Indonezija-Hram-Bali

INDONEZIJA

Indonezija - Tropski raj s tisuću otoka

Indonezija, svijet u svijetu, koji nudi vrhunske putničke poslastice. Ovdje putničkih izazova, izoliranosti, isključenja iz svakodnevnosti nikada ne ponestane!

Indonezija

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Indonezija je svijet u svijetu: njezin se tropski raj proteže na više od 14.000 otoka na kojima živi preko 600 naroda sa svojim jezicima, mentalitetom i vjerovanjima. Indonezija je za tankoćutnog suputnika koji istražuje, uživa u raskoši prelijevajuće veličanstvene prirode, udaljenosti najskrivenijih kutaka svijeta, isključenosti iz svakodnevice te u izazovu putovanja vrhunska putna poslastica.

Indonezija putovanje - pravi tropski raj

Indonezija je svijet u svijetu: njezin se tropski raj proteže na više od 14.000 otoka na kojima živi preko 600 naroda sa svojim jezicima, mentalitetom i vjerovanjima. Ne samo da je svaki otok svijet za sebe, već na jednom otoku možete pronaći mnoge svjetove! Na Javi, Baliju, Lomboku i južnom Sulawesiju (dostupna Indonezija) smještene su glavne turističke znamenitosti i dojmovi. Irian Jaya (Hrabri Irian), Sundski otoci, Sumatra i Sulawesi vrhunski su putni tereni svjetskih putnika o kojima govore uzbudljivi putopisi. Posjetite predivnu zemlju i u nju ćete se još vraćati!

Što možete doživjeti u Indoneziji?

 •  opuštenost i spokoj mirnog života te odmak od svakodnevne jurnjave,
 •  ljudskost njezinih žitelja, meku smirenost i iskre u očima,
 •  od iskonskog načina života Aboridžina na Irianu do plemenskog života na udaljenim otocima,
 •  iznimno bogatstvo vjerovanja, tradicija, običaja i druge egzotike na svakom koraku,
 •  posvuda bujnu prirodu i zanimljivu tropsku vegetaciju (raj za botaničare i ljubitelje životinja, cvijeća...),
 •  prekrasno tropsko more, koraljne plaže, razgledavanje podmorja...
 •  svjetske znamenitosti, kulturu, umjetnost i povijest (uglavnom na Javi i Baliju, no i drugdje).

Indonezija je bila prva i ostala je jedna glavnih destinacija Agencije Oskar. Ideja Agencije Oskar nastala je na otoku snage i osjećanja - Sulawesiju. Prepustite se nama koji zemlju poznajemo i u njezinim skrivenim kutcima... U nizu vrhunskih priča, odaberite svoje putovanje. Za vas uvijek možemo pripremiti i putovanje prema vašoj želji.

Java

Indonezija putovanjeNa velikom otoku Java živi polovica indonezijskog stanovništva. Bogat i plodan vulkanski otok središte je moderne zemlje, no i povijesti te veličanstvenih ostataka prošlosti. Moderna prijestolnica Jakarta zanimljiv je kaleidoskop ogromne zemlje, u Yogyakarti se susrećemo s prekrasnim hinduističkim i budističkim ostacima prošlosti, a grad još uvijek ima svojeg Sultana! Na Javi se nalazi i vulkan Bromo koji svakome predstavlja veliki doživljaj.

Javu s nama možete doživjeti na raznim putovanjima Indonezijske četvorke, Indonezijski trojček i slično.

Bali

Magnet indonezijskog turizma zasigurno je rajski otok bogova, tisuća hramova i svečanosti - Bali. Otok se ponosi posebnom kulturom, umjetnošću, vjerovanjima i tradicijom. Krasi ga bujno zelenilo na zapadu, dok na istoku nalazimo i pustinjske kutke. Otok slovi kao turističko središte budući da na jugu ima razvijenu izvrsnu turističku infrastrukturu - pored dobrih hotela i lijepih plaža tu ćete pronaći i beskrajno mnogo zabave i mogućnosti za kupnju. Bali je puno više od ljetovališnog turističkog otoka...

Putovanje na Bali za vas možemo pripremiti kao odmor na Baliju, no možda je još zanimljiviji kombinirani odmor na Baliju i Lomboku. Naglasak je dvaju programa na odmoru, a izletima po želji sami možete i istražiti otok.

