Italija-Positano

ITALIJA

Putovanje u Italiju

Italija, doživite dugi popis prekrasnih, kozmopolitskih znamenitosti. U Italiji uživajte u ljepotama života kroz njezinu povijest, prirodu, kulturu, kuhinju.

Italija

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Sicilija putovanjeTajnovita Sicilija, otok u srcu Sredozemlja, ponosi se bogatom poviješću, mitovima i legendama. Šaroliki krajolik Sicilije nudi nam sve od obalnog područja do planinske unutrašnjosti i plodnih visoravni... Zbog svojeg je geografskog položaja Sicilija pravi lonac za taljenje i mjesto gdje se susreću sjevernoafrička, arapska i europska kultura. Tako je Sicilija zemlja sa svojim jezikom, temperamentnim stanovništvom i mnogim tajnama zapisanima na kožu istraživačkog duha hedonističkih putnika!

Sicilija putovanje - dom vulkanske energije i temperamenta

Sicilija je dio Italije, a ima tek nešto malo zajedničko sa samom državom. Palermo nas uvodi u arapsku i normansku povijest zemlje, Agrigento i Sirakuza u doba antike i Magne Greciae, vremena kada je Sicilija bila glavna starogrčka kolonija u Sredozemlju, a Caltagirone i Catania u barokno doba. Sicilija putovanjeŠetnje raznolikom prirodom, kanuing u kanjonu Alcantare i uspon na vulkan Etnu mogućnosti su za aktivni dodatak putovanju. Eolski otoci, biser Sredozemlja, prilika su za ležeran odmor ili pak aktivne šetnje prirodom, plažama te uspone na Vulcano i aktivni vulkan Stromboli.

Sicilija je raj za sladokusce budući da nudi bogatu, raznoliku i ukusnu hranu, izvrsna vina, tradicionalne slastice i pića te svakako morsku hranu. Očarava prirodom i šarmantim mjestaščcima gdje je vrijeme stalo, odnosno gdje vrijeme teče u sicilijanskom ritmu...

Putovanja Sicilijom su koloristična kao i otok sam, puna iznenađenja, legendi i tajni na svakom koraku. Na početku se sve čini nelogičnim, no ubrzo zaključujemo da svaka pojedinost i posebnost ima svoj smisao i svoju zanimljivu priču!

Zašto putovati na Siciliju?

 •  Palermo – temperamentni arapski grad,
 •  Corleone – zloglasno mafijaško gnijezdo,
 •  Dolina hramova kod Agrigenta – šetnja među spektakularnim grčkim hramovima,
 •  Caltagirone – vijugave ulice, more stepenica i tradicionalni obrti domaćina,
 •  nacionalni park Etna – uspon na aktivni i prijeteći vulkan pun energije,
 •  Catania – dom baroka,
 •  Sirakuze – mitovi i legende starih Grka,
 •  Taormina – senzualno mjestašce i nevjerojatno sinje plavo more,
 •  Eolski otoki – odmor na plažama iz snova, u istraživanju mira u prirodi te u divljenju vulkanima,
 •  Sicilijanci – ugodni, prepredeni, dobrodušni i nasmijani ljudi,
 •  Sicilija – otok za sebe sa sebi svojstvenim karakterom.

 

Prije putovanja

VIZE: Hrvatski državljani u sve države članice EU mogu ući s važećom osobnom iskaznicom ili naravno s važećom putovnicom. Preporučujemo da fotokopiju dokumenta čuvate odvojeno.

ZDRAVLJE: Obaveznih cijepljenja nema.

VRIJEME: Vrijeme je u Italiji vrlo različito, baš kao i zemlja sama. Unatoč svemu Italiju s obzirom na lokaciju možemo podijeliti na tri klimatska područja.

1. Alpe imaju izrazito karakterističnu planinsku klimu. Tu su zime duge i hladne, a temperature se često spuštajo ispod 0°C, dok su ljeta kratka, no ugodna. Traju od kraja lipnja do početka rujna, a dnevne se temperature mogu dići i do 25°C.

2. Kontinentalna područja (ispod Alpa) i sjeverna obala imaju kontinentalno-mediteransku klimu. Zime nisu jako hladne ni duge, a ljeta su vruća, dok su prijelazna razdoblja (proljeće i jesen) vrlo ugodna. Zimske se temperature često spuštaju samo do 5°C, no prema gorama i koji stupanj ispod 0°C. Proljetne i jesenske temperature kreću se od 15°C do 25°C i tada ima najviše mogućnosti za padaline. Ljetne se temperature kreću od 25°C i 35°C. Najugodnije vrijeme za posjet je proljeće, ljeto i jesen.

