Korzika, plaža

KORZIKA

Korzika

Korzika – spektakularnost manjih morskih zaljeva, bijelih plaža i kristalnog mora, te divlja, spontana i jedinstvena planinska Korzika.

Korzika

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Korzika je četvrti najveći otok u Sredozemlju, koji unatoč velikoj želji za neovisnošću, ostaje dio Francuske. U prošlosti su Grci Korziku nazivali Kalliste, št označi predivna. Kao takva, poznata je i danas, odnosno "l'île de beauté" ili otok ljepota, kako ju nazivaju Francuzi.

Tko voli netaknutu prirodu, uživati će punim plućima na Korzici. Krajolik je ukrašen idiličnim i slikovitim selima (na cijelom otoku se nalazi 365 sela, za svaki dan u godini jedan, a svaki toliko drugačiji, poseban i jedinstven, tipično netipičan) s prelijepim puteljcima, među kojima se ističe GR20, 200 km dug put, koji se smatra najljepšim i najspektakularnijim puteljkom za pješake.

Divlje i visoke planine s moćnim vrhovima, koji posjetiteljima nude prelijepe poglede, čiste potoke, slapove i netaknute šume, ispunjuju cijeli otok, zato se Korzika smatra najšumovitijim sredozemnim otokom.

Može se pohvaliti s dvadesetak vrhova višljim od dvije tisuće metara; među njima je najviši Monte Cisto s 2.710 m.

Kristalno čisto more ponosi se s tirkiznim plavetnilom, kojega su druga mora več i zaboravila. More je raj za ronioce. Ne zaboravimo ni na 330 km plaža, koje se skrivaju među dubokim zaljevima… dok nas na rubu pećina pozdravljaju drevni antički gradovi.

Tu se rodio Napoleon; odavde je Kolumbo; tu je mistično svetište Filitosa, gdje slike iz megalitika uznemiruju našu maštu.

Sve to začine još i jedinstveni domaćini, čiji su ponos i uspravno držanje postali poslovica …

Zašto na Korziku?

 • na jugu se iznad brojnih pećina nalazi grad Bonifacio, gdje se kamene kuće na vrhu strmih vapnenačkih klifova opasno gledaju s morem ispod njih,
 • oduševi vas mali gradić Sartene, s malim i uskim uličicama, punim života, najviše obilježja Korzike, gdje se bogata povijest isprepliće s krvnom osvetom,
 • Calvi, biser sjevera Korzike, stari grad s moćnom citadelom i grad, u kojem se rodio Kolumbo,
 • Corte, simbol korzičke neovisnosti,
 • Ajaccio, najveći grad na Korzici i mjesto rođenja Napoleona,
 • Cape Corse sa svojom kombinacijom tipičnih korzičkih sela i nevjerojatne prirode,
 • mistična prapovijesna Filitosa sa zbirkom neobičnih Menhira,
 • neopisiva ljepota Les Calanques, pokrajine crvenog granita,
 • nacionalni park Scandola s neobično oblikovanim crvenim stijenama, koje na svakog posjetitelja ostave nezaboravan utisak.

Prije putovanja

OBAVEZNI DOKUMENTI: Hrvatski državljani u Francusku mogu ući s važećom osobnom iskaznicom ili važećom putovnicom.  Preporučujemo, da odvojeno spremite fotokopiju dokumenta.

ZDRAVLJE: Obaveznih cijepljenja nema.

VRIJEME: Francuska klima vrlo je raznolika. Veći dio države nalazi se u umjerenom klimatskom pojasu, gdje je vrijeme slično našem – hladne zime i vruća ljeta. Sjeverozapadna obala, pod utjecajem  Atlantika, ima hladna ljeta te kišovite, ali blage zime. Južna, sredozemna klima sa suhim i vrućim ljetima, kojima slijede umjerene zime, može se pohvaliti sa suncem tokom cijele godine. Gorska područja imaju gorsku klimu s mnogo padalina. Pariz i pariška kotlina imaju dijelom oceansku, a dijelom kontinentalnu klimu. Sam grad ima kasna, ali predivna proljeća; ljeti je ugodno, toplo, ali nikada sparno; i zima je obično umjerena budući da su temperature ispod ništice i snijeg vrlo rijetka pojava. Općenito gledajući francuska je klima gotovo svugdje relativno blaga. Prosječna ljetna temperatura kreće se između 10°C i 16°C.

