Irska

IRSKA

Irska - Zeleni vrt Europe

Irska, poznati, ali tajanstveni zeleni otok zapadne Europe. Otok s bezvremenskom, mekano oblikovanim krajolikom i dobrodušnim , gostoljubivim stanovništvom.

Irska

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Irska putovanje - osjetite irsku autentičnost, irske pubove i grad Dublin

Na zapadu Europe skriva se tajnoviti zeleni otok - Irska. Irska putovanjeIrsko je stanovništvo s jedne strane divlje poput Kelta ili Vikinga od kojih potječu, a s druge je strane toliko ljubazno i dobro poput blagog irskog krajolika. Pažljivom posjetitelju irska priroda ne nudi samo tisuću nijansi zelene boje, već i brojna jezera, strme litice, usamljene pašnjake... Tu se sadašnjost isprepliće s ostacima nemirne prošlosti koja je s otočanima više puta okrutno postupala. Irska je jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija. Provjerite zašto!

 

Zašto putovati u Irsku?

 • Dublin - živahna prijestolnica Republike Irske,
 • Irski pubovi - početak i kraj svega irskoga,
 • Giant causeway - staza divova - "most" između Irske i Škotske,
 • Belfast - dom najpoznatijeg broda - Titanika,
 • Croagh Patric - magični zalazak sunca iza najsvetije irske planine,
 • NP Conemara - udaljena pokrajina divljih jezera, gorskih livada, ovčara...
 • Aransko otočje - hram tradicionalne Irske
 • Moherske hridi - stjenovite formacije koje oduzimaju dah
 • Ring of Kerry - raj za fotografe
 • Glendalough - irski Hollywood
 • Kuća Russborough - irski arhitekturni biser

Putovanje u Irsku

 

Prije putovanja

OBVEZNI DOKUMENTI: Hrvatski državljani u sve države članice EU mogu ući s važećom osobnom iskaznicom ili putovnicom. Preporučujemo da fotokopiju dokumenta čuvate odvojeno.

ZDRAVLJE: Obveznih cijepljenja nema.

VRIJEME: Zbog utjecaja atlantske Golfske struje Irska ima prilično blago vrijeme s obzirom na svoju zemljopisnu širinu. Prosječna je ljetna temperatura približno 10°C. Temperatura ispod ništice pada samo u najhladnijim zimskim mjesecima, a snijeg je vrlo rijedak.

Najhladniji mjeseci u Irskoj su siječanj i veljača kada su dnevne temperature ispod 10°C. Najtopliji su irski mjeseci srpanj i kolovoz kada se dnevne temperature kreću od 20°C do 24°C. Za vrlo vrućih dana temperature se mogu popeti i do 30°C. Srpanj i kolovoz ujedno su mjeseci u kojima Irska ima približno 18 sati dnevnog svjetla. Prethodna razdoblja, proljeće i jesen, obilježena su dnevnim temperaturama od 12°C do 20°C koje se noću spuštaju do 10°C.

Irska je klima iznimno nepredvidljiva. Povremeno možete doživjeti vremenske karakteristike svih četiriju godišnjih doba u jednom danu! Padaline su česte tijekom svih godišnjih doba, dok je doba s najmanje padalina ljeto odnosno razdoblje između svibnja i kolovoza. Vrijeme od travnja do rujna smatra se najprikladnijim za posjet Irskoj.

Više informacija na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Irska se kuhinja zasniva na krumpiru. Ostali sastojci na irske tanjure dolaze s obzirom na to što raste u okolici i koje se životinje uzgajaju, a prehrana se u Irskoj mijenja i s obzirom na klimatske sezone. Na tanjuru s tradicionalnom irskom hranom ne nedostaje mesa (govedina ili svinjetina), s krumpirom ili keljom. Odličan je i irski gulaš s govedinom i povrćem, a treba probati i specijalitet - dimljeni losos. Karakterističan je i irski doručak koji obično uključuje prženi tost i maslac, kašu s mlijekom, pečena jaja sa slaninom/šunkom, grah, pečenu svježu rajčicu ili gljive, irske kobasice.

Od pića su u Irskoj najpoznatija ona alkoholna. Započinjemo mnogim vrstama izvrsnih piva kojima vlada Guinness, a nastavljamo viskijima i irskom kavom. Još je mnogo inačica i posebnosti, a ne manjka niti bezalkoholnih pića od kojih od onih toplih Irci najradije piju irski čaj.

Preporučujemo da pijete vodu iz bočice. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

SIGURNOST: Sigurna zemlja. Pazite na osobnu imovinu. Vrijedne predmete (novac, kreditne kartice, putovnicu i druge vrijednosti) imajte uza sebe ili ih čuvajte u hotelskom sefu. Agencija Oskar ne odgovara za njihov mogući gubitak. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

ODJEĆA: Što se tiče tradicije, u Irskoj nema nikakvih posebnosti pri odijevanju. Kako je irsko vrijeme vrlo promjenljivo, budite spremni na sve vremenske uvjete. Koji dodatni komad tople odjeće neće biti naodmet. Preporučujemo vam da uza sebe uvijek imate i vodootpornu vjetrovku i kišobran za moguće pljuskove. Od obuće vam preporučujemo udobne cipele u kojima možete dobro hodati, a ljeti možda otvorene cipele za toplije dane.

LOKALNA VALUTA: Euro u većini zemlje i irska funta (Sjeverna Irska); 1 funta (=100 penija)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Kreditnim karticama možete plaćati u trgovinama. Novac možete podizati na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, ponegdje MAESTRO). Podizanje na bankomatima i plaćanje kreditnim karticama ponekad nije moguće stoga vam za svaki slučaj preporučujemo dovoljno gotovine!

PLANIRANI TROŠKOVI: Za tekuću potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa se potrošnja od 25 do 35 EUR dnevno. U gornji iznos nisu uključene preporučljive napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Republike Irske i Sjeverne Irske za Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Pozivni broj iz Hrvatske za Republiku Irsku je +353 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Pozivni broj iz Hrvatske za Sjevernu Irsku je +44 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Pokrivenost mobilne mreže potrebno je provjeriti kod svog operatera. Telefoni i internet su dostupni posvuda.

ELEKTRIČNI NAPON: Napon je 230 V, a koriste se engleske utičnice. Kupnja pretvarača moguća je u Irskoj u zračnoj luci te u trgovinama. Isti su ponekad na raspolaganju i u hotelima.

OPĆI PODACI O DRŽAVI

 • Veličina: 70 273 km2
 • Stanovništvo: cca 4,8 milijuna
 • Glavni grad: Dublin
 • Jezik: engleski i irski (oba su službeni jezici)
 • Vjera: rimokatolici 87,4%, Irska crkva 2,9%, ostale kršćanske grane 1,9%, ostale vjere 2,1%, neopredijeljeni 1,5%, ateisti 4,2%.
 • Uređenje: republika, parlamentarna demokracija, 29 okruga i 5 gradskih zajednica, predsjednik države: Michael D. Higgins
 • Lokalno vrijeme: GMT 0
 • Preporučujemo: knjige, zemljovide, vodiče...

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još