Istočna Turska-Slapovi Muradije

ISTOčNA TURSKA

Istočna Turska – Kraljevstvo prirode

Turska, zemlja vrhunskih doživljaja. Ovdje pronađemo prema Europi usmjerenu zapadnu Tursku, prema Aziji istočnu, te prema Arabiji usmjerenu jugoistočnu Tursku.

Istočna Turska

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Istočna i jugoistočna Turska putovanje - kraljevstvo prirode

Ako turskome zapadu damo ocjenu 4, turskome ćemo istoku dati 10. Takav je omjer snage putovanja.

Istočna Turska putovanjeIstočna je Turska veličanstvena. Većinom još uvijek tradicionalnoga načina života, naša ju je civilizacija dotaknula samo u većim gradovima. To je posve drugi svijet koji ne možete razumjeti a da ga ne doživite. To je kraljevstvo prirode, najvećega umjetnika tih krajeva u naručju kojeg se divimo veličanstvenim djelima ljudskih ruku... visoke anatolske ravnice, početak srednjoazijskog svijeta koji se proteže sve do Kine... to su krajevi slavnih karavanskih puteva, civilizacijskih prijelaza, mjesta događanja mnogih pustolovnih filmova i događaja... to su krajevi svjetskih putnika koje pronalazite u napetim putopisima. To su naši krajevi! To je Turska.

Putovanje u Istočnu Tursku

Prije putovanja

VIZE: Za putovanje u Republiku Tursku hrvatski državljani dužni su ishoditi vizu putem sustava E-viza. Prijava za E-vizu može se napraviti putem internetske stranice www.evisa.gov.tr uz plaćanje kreditnom/debitnom karticom – VISA I MASTER. Cijena vize je 20 USD.

ZDRAVLJE: Obveznih cijepljenja nema.

VRIJEME: Turska je velika zemlje te je stoga možemo podijeliti na više različitih klimatskih predjela. Službeno ih je čak sedam, no možemo sažeti zajedničke karakteristike većeg dijela turske obale i unutrašnjosti. Za obalu su karakteristične blage zime i vruća ljeta. Unutrašnjost Turske ima tipične ekstremno hladne zime i vruća, suha ljeta. Što više putujete na istok zemlje, vremenski su ekstremi veći.

1. Obala zapadne i južne Turske (Istanbul, Kušadasi, Antalya) ima tipičnu sredozemnu klimu s blagim zimama i vrućim ljetima. Dnevne se temperature na proljeće i jesen dižu do približno 25°C, ljeti sve do 35°C ili koji stupanj više. Idealno je vrijeme za putovanje od ožujka do studenog kada je i najmanje padalina.

2. Unutrašnjost zapadne Turske (Ankara, Kapadokija, Taškent) čini plato visine sve do 1500 m. Za to su područje karakteristični temperaturni ekstremi i tijekom noći i tijekom dana. Proljetne i jesenske dnevne temperature dižu se najviše do 20°C, ljetne do 30°C, pa i više. Noćne su temperature često 15°C ili više niže od dnevnih. Padalina tijekom cijele godine nema mnogo, a ljeti ih ima još i manje. Idealno razdoblje za putovanje je od ožujka do studenog.

3. Istočna Turska (Van, Dogubeyazit, Kars) je plato visine od 1300 m do 2000 m i više. Karakteristične su iznimno hladne zime i topla, povremeno čak i vruća ljeta. Ljetne se dnevne temperature kreću sve do 28°C, a noćne mogu biti i više od 15°C niže. Ljetno razdoblje od lipnja do rujna idealno je vrijeme za putovanje istočnom Turskom kada padalina gotovo i nema.

4. Obala Crnoga mora (Trabzon, Rize, Sumela) je najkišnije područje u cijeloj Turskoj, odnosno za njega je karakteristična suptropska klima. Zime su blage, no kišne, a ljeta topla s manje padalina. Ljetne se dnevne temperature kreću od 22°C do 30°C uz mnogo vlage. Idealno je vrijeme za putovanje od lipnja do rujna kada je i najmanje padalina.