Više informacija na http://www.wunderground.com/.

HRANA I PIĆE: Francuska kuhinja na glasu je kao jedna od najboljih i najzdravijih na svijetu. Ona je i vrlo raznolika s obzirom na to da je zbog veličine države svako područje razvilo svoje kulinarske posebnosti (obalne pokrajine poznate su po ribljim odnosno morskim jelima, npr. bouillabaisse, Provansa je poznata po jelima od povrća, npr. ratatatuille ... Bez obzira na raznolikost područja, baguette (kruh), fromage (sir; postoji više od 370 različitih vrsta; među najpoznatijima su brie, roquefort i camembert) i charcuterie (suho, dimljeno, prerađeno meso) smatraju se »svetim trojstvom« francuske kuhinje.

Kuhanje i uživanje u hrani dio su francuske kulture i načina života, a Francuzi hrani pridaju veliku pozornost. Hrana je obred, užitak i društveni događaj za koji uvijek imaju vremena. Obrok se obično sastoji od tri dijela: predjela, glavnog jela te sira i/ili deserta. Uz hranu Francuzi često popiju čašu dobrog vina koje praktički ima status hrane. Veliki su sladokusci pa su i slastice dio njihove svakodnevice. Najpoznatije su slastice, omiljene u cijelom svijetu, croissant (francuski roščić), crêpe (palačinka), mousse au chocolat (pjena od čokolade) i macarons (punjeni kolačići). Voda je pitka svugdje u zemlji.

Voda je pitka u cijeloj državi.

SIGURNOST: Sigurna država. Moramo paziti na osobnu imovinu. Vrijedne predmete (novac, kreditne kartice, putovnicu i druge vrijedne stvari) uvijek nosite sa sobom ili ih spremite u hotelski sef. Agencija Oskar ne odgovara za njihov mogući gubitak. Za sve ostale podatke na raspolaganju će vam biti vaš vodič.

ODJEĆA: Nema posebnosti u odijevanju. Vrijeme zna biti promjenjivo i temperature se brzo mogu promijeniti zbog čega preporučujemo odijevanje u slojevima. Vodootporna vjetrovka i kišobran za moguće pljuskove korisni su bez obzira na godišnje doba. Što se obuće tiče, preporučujemo vam udobne cipele u kojima možete dugo hodati, a ljeti možda otvorene cipele za toplije dane.

LOKALNA VALUTA: Euro.

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Uporaba kreditnih kartica u Francuskoj je vrlo raširena; uobičajenim karticama (npr. MasterCard i Visa) moguće je plaćati u brojnim hotelima, restoranima, trgovinama te na gotovo svim benzinskim crpkama. U mnogim trgovinama i uslužnim obrtima moguće je plaćati i debitnom karticom Maestro uz pin za bankomat. Novac možete podizati na bankomatima s različitim provizijama (ovisno o kartici). U svakom slučaju preporučujemo vam nešto gotovine za svaki slučaj!

PLANIRANI TROŠKOVI: Za tekuću potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa se potrošnja od 25 do 35 EUR dnevno. U gornji iznos nisu uključene preporučljive napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET:

Pozivni broj iz Francuske za Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva. Pozivni broj iz Hrvatske za Francusku je +33 + područni br. (bez 0) + broj koji se poziva. Pokrivenost mobilne mreže provjerite kod svojega operatera. Telefoni i internet svugdje su dostupni.

ELEKTRIČNI NAPON: Napon je 220 V; koriste se jednake utičnice kao i u Hrvatskoj.

OPĆI PODACI O DRŽAVI

 • Veličina: 543.965 km2
 • Stanovništvo: cca. 66 milijuna
 • Glavni grad: Pariz
 • Jezik: francuski
 • Vjera: rimokatolici 83-88%, protestanti 2% muslimani 5-10%, ostalo 5%
 • Uređenje: parlamentarna republika predsjedničkog tipa, podijeljena na 27 administrativnih pokrajina (od toga ih je 5 prekomorskih); predsjednik države: Francois Hollande
 • Lokalno vrijeme: GMT +1
 • Preporučujemo: knjige, zemljovidi, vodiči ...
Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još