Iran-Isfahan

IRAN

Iran - Drugačiji, tajanstveni, neviđeni

Iran, svijet beskonačnih raznovrsnih doživljaja. Jednostavna sela, moderni velegradovi, planine i pustinje, slavni Persepolis, tajanstveni Alamut. Otkrijte ga!

Iran

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Iran putovanje - vrhunska putna poslastica

Iran je kao odredište vrhunska poslastica - drugačiji je, tajnovit i neusporediv svijet koji svoje posjetitelje uvijek iznova očarava. Iran putovanjePreuzet će vas raznovrsnost doživljaja: od ozračja 1001 noći u Esfahanu i Širazu do svete jednostavnosti iranskih seoca ... od plemenskog ozračja iranskog Kurdistana do modernog velegrada 21. stoljeća ... od planina preko pustinja i stepa do Kaspijskog mora ... od tajnovitog Alamuta do još tajnovitijeg Qoma ... i od slavnoga Perzepolisa i Pasargada do raznobojnih šehzada (šijitskih svetišta) koje obogaćuju inače stepsko, pustinjsko srce zemlje.

Zlatna zrnca putnih doživljaja leže u šarenim tradicijama raznovrsnih naroda i plemena ... u udaljenijoj i tradicionalnijoj unutrašnjosti! Tu susrećemo neobične tradicije i običaje, jednostavan način života i sjajan pogled ...

Putovanje u IranIran predstavlja nevjerojatnu mogućnost za istraživanje i otkrivanje, pravi civilizacijski odmak, iako je za sve to potrebno odabrati dulja putovanja.

Kada putujemo u Iran, različitost nas prati na svakom koraku. Jedinstven je već kodeks oblačenja - suputnice moraju biti pokrivene i obučene prema iranskim zakonim a... Začuđuje spontanost i otvorenost domaćina koji jednostavno prilaze i započinju razgovor ... njihova blagost i ljubaznost. Dotiče nas već sami boravak u toj zemlji - ne razumijemo pismo niti jezik, a opet se nekako snalazimo ...

Zašto putovati u Iran?

 • "Esfahan je pola svijeta" - jedno od najljepših mjesta na svijetu,
 • Širaz - bonvivanski grad pjesnika Hafisa i Sadija,
 • slavni Darijev Perzepolis i Kirova grobnica - simbol iranstva,
 • pustinjski Yazd, središte zaratustarijanaca,
 • Teheran - prijestolnica između pustinje i visokih planina,
 • Alamut - orlovo gnijezdo koje uznemirava duhove,
 • Kaspijsko more - laguna Anzali i seoce Masule, nasadi riže i čaja,
 • udaljena nomadska plemena i tradicionalni život,
 • raznolika priroda od visokih planina do pustinja i stepa,
 • tradicionalni je Iran kruna za sve one koji uživaju u putovanjima!

 

Prije putovanja

VIZE: Hrvatima je potrebna iranska viza. Najmanje 35 dana prije polaska predajte nam ispunjeni obrazac (koji dobijete od agencije ). Najkasnije 15 dana prije polaska predajte 2 fotografije te barem još 9 mjeseci važeću putovnicu (u njoj ne smije biti izraelski žig).

ZDRAVLJE: Obaveznih cijepljenja nema. Sve dodatne informacije o bolestima i prethodnoj zaštiti možete dobiti u Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/Default.aspx?sec=211.

VRIJEME: Zbog svoje veličine, raznolikog terena i nadmorskih visina Iran poznaje velike klimatske ekstreme. Zime (prosinac - veljača) su iznimno hladne, a ljeta (lipanj - kolovoz) mogu biti jako vruća. Padaline su najčešće u sjeverozapadnom dijelu Irana, no ni tamo ih nema mnogo. Drugdje su vrlo rijetke budući da je Iran većinom polupustinjski odnosno pustinjski.

Najugodnijim razdobljem za putovanje što se tiče vremena smatra se ono između ožujka i lipnja te rujna i listopada (proljeće i jesen). Za putovanje su isto tako pogodni ljetni mjeseci srpanj i kolovoz s određenim prilagođavanjem na visoke temperature.

Na proljeće i jesen temperature su u većem dijelu Irana najugodnije i kreću se od 20°C i 30°C preko dana (mogu biti i više ili niže s obzirom na područje), a noću mogu pasti i do 10°C ili niže. Padalina ima malo ili ih uopće nema. Ljetni mjeseci imaju znatno više dnevne temperature koje dosežu i 40°C, dok noćne mogu biti i prilično niže.

