita slatka pića. Od alkoholnog pića prevladava lokalno pivo »tri konja«, dok se na obali nude različite vrste ruma.

Savjetujemo vam piti uvijek flaširanu vodu. Za sve ostale podatke na raspolaganju će vam biti nas vodič.

SIGURNOST: Madagaskar je sigurna zemlja. Unatoč pretežno ljubaznim i poštenim ljudima, u gužvi tržnice i turističkih mjesta postoji mogućnost krađe.

Preporučujemo vam da cijelo vrijeme putovanja budete oprezni i pazite na osobne stvari, i ne nosite na putovanje dragocjene ili druge vrijedne stvari! Agencija Oskar ne odgovara za njihovu sigurnost. Savjetujemo vam, da si napravite lokote, s kojima možete zaključati prtljagu.

ODJEĆA: Što se tradicije tiče, na Madagaskaru nema posebnosti s obzirom na odjeću. Preporučljivo je, da se pripremite za više vremenskih prilika jer ćemo se nalaziti na različitim klimatskim područjima. Za vruće dane je preporučljiva ljetna odjeća od laganih i prozračnih materijala. Iznimno je važna dobra zaštita od jakog sunca. Noći znaju biti hladne, naročito u srednjem gorju, zato i poneki komad tople odjeće neće biti višak.

Od obuće preporučujemo udobne otvorene cipele, u kojima možete udobno hodati i zatvorene cipele za moguće hladnije večeri. Ne zaboravite na ručnik i kupaći kostim.

LOKALNA VALUTA: Malgaški Ariary; 1 Ariary (= 5 iraimbilanj)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnim karticama možete plaćati u većim trgovinama u većim gradovima. Novac možete dići i na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, negdje MAESTRO), ali samo u većim gradovima. Često dizanje na bankomatima i plaćanje s kreditnim karticama ne djeluje, zato vam preporučujemo dovoljno gotovine za svaki slučaj!

PLANIRANI TROŠKOVI: Za svakodnevnu potrošnju (hrana, piće, manje kupovine) se predviđa trošenje od 15 do 20 EURA na dan. U gornji iznos nisu uračunate preporučene napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Madagaskara u Hrvatsku je 00385 + pozivni broj za grad (bez 0) + broj telefona ili mobitela.

Pozivni broj iz Hrvatske u Madagaskar je 00261 + pozivni broj za grad (bez 0) + broj telefona ili mobitela.

Mobilni telefoni rade, internet je na raspolaganju u većim gradovima i u nekim hotelima.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost 220 V, te upotrebljavaju jednake utičnice, kao i mi. Moguće je s vremena na vrijeme nestanak električne energije, zato preporučujemo rezervne baterije za fotoaparate i dovoljno velike memorijske kartice. U nekim je krajevima je elektrika na generator te u sobi nema utičnica za punjenje baterija (možete ih puniti na recepciji). Za povratne informacije će vam na raspolaganju biti naš vodič.

OPĆI PODACI O ZEMLJI

 • Veličina: 587 041 km2
 • Stanovništvo: cca. 22 milijuna
 • Glavni grad: Antananarivo
 • Jezik: francuski i malgaški
 • Vjera: autohtone vjere/ animizam 52%, kršćanstvo 41%, islam 7%;
 • Uređenje: republika, 6 provincija, predsjednik države: Andry Nirina Rajoelina
 • Lokalno vrijeme: GMT + 3
 • Preporučujemo: knjige, zemljovidi

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još