Jemen-Sana

JEMEN

Jemen – Bajkoviti labirint prekrasnih prizora

Jemen, svijet iz nekog drugog vremena, koje još uvijek živi drevnim plemenskim životom. Neopisiv i vrhunski je doživljaj koji upotpunjuje nezaboravna atmosfera.

Jemen

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Jemen putovanje - Muzej na otvorenom

Ulaskom u Jemen nađeš se u muzeju... u svijetu iz nekog drugog doba! Izgubljen u vremenu i prostoru, tamo negdje na jugu arapskog poluotoka, Jemen i danas živi drevnu plemensku sadašnjost. Samo su veliki gradovi povezani asfaltom, a na korak izvan glavnih puteva Jemen živi kao što je živio nekada... Jemen je neopisiv – on je vrhunski doživljaj za putnika u potrazi za iznimnom atmosferom i ljubitelja vrhunskih putnih poslastica.

Već u Sani naći ćemo se u bajci... budući da je stara Sana bajkoviti labirint čudesnih prizora... Zatim je tu ogromna pustinja u kojoj se nalazi izgubljeno kraljevstvo kraljice od Sabe... Tu u pustinji je i izgubljeni Hadramawt te suha pustinjska dolina Doan s bajkovitim ozračjem i jemenskim Manhattanom... Tu su obale Indijskog ocena i posve afrička Tihama uz Crveno more... U kontinentalnom je Jemenu najspektakularniji zasigurno lanac gorskih terasa kave kata, potom slikovita seoca i nevjerojatne panorame! Prekrasno za šetnje, kretanje, odmak i uživanje...

Posebno je poglavlje otok Sokotra, na glavu izokrenut svijet, pravi botanički vrt s djevičanskom prirodom i čistim morem... U njoj ćete oživjeti uz iskon otoka i samih sebe...

Zašto u Jemen?

 • Sana, »cvijet tisuću i jedne noći«,
 • Hadramawt s bajkovitim dolinama,
 • Šibam - pustinjski Manhattan,
 • Marib - veliki brana kraljice od Sabe,
 • Haraz - gorje sa seocima - orlovim gnijezdima,
 • afrička Tihama uz Crveno more,
 • usamljena pustinja Ramlat al Sabatyn,
 • Sokotra - Galapagos Indijskog oceana,
 • plemenski način života i žvakanje gata,
 • cijeli je Jemen muzej na otvorenom!

 

Prije putovanja

VIZE: Hrvatima je za Jemen potrebna viza koju dobivamo pri dolasku u zemlju. Potrebna nam je barem još 6 mjeseci važeća putovnica (u kojoj ne smije biti izraelski žig) te kopija putovnice u boji koju je potrebno dostaviti prilikom prijave za putovanje.

ZDRAVLJE: Obaveznih cijepljenja nema. Sve dodatne informacije o bolestima i prethodnoj zaštiti možete dobiti u Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/Default.aspx?sec=211.

VRIJEME: Jemen klimatski možemo podijeliti na četiri predjela: područje uz Crveno more, srednje visočje, pustinjska područja na istoku i sjeveru te otok Sokotru.

1. Područje uz Crveno more - Tihama, vrlo je ugodno u vrijeme kada je kod nas zima, od studenog do veljače. Ljeta mogu biti vrlo vruća. Nešto kiše padne u ožujku i travnju, više između lipnja i rujna. Ljetne su temperature u tom području visoke i dosežu 40°C, dok se zimske kreću od 13°C do 23°C.

2. U srednjem visočju s prijestolnicom Sanom (od 1500 m do 3500 m) tijekom godine nema većih klimatskih ekstrema. Zime (studeni - veljača) su blage, a temperature ne padaju ispod 5°C, dok su ljeta (lipanj - rujan) topla te se temperature dižu do 25°C, ponekad i više. Padaline nisu karakteristične za sva gorska područja, ponegdje ih ima samo (i najviše) tijekom zime i u proljeće. Prijelazna su razdoblja od ljeta do zime ugodno topla bez mnogo padalina.

3. Pustinjska su područja na istoku i sjeveru tijekom cijele godine vruća tijekom dana i hladna tijekom noći. Zimske temperature danju rastu do 25°C, a ljetne do 37°C. Zbog toga je vrlo malo padalina.

4. Sokotra tijekom cijele godine ima vrlo slične temperature te nikada nije vrlo vruće ili vrlo hladno. Ovdje klima ovisi o vjetrovima. Najteže vjetrove i ponekad padaline donosi ljetno monsunsko razdoblje između svibnja i rujna kada vjetrovi imaju snagu uragana. I taj je predio Jemena najugodnije posjetiti između jeseni i proljeća uz zimu. Temperature se kreću od 15°C do 25°C.

