Kambodža-Kraljevska palača

KAMBODžA

Kambodža – Indokina – Neotkriveni putnički biser

Kambodža je zemlja, koja jedva čeka, da ju otkrijete. Tu je svjetski poznat Angkor Wat, beskrajna polja riže, lijepe plaže i uvijek nasmijani domaćini.

Kambodža

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Indokina ili Indokineski poluotok nalazi se u jugoistočnoj Aziji između Indijskog oceana i Južnog kineskog mora te zauzima golem teritorij koji se rasprostire na više od 2 milijuna kvadratnih kilometara. Samo područje u užem smislu zauzima države Kambodžu, Vijetnam i Laos, a u širem smislu obuhvaća i Tajland, Burmu, Singapur te Maleziju. Riječ je o geografski, politički i kulturno različitom svijetu. U turističkom smislu Indokina predstavlja još neotkriveni biser koji gomile posjetitelja posljednjih godina ubrzano otkrivaju.

Indokina putovanje - neotkriveni biser putovanja

Laos na prvi pogled djeluje pospano, no zemlja se polako budi iz dugogodišnjeg sna. Najmanji je od triju zemalja, nema niti metra morske obale ali Stvoritelj ga je obdario moćnom prirodom. Uzduž cijele zemlje teče velika rijeka Mekong, životna žila zemlje. Tu je divna priroda, igra krškog krajolika i zaboravljena planinska plemena koja još žive u svom svijetu. Kada tome dodamo još i prekrasne budističke hramove te uvijek nasmijane domaćine, slika je potpuna.

Vijetnam smo dugo vremena poznavali samo kroz filmove koji su prikazivali sav užas i besmisao rata. U zemlji pak već dugo vlada mir i nova je mantra novac. Pod okriljem crvene zvijezde razvija se kapitalizam te zemlja ostvaruje veliki napredak. Vijetnam koji se nalazi uzduž Južnog kineskog mora posjeduje raznovrsna prirodna bogatstva. Gorski sjever nudi krasne terene za treking i upoznavanje raznih planinskih plemena. Ovdje, u zaljevu Halong, dolazi do izražaja sva mašta Stvoritelja, dok bogati jug nudi sanjarenje na vodama silne rijeke Mekong. Između su skriveni carski gradovi u kojima upoznajemo dugu povijest zemlje, brojna seoca i beskonačno dugačke plaže koje čekaju da ih otkrije turizam.

Kambodža je zemlja koja se nalazi u samom srcu Indokine. Zemlja koja je svijetu dala impresivni Angor Wat i zemlja koja se polako budi te otvara svijetu nakon godina rata i političke nestabilnosti. Kambodža se, kao odavna poznato kulturno središte cijele regije, otvara svijetu i velikim koracima pokušava nadoknaditi izgubljeno. Zemlja impresivnih hramova, prekrasne netaknute prirode, najvećeg slatkovodnog jezera u tom dijelu svijeta, prekrasne obale gdje možemo zaplivati u uvijek toplom moru i zemlja nasmijanih ljudi. Kada tome dodamo još i ukusnu hranu i cijeli niz tropskog voća, dobivamo još jedan razlog za posjet.

 

Prije putovanja

VIZE: Vizu za Kambodžu dobiva se pri ulasku u državu. Potrebna je barem još 6 mjeseci važeća putovnica, 2 fotografije te barem 4 prazne stranice u putovnici.

ZDRAVLJE: Obveznih cijepljenja nema. Kambodža se službeno vodi kao područje malarije. Sve dodatne informacije o bolestima i prethodnoj zaštiti možete dobiti u Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/Default.aspx?sec=211.

VRIJEME: Kambodža ima tipičnu tropsku klimu odnosno sušnu i kišnu sezonu. Temperature su tijekom godine vrlo slične i kreću se između 25°C i 35°C. Vlaga je prisutna cijele godine, a povećava se tijekom kišne sezone.

Sušna sezona traje od studenog do travnja i nju karakteriziraju temperature više za prosječno 5°C koje obično dosežu i 40 °C te rijetke padaline. Kišna sezona traje od svibnja do listopada i donosi niže temperature koje se unatoč tome rijetko spuštaju ispod 20°C te naravno više padalina monsunskog tipa, što znači da ih ne mora biti svakodnevno i da ne moraju trajati dugo. Dakle najprikladnijim vremenom za putovanje smatra se razdoblje između studenog i travnja.