5. Jugoistočna Turska (Gaziantep, Šanliurf, Hasankeyf) ima karakterističnu polupustinjsku klimu što znači vrlo hladne zime, vruća i suha ljeta te velike temperaturne ekstreme. Ljetne se dnevne temperature kreću od 25°C do 35°C sve do 40°C. Padalina je jako malo.

Više informacija na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Turska kuhinja slovi kao jedna od raznolikijih i ukusnijih. Dakle putovanje je Turskom i krasno kulinarsko iskustvo. Svaki dan možete kušati kakav turski specijalitet, a oni se od regije do regije mijenjaju. Tu nisu samo svjetski poznati kebabi svih mogućih vrsta, već i niz slasnih povrtnih i mesnih te ribljih jela, širok izbor slastica i zanimljivih pića. Od pića je svakako najomiljeniji napitak od jogurta ajran koji za vrućih mjeseci olakšava putovanje i obvezan, uvijek prisutan turski čaj. Dovoljno je i svježeg voća i voćnih sokova.

Turska je hrana vrlo sigurna i na putovanju se uvijek hranimo u provjerenim lokalnim ili ponekad turističkim restoranima. Preporučujemo da pijete vodu iz bočice.

Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

SIGURNOST: Turska je sigurna zemlja. Ljudi su ljubazni i otvoreni. Unatoč pretežno ljubaznim i poštenim ljudima u gužvama na tržnicama i turističkim mjestima uvijek se kreću i džepari koje privlači vaša imovina. Preporučujemo vam da tijekom putovanja pazite na osobnu imovinu i da na putovanje ne nosite dragocjenosti ili druge vrjednije predmete!

Agencija Oskar ne odgovara za mogući gubitak vaše osobne imovine. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

ODJEĆA: Turska je muslimanska zemlja. Predlažemo da vaša garderoba uključuje odjeću koja pokriva ramena, dekolte i koljena (dugi i kratki rukavi, poluduge hlače, prozračne suknje...). Pripremite se na ljetno vrijeme, no nešto tople odjeće neće škoditi. Posebno na putovanju istočnom Turskom. Dobro se pripremite na zaštitu od sunca (glava, vrat). Preporučujemo vam otvorene cipele (izdržljivije sandale s dobrim potplatom) za pretežni dio putovanja i udobne zatvorene cipele za moguća dulja pješačenja. Ne zaboravite na kupaći kostim i ručnik.

LOKALNA VALUTA: Turska lira; 1 TL (=100 kuruša)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Kreditnim karticama možete plaćati u trgovinama. Novac možete podizati na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, ponegdje MAESTRO). Povremeno podizanje gotovine na bankomatima ne funkcionira zbog čega vam za svaki slučaj preporučujemo manji iznos gotovine!

PLANIRANI TROŠKOVI: Za tekuću potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa se potrošnja od 15 do 20 EUR dnevno. U gornji iznos nisu uključene preporučljive napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Turske za Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva. Pozivni broj iz Hrvatske za Tursku je 00 90 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva. Telefoni i internet su dostupni posvuda, mobiteli rade.

ELEKTRIČNI NAPON: Napon je 220 V i koriste se posve jednake utičnice kao i kod nas.

OPĆI PODACI O DRŽAVI

  • Veličina: 783 562 km2
  • Stanovništvo: nešto manje od 80 milijuna
  • Glavni grad: Ankara
  • Jezik: turski
  • Vjera: islam 99,8% (većinom suniti), ostale vjere (većinom kršćanstvo i judaizam) 0,2%
  • Uređenje: republička parlamentarna demokracija, 81 provincija, predsjednik države: Abdullah Gul
  • Lokalno vrijeme: GMT +2
  • Preporučujemo: knjige, zemljovide, vodiče...

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još