U sklopu putovanja Bali s nama možete doživjeti i na raznim putovanjima Indonezijske četvorke, Indonezijski trojček i slično.

Lombok

Na korak od Balija prema istoku leži Lombok koji ima još ljepše koraljne plaže, a s obzirom na zabavu nešto je mirniji - idealan za opušteniji i mirniji odmor u posebnom ozračju gdje možete uživati u izletima po želji u otočku samostalnost i tradiciju. Na Lomboku se nalazi i vulkan Rinjani. Uspon na vulkan pravi je doživljaj!

Odmor na Lomboku možete doživjeti s kombiniranim odmorom na Baliju i Lomboku. Lombok je možda najljepši za odmor nakon prethodnog revnog istraživanja nekog od indonezijskih svjetova - neka to bude više turistički nastavak putovanja s Jave i Balija - nastavak na Lomboku ili pak nastavak nekog od avanturističkih putovanja.

Mali Sundski otoki – Flores, Komodo, Rinca, Sumbawa

Indonezija putovanjeOd Lomboka prema zapadu protežu se Mali Sundski otoci. To je zasigurno putni teren za one koji traže udaljene krajeve i osjetnu različitost. Dvije su najveće znamenitosti komodski varan (posljednji živući dinosaurus na dragom nam planetu) i vulkan Keli Mutu s tri raznobojna jezerca u krateru. Nevjerojatna je raznolikost Floresa. Na naboranom otoku živi niz raznovrsnih plemena koja još i danas u tradicionalnim selima žive kao nekoć. Veliki je doživljaj i "krstarenje" uz Sumbawu do Lomboka - sve zajedno će vam osigurati odličnu pustolovinu.

Male Sundske otoke možete doživjeti na putovanju Od Floresa do Balija 15/22 dana. Najljepše vrijeme za putovanje je tijekom ljeta.

Sulawesi

Sulawesi putovanjeSredišnji otok indonezijskog arhipelaga jedan je od najljepših putničkih terena na našem planetu. Započinjemo na jugu sa zemljom morskih Bugija, zatim prelazimo u zemlju sulaveškog brdskog naroda Toraja, zemlju pogrebnih svečanosti, bajkovitih tongkonana, nevjerojatnih rižinih polja i prekrasne prirode te mistične vjere predaka aluk-to-dolo. Potom ulazimo u srž središnjeg Sulawesija gdje se susrećemo s mirnim životom i autentičnom prirodom u jednom o najudaljenijih kutaka svijeta. Spomenuli bi i tropski raj na Bolilangi gdje se ništa ne mijenja kroz vječnost... Sjeverni Sulawesi je pak nešto drugačiji, pun aktivnih vulkana, nacionalnih parkova s najmanjim majmunčićem na svijetu, na kojem živi poseban narod - Minahašani...

Južni Sulawesi kao najveći doživljaj uključujemo u putovanja koja su više turistička (Indonezijske četvorke 17 dana), dok je kralj indonezijskih putovanja avanturistički Sulawesi 23 dana.

Irian Jaya - indonezijski dio Nove Gvineje

Najistočniji od indonezijskih otoka je i najiskonskiji i najudaljeniji od civilizacije. Glavna i jedina "atrakcija" ovdje je život Aboridžina u dolinama oko Wamene na središnjem visočju otoka. Na 6-dnevnom trekingu po poljima i selima tog najudaljenijeg dijela svijeta možete doživjeti i uživati u pogledima i ozračjima kasnog kamenog doba kojem je suvremeno doba jedva udahnulo nešto promjene.

Irian Džaju možete doživjeti na iznimnom putovanju Hrabri Irian, a poseban je događaj zasigurno festival u Wameni (polazak početkom kolovoza), no obično pripremamo i putovanje za Novu godinu.

Sumatra i otok Siberut

Sumatra putovanjeNepredvidljiva i divlja Sumatra najveći je otok u Indoneziji i šesti najveći otok na svijetu. Vrvi životom, puna je krajnosti i divljine.

Sjeverni nas dio otoka očarava neobičnim jezerom Toba. Slijedi uspon na neki od još uvijek aktivnih vulkana te se pokušavamo poistovjetiti sa životom u divljini gdje ćemo susresti i simpatične orangutane.