Više informacija na www.wunderground.com

HRANA I PIĆE: Iranska je kuhinja raznolika i zaista posebna. Zbog njegove strateške lokacije na trgovačkim putevima na iransku su kuhinju snažno utjecale i susjedne zemlje. Mnogo jela koja su danas značajna u zemljama Bliskog istoka imaju svoj izvor u Iranu. U Iranu se jede mnogo mesa, kako prženog tako i na žaru te u obliku različitih umaka. Naravno, na raspolaganju su i povrtni umaci te druga bezmesna jela. Česte su i guste juhe i salate. Najčešće je prilog bijela riža. Iranci su umjetnici kada je riječ o upotrebi začina te posebnim mješavinama istih stvaraju itekako nezaboravne okuse.

Dostupne su mnoge odlične slastice. Sam sladoled kao da dolazi upravo iz Irana, a tu je i različito sezonsko voće. Od pića su na raspolaganju ukusna bezalkoholna pića budući da zakon zabranjuje alkohol u bilo kakvom obliku. Možete probati brojne šerbete, voćne sokove, različite čajeve, napitke od jogurta...

Savjetujemo vam da pijete vodu iz boce. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti naš vodič.

SIGURNOST: Iran je sigurna zemlja. Ljudi su ljubazni i otvoreni. No unatoč ljubaznim i poštenim ljudima, u gužvi na tržnicama i turističkim mjestima uvijek se kreću i džepari koje privlači vaša imovina.
Preporučujemo vam da obratite pozornost na osobne stvari te da na putovanje ne nosite dragocjenosti ili druge vrjednije predmete. Agencija Oskar ne odgovara za njihov mogući gubitak.

ODJEĆA: U Iranu su službeno propisana sljedeća pravila oblačenja:

Muškarci: Obvezno duge hlače. Kratke nam hlače nisu potrebne, možete ih ostaviti kod kuće. Majice s kratkim rukavima su dozvoljene.

Žene: Kosa mora biti pokrivena maramom (marama može biti bilo koje boje). Tunika mora sezati do zapešća i do sredine bedara (još bolje do gležnjeva). Neka bude vrlo opuštena, ne i prozirna kako se ne bi vidjela silueta. Ispod tunike možete nositi što god želite, a kao donji dio obvezne su duge hlače ili dugačka suknja do gležnjeva. Sa sobom ponesite barem 1 maramu koja vam prekriva kosu i ukosnice kako vam ne bi dodijavali. Marame i mantle (iranske tunike) možete kupiti prvih dana provedenih u Iranu.

Pripremite se na toplo vrijeme, ali nešto tople odjeće neće biti naodmet. Dobro se pripremite što se tiče zaštite od sunca (glava, vrat). Osim udobne i razgažene obuće za šetnju preporučujemo vam otvorene cipele (snažnije sandale s dobrim potplatom) za veći dio putovanja. I ženske sandale sprijeda mogu biti otvorene.

LOKALNA VALUTA: Iranski rial

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Ne upotrebljavaju se kreditne kartice, a bankomati ne rade na strane kartice. Sa sobom ponesite dovoljno gotovine za cijelo putovanje.

PLANIRANI TROŠKOVI: Za svakodnevnu se potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa potrošnja od 10 do 15 EUR dnevno. U taj iznos nisu uključene preporučene napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Irana u Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.
Pozivni broj iz Hrvatske u Iran je 00 98 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Telefoni i internet su na raspolaganju u većim gradovima, mobiteli rade u većim gradovima, no veze nisu dobre.

ELEKTRIČNI NAPON: Napon od 220V, koriste se posve jednake utičnice kao i u Hrvatskoj.

OPĆI PODACI O DRŽAVI

 • Veličina: 1.648.195 km2
 • Stanovništvo: oko 79 milijuna
 • Glavni grad: Teheran
 • Jezik: perzijski (službeni jezik) + niz jezika različitih etničkih skupina
 • Vjera: šijitski islam 89%, sunitski islam 9%, ostalo 2% (zoroastrizam, židovstvo, kršćanstvo)
 • Uređenje: teokratska republika, 31 provincija, suvereni vođa: Ali Hoseini - Khamenei
 • Lokalno vrijeme: GMT + 3,5
 • Preporučujemo: knjige, zemljovide, vodiče...

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još