3. Apeninski poluotok i sredozemni talijanski otoci imaju tipičnu mediteransku klimu. Blage i kratke zime te duga i vruća ljeta. U tim se krajevima zimske temperature vrlo rijetko spuštaju ispod 10°C, proljetne se kreću od 15°C do 25°C, prema ljetu i više, dok se ljetne kreću od 25°C i 35°C, često i koji stupanj više. Jesenske se temperature kreću od 15°C do 25°C. Padaline su zimi, na proljeće i ujesen nepredvidljive, no nisu baš česte. Prikladno vrijeme za posjet je bilo koji dio godine.

Više informacija na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Talijanska je kuhinja jedna od svjetski poznatih i raširenih, omiljenih u cijelome svijetu. Naravno, ne bez kultne tjestenine i pizze, a to je samo početak. Otkrivanje divota talijanske kuhinje važan je dio svakog putovanja u tu zemlju čiji stanovnici naprosto obožavaju hranu. Talijanska je hrana poznata po tome da jela ne sadrže mnogo sastojaka, već nekoliko onih odabranih, kvalitetnih kojima se stvaraju vrhunski okusi. Talijani rado eksperimentiraju te se na tanjuru može naći mnogo neobičnih sastojaka, od različitih vrsta neuobičajenog mesa do neuobičajenog povrća, voća. Omiljeni su i česti domaći talijanski sirevi i suhomesnati proizvodi. U blizini mora dostupno je puno ukusno pripremljene morske hrane, a sve uz upotrebu domaćeg maslinovog ulja. Ne nedostaje prilike niti za ljubitelje kulinarskih izazova!

Talijani su pravi majstori i kada je riječ o slasticama i kada spomenemo talijanski tiramisu, rekli smo dovoljno o spretnosti njihovih slastičara. Postoji iznimno mnogo slastica kao i različitih slasnih pekarskih proizvoda i raznih zalogajčića. Nakon svakog talijanskog obroka slijedi talijanski espreso, a dobra je kava u Italiji posvuda dostupna. Od pića caruje izvrsno talijansko vino, često je pivo te ostale inačice alkoholnih pića.

Savjetujemo vam da pijete vodu iz bočica. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti naš vodič.

SIGURNOST: Sigurna zemlja. Moramo paziti na osobnu imovinu. Dragocjene predmete (novac, kreditne kartice, putovnicu i druge vrijedne predmete) uvijek imajte uza se ili ih čuvajte u hotelskom sefu. Agencija Oskar ne odgovara za njihov mogući gubitak. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

ODJEĆA: Što se tiče tradicije, u Italiji nema posebnosti u odijevanju. Uvijek se pripremamo s obzirom na vrijeme u godini kada ćemo putovati. Preporučujemo udobnu odjeću, ljeti za toplo vrijeme, a tijekom ostatka godine za promjenjivo vrijeme. Nikako nije naodmet koji dodatni komad tople odjeće. Od obuće ljeti preporučujemo udobne otvorene cipele, zimi zatvorene i prikladne za sve vremenske uvjete. Na proljeće, ljeti i ujesen za sunčanih je dana vrlo važna dobra zaštita od sunca. Ako se na putovanju krećete uz more, ne zaboravite na kupaći kostim i ručnik.

LOKALNA VALUTA: Euro

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: U trgovinama možete plaćati kreditnim karticama. Novac možete podići i na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, ponegdje MAESTRO). Ponekad podizanje na bankomatima i plaćanje kreditnim karticama ne funkcionira, stoga vam preporučujemo da za svaki slučaj imate nešto gotovine!

PLANIRANI TROŠKOVI: Za svakodnevnu se potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa potrošnja od 25 do 35 EUR dnevno. U taj iznos nisu uključene preporučene napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Italije za Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Pozivni broj iz Hrvatske za Italiju je +39 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Pokrivenost vaše mobilne mreže provjerite kod svog operatera. Telefoni i internet dostupni su u većini mjesta.

ELEKTRIČNI NAPON: Napon od 220V, koriste se posve jednake utičnice kao i u Hrvatskoj.

OPĆI PODACI O DRŽAVI

 • Veličina: 301 340 km2
 • Stanovništvo: cca. 61 milijuna.
 • Glavni grad: Rim
 • Jezik: talijanski + jezici manjina;
 • Vjera: kršćanstvo 80%, ateisti i agnostici 20%, islam cca. 700 000;
 • Uređenje: republika, 15 regija in 5 autonomnih regija, predsjednik države: Giorgio Napolitano;
 • Lokalno vrijeme: GMT +1
 • Preporučujemo: knjige, zemljovide, vodiče...

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još