Više informacija možete potražiti na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Hrana je u Kambodži, kao i u cijeloj Indokini, izuzetno raznolika. Osjećaju se utjecaji kineske i tajlandske kuhinje. Osnova su rezanci i riža koji se pripremaju na bezbroj načina. Veliki je naglasak na juhama. Jedna od karakteristika indokineske kuhinje jest i priprema morske i slatkovodne ribe na različite načine (pržena, pečena, pirjana, na žaru). Naravno ne nedostaje niti svježeg sezonskog povrća i raznovrsnog voća. Kambodžanska odnosno kmerska kuhinja puna je osobitosti, a sve se vrti oko riže. Riža dolazi na stol u obliku rezanaca od riže, brašna, ljepljive riže, slastica, kaše. Sastojci koji se dodaju riži uvijek su sezonski i vrlo svježi, a prate ih mirisni začini. Hrana je često pikantna, no mogu se naći i blaže varijante. Kušanje hrane u Kambodži zasigurno je jedan od najsnažnijih načina na koji možete doživjeti zemlju.

Svakako ne nedostaju niti slastice i sezonsko tropsko voće. Nacionalno je piće čaj koji se pije na svakom uglu. Probati se mogu i svježi sokovi. Dostupno je pivo i alkohol. Gazirana se pića mogu dobiti posvuda.

Preporučujemo da pijete vodu iz bočice. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

SIGURNOST: Kambodža je sigurna zemlja. Potrebno je čuvati svoju imovinu. Preporučujemo vam da tijekom putovanja pazite na osobnu imovinu i da na putovanje ne nosite dragocjenosti ili druge vrjednije predmete! Agencija Oskar ne odgovara za njihov mogući gubitak.

ODJEĆA: Što se tiče tradicije, nema ograničenja. Zbog vlage i vrućine preporučujemo tanku i opuštenu odjeću od prirodnih materijala u kojoj će vam biti najudobnije. Pri obilasku budističkih hramova pokrivaju se ramena i koljena (i muškarci i žene) čime se iskazuje poštovanje. Potrebno je pripaziti na zaštitu od sunca - šešir, kapa, marama... Vijetnam je klimatski vrlo razvijena zemlja, može nas iznenadti povremena kiša pa sa sobom uvijek imajte i toplu odjeću (vestu, flis...) Ne zaboravite ni na kupaće kostime.

LOKALNA VALUTA: Kambodžanski riel; 1 riel (=100 senova)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Kreditnim karticama možete plaćati u trgovinama. Novac možete podizati na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, ponegdje MAESTRO). Ponekad podizanje gotovine na bankomatima i plaćanje kreditnim karticama nije moguće stoga vam za svaki slučaj preporučujemo dovoljno gotovine za cijelo putovanje! Od gotovine su najpreporučljiviji američki dolari kojima možete plaćati i izravno, bez mijenjanja u lokalnu valutu.

PLANIRANI TROŠKOVI: Za tekuću potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa se potrošnja od 20 do 25 USD dnevno. U gornji iznos nisu uključene preporučljive napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Kambodže za Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva. Pozivni broj iz Hrvatske za Kambodžu je 00 855 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Mobiteli stranih operatera u većini zemlje rade normalno. Internet je dostupan u svim većim gradovima.

ELEKTRIČNI NAPON: 220 V, ponegdje 240 V, koriste se jednake utičnice kao i kod nas.

OPĆI PODACI O DRŽAVI

  • Veličina: 181 035 km2
  • Stanovništvo: cca 15 milijuna
  • Glavni grad: Phnom Penh
  • Jezik: kmerski; koriste se još i francuski i engleski jezik
  • Vjera: budizam 96,4%, islam 2,1%, ostale vjere 1,3%, neopredijeljeni 0,2%
  • Uređenje: višestranačka demokracija pod saveznom monarhijom, 23 provincije, vođa države: kralj Norodom Sihamoni
  • Lokalno vrijeme: GMT +7
  • Preporučujemo: knjige, zemljovide, vodiče...

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još