Za više informacija možete pogledati: www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Jemenska je kuhinja nešto zaista posebno. U daljnjoj prošlosti ovdje nikada nije bilo mnogo stranih utjecaja, nešto tek zadnjih 300 godina. Zbog toga se je jemenska kuhinja razvijala posve izolirano kao i s obzirom na sastojke koji su ovdje dostupni. Osnovna i uvijek prisutna hrana u Jemenu je kruh. Jemenski je kruh plosnat i okrugao, obično vrlo velik kako bi ga cijela obitelj uz obrok mogla trgati. Obroci obično započinju predjelom koje se sastoji od vrste "kiselih palačinki" zvanih lahooh koje se umaču u kakav jogurtni umak sa začinima. Glavno jelo uvijek prati riža, kako bijela tako i začinjena različitim dodacima. Omiljeno je jelo u Jemenu salta - vrsta umaka s mesom, povrćem i začinima koje se uvijek poslužuje vrlo vruće. Uz to se mogu poslužiti i druga povrtna i mesna jela. Od mesa je najčešća piletina ili ovčetina. Sve ovisi o tome koji su sastojci dostupni u određenom razdoblju.

Nakon i između obroka u Jemenu se najradije pije slatki mliječni čaj s dodatkom kardamoma uz koji se poslužuju keksi. Ni vrlo slatkih slastica ne manjka. Od ostalih je pića česta i kava te niz drugih bezalkoholnih pića kao i svježi voćni sokovi. Islam zabranjuje alkohol zbog čega nije posve dostupan, ponekad ga se može dobiti tek u boljim restoranima.

Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti naš vodič.

SIGURNOST: Jemen je inače sigurna zemlja, no uvijek postoji mogućnost da u većim gužvama prilika učini lopova. Sve vrijeme putovanja pazite na svoju imovinu. Dragocjene predmete, novac, kreditne kartice i dokumente uvijek imajte uza se. Agencija Oskar ne odgovara za njihov mogući gubitak. Za bilo kakva pitanja na raspolaganju će vam biti vaš vodič.

ODJEĆA: Kretat ćemo se muslimanskim svijetom gdje vrijede drugačija pravila ponašanja i odijevanja nego kod nas. Ženama preporučujemo dugačke hlače, majice kratkih rukava neka imaju rukave sve do lakata. Općenito vrijedi pravilo da koljena, ramena i dekolte budu pokriveni. Muškarcima preporučujemo dugačke hlače (barem preko koljena). Vuneni pulover ili majica neće biti naodmet. Pametno bi bilo ponijeti i ogrtač protiv vjetra. Kao osnovnu obuću predlažemo izdržljive sandale, primjerene i za dulje hodanje. Uz sandale su nužne i tenisice, a ako nemate povjerenja u svoje gležnjeve, ponesite lagane planinarske cipele. Vrlo je važna dobra zaštita od sunca.

LOKALNA VALUTA: Jemenski rial; 1 rial (= 100 filsov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Plaćanje kreditnim karticama je rijetko baš kao i podizanje novca na bankomatima budući da isti često nisu u funkciji. Preporučujemo da sa sobom nosite dovoljno gotovine za cijelo putovanje.

PLANIRANI TROŠKOVI: Za svakodnevnu se potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa trošak od 15 do 20 EUR dnevno. U taj iznos nisu uključene preporučene napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Jemena za Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Pozivni broj iz Hrvatske za Jemen je 00 967 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Telefoni i internet su dostupni u većim mjestima, mobiteli većinom rade iako ima puno blokada linija u trajanju od nekoliko minuta.

ELEKTRIČNI NAPON: Napon je 220V, koriste se utičnice s tri rupe (kao u Velikoj Britaniji). Pretvarače možete kupiti na licu mjesta.

OPĆI PODACI O DRŽAVI

 • Veličina: 527 968 km2
 • Stanovništvo: cca. 25 milijuna
 • Glavni grad: Sana'a
 • Jezik: arapski
 • Vjera: većinom islam, male židovske, kršćanske i hindu zajednice
 • Uređenje: republika, 20 guvernera i 1 gradski okrug, predsjednik države: Abd Rabuh Mansur Hadi
 • Lokalno vrijeme: GMT +3
 • Preporučujemo: knjige, zemljovide, vodiče...

 

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još