Nakon toga prelazimo preko ekvatora gdje ćemo se naći u posve drugom svijetu. Naći ćemo se među poljima riže, doživjeti čarobnost skrivenih dolina, a duboko u džungli naći ćemo biljku s najvećim cvijetom. Upoznat ćemo narod Minangkabu koji još uvijek živi po načelu matrijarhata. Na kraju ćemo se prepustiti lijenom izležavanju na dugoj pješčanoj plaži.

Putovanje Sumatrom možemo nastaviti pravim doživljajem na otoku Siberut. Tu ljudi žive kao nekoć - bave se lovom i skupljanjem plodova te im je sve do danas uspjelo očuvati svoju kulturu u njezinoj izvornosti!

Prije putovanja

VIZE: Hrvatima je za Indoneziju potrebna viza. Maksimalna dužina boravka je 60 dana i ne može biti produžena. U Zagrebu je sami možete izvaditi (cijena 45 USD po osobi) ili za vas to možemo učiniti mi uz doplatu. U potonjem vam slučaju uz prijavu šaljemo obrazac, a putovnicu i 2 fotografije u boji nam dostavljate najmanje 14 dana prije polaska. Putovnica mora biti važeća najmanje 6 mjeseci i mora imati ostavljena 2 (dva) prazna lista za vizu – naljepnicu i žig.

Obavezno se plaća i međunarodna izlazna taksa iz Indonezije, koja iznosi 120.000 indonezijskih rupija (cca 20,00 USD) po osobi i plativa je isključivo u lokalnoj valuti.

ZDRAVLJE: Obaveznih cijepljenja nema. Na nekim područjima postoji mogućnost zaraze malarijom. Sve dodatne informacije o bolestima i prethodnoj zaštiti možete dobiti na Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/Default.aspx?sec=211.

VRIJEME: Budući da se prostire oko ekvatora, Indonezija tijekom cijele godine ima sličnu klimu. Ne poznaje četiri godišnja doba, već sušnu i kišnu sezonu, bez temperaturnih ekstrema i većih oscilacija. Kišna sezona zahvaća većinu otoka između listopada i travnja, a sušna između svibnja i rujna. Kišna sezona znači više kiše, ponekad u obliku brzih pljuskova jednom dnevno, ponekad kiši tijekom cijelog dana, a može se dogoditi i da cijeli dan ili čak više dana zaredom kiša uopće ne pada. Padaline se javljaju i u sušnoj sezoni i nisu baš predvidljive. Budući da se indonezijski arhipelag rasprostire na golemom području, postoji puno iznimaka. Vlaga je u zraku prisutna tijekom cijele godine.

Temperature su u većini Indonezije tijekom cijele godine vrlo slične. U nizinskim se područjima u blizini mora (do 500 m nadmorske visine) dnevne temperature kreću od 25°C do 35°C, a noćne od 18°C do 25°C, rijetko su niže i rijetko više. Visinska područja Indonezije (sve iznad 500 m nadmorske visine) imaju nešto niže temperature, dnevne se kreću od 20°C do 30°C, no s rastućom nadmorskom visinom temperatura može pasti pokoji stupanj, dok se noćne kreću između 10°C i 20°C i vrlo su rijetko niže. U sušnoj su sezoni temperature prosječno više nego u kišnoj, no velikih ekstrema i oscilacija nema.

Bilo koje razdoblje tijekom godine prikladno je za posjet Indoneziji budući da su temperature tijekom cijele godine gotovo jednake, a padaline je teško predvidjeti te ni u najkišnijim razdobljima nema toliko kiše da bi putovanje bilo osjetno otežano. Ipak, za većinu se arhipelaga kao najprikladnije vrijeme spominje razdoblje između travnja i listopada.

Više informacija na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Zbog svoje veličine Indonezija ima iznimno raznoliku kuhinju s obzirom na područje na kojem se nalazimo. Svemu je zajednička baza koju Indonežani nazivaju nasi. Naravno, to je neizostavna riža. Riža u Indoneziji stiže na tanjur u mnogim oblicima, a najčešće je i najomiljenije jelo od riže nasi goreng. Riječ je o riži prženoj s različitim dodacima koji se mijenjaju ovisno o kuharu. Česta je i riža s različitim umacima i dodacima koji se isto tako mijenjaju i obično imaju puno povrća, a malo mesa. Naravno, raznolika indonezijska kuhinja poznaje i druga jela te mnogo regionalnih specijaliteta. Uz obalu su naravno dostupna mnoga jela s morskom hranom koju u Indoneziji pripremaju na svoj način.

Na raspolaganju je mnogo zanimljivog tropskog voća koje je samo po sebi poslastica. Postoje i raznovrsne slastice budući da su Indonežani i sami veliki sladokusci. Mnogo je i zanimljivih i neobičnih posebnosti u indonezijskoj kuhinji koje su karakteristične samo za mjesto gdje se pripremaju.

Među pićima prevladavaju bezalkoholna pića budući da je Indonezija većinom muslimanska zemlja. Među njima je puno svježih sokova i različitih napitaka, svježe kokosove vode i ostalih klasičnijih "slatkih" pića. Alkoholna pića nisu česta, a najpoznatije indonezijsko pivo Bintang može se dobiti gotovo posvuda.

Savjetujemo vam da pijete vodu iz bočica. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti naš vodič.

SIGURNOST: Indonezija je sigurna zemlja. Ljudi su ljubazni i otvoreni te ćete brzo osjetiti njihovu naklonjenosti i ljubaznost. Strance primaju sa zanimanjem i otvorenog srca. Ako poštujete njihove običaje, doživjet ćete ih još intenzivnije.

Ali u turističkim krajevima, u gužvi na tržnicama mogu se kretati džepari koje privlači vaše vlasništvo. Preporučujemo vam da obratite pozornost na osobne stvari te da na putovanje ne nosite dragocjenosti ili druge vrjednije predmete! Agencija Oskar ne odgovara za njihov mogući gubitak.

ODJEĆA: Indonezija je većinom muslimanska zemlja. Predlažemo da vaša garderoba uključuje odjeću koja pokriva ramena, dekolte i koljena (dugi, kratki rukavi, poludugačke hlače, prozračne suknje...). Uvažavanjem lokalne kulture zadobit ćemo poštovanje domaćina.

Pripremite se na toplo tropsko vrijeme, no ne zaboravite sa sobom ponijeti nešto toplih komada odjeće koji će vam uvijek dobro doći. To posebno vrijedi ako se spremate u visinske predjele gdje vam topla odjeća neće biti naodmet. Vrlo je važna dobra zaštita od tropskog sunca.

Od obuće vam za veći dio putovanja preporučujemo otvorene cipele (snažnije sandale s dobrim potplatom) i lake cipele za šetnju ako putovanje obuhvaća duže šetnje ili treking.

Ne zaboravite na ručnik i kupaće kostime, a dobro će vam doći i manji kišobran koji štiti i od sunca i od neočekivanih pljuskova.

LOKALNA VALUTA: Indonezijska rupija – IDR.

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: U većim gradskim trgovinama možete plaćati kreditnim karticama. Novac možete podići i na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, ponegdje MAESTRO). Ponekad podizanje na bankomatima i plaćanje kreditnim karticama ne funkcionira, stoga vam preporučujemo da za svaki slučaj imate dovoljno gotovine!

PLANIRANI TROŠKOVI: Za svakodnevnu se potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa potrošnja od 10 do 15 EUR dnevno. U taj iznos nisu uključene preporučene napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Indonezije u Hrvatsku je 00 00385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Pozivni broj iz Indonezije u Hrvatsku je 0062 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

GSM aparati većinom rade, a internet je dostupan u većini mjesta.

ELEKTRIČNI NAPON: Napon od 220V, koriste se posve jednake utičnice kao i kod nas.

OPĆI PODACI O DRŽAVI

 • Veličina: 1.904.569 km2
 • Stanovništvo: oko 249 milijuna.
 • Glavni grad: Jakarta
 • Jezik: bahasa Indonesia (službeni jezik) + niz neslužbenih lokalnih jezika.
 • Vjera: muslimanska 86,1%, protestantska 5,7%, rimokatolička 3%, hinduizam 1,8%, ostalo odnosno neopredijeljeni 3,4%
 • Uređenje: republika, 30 provincija i 2 specijalne regije, predsjednik države: Susilo Bambang Yudhoyono
 • Lokalno vrijeme: GMT +6, +7, +8 (Indonezija je podijeljena na tri vremenske zone)
 • Preporučujemo: knjige, zemljovide, vodiče...

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još