Indija-Delhi-Crvena tvrdava

INDIJA

Indija - Vrhunska putnička priča

Indija je zemlja u kojoj je svaki trenutak toliko moćan da vas prati još dugo nakon putovanja. Indiju na putovanju zaista osjetite!

Indija

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Indija je vrhunska bajka o putovanju. Iako se u njoj danas smiješ, a sutra plačeš, svaki trenutak proveden u Indiji je snažan i čovjeku daje, prati ga i obogaćuje. Doživite je jednom i u nju ćete se ponovno vratiti. Prepustite se specijalistima koji će vam otkriti njezine velike tajne kako je ne biste samo upoznali, već uz nju oživjeli!

Indija putovanje - vrhunska bajka o putovanju

Indijski je potkontinent neiscrpan izvor putne inspiracije i iskustava. Njezino nevjerojatno bogatstvo vodi vas od tropskih plaža do najviših vrhova Himalaje... od stvarnosti indijskih ulica do najvećih dostignuća umjetnosti i ljudskog duha... od šarene radžastanske pustinje do svete rijeke Ganges i grada smrti - Varanasija... od opuštenog Puškara do zanosnih ozračja Zlatnoga hrama u državi sikha Indiji... od udaljenih planinskih istraživanja Ladaka i Zanskara sve do duhovnog bogatstva gurua i ašrama, svetih mjesta i hramova u kojima i iskusnome putniku zastaje dah!

Indija je vrhunska BAJKA o putovanju. Iako se u njoj danas smiješ, a sutra plačeš, svaki je trenutak proveden u Indiji snažan i čovjeku DAJE, prati ga i obogaćuje. Doživite ju jednom i u nju ćete se zasigurno ponovno vratiti.

Zašto u Indiju?

Sjeverna Indija

 •  Taj Mahal - spomenik ljubavi
 •  Kalkuta - kolonijalni biser
 •  Pushkar - romantika uz jezero,
 •  Jailsalmer - moćna tvrđava na karavanskom putu,
 •  Radžastan - pustinja šarenih ljudi,
 •  Ganges - zaplovite svetom rijekom,
 •  Varanasi - grad smrti i života,
 •  McLeod Ganj i Dalaj Lama,
 •  Rišikeš i sjećanje na Beatlese,
 •  Amritsar - zlatni hram,
 •  i još... i još... i još...

Južna Indija

 •  Mahabalipuram - opuštenost, odlična morska hrana i zanimljiva razgledavanja,
 •  Triči i Madurai – srce južnoindijske kulture,
 •  Kovalam - tropske plaže,
 •  Backwaters - čamci za život na paučini riječnih kanala,
 •  Peryiar – narodni park,
 •  Plantaže čaja

 

Prije putovanja

VIZE: Hrvatima je potrebna indijska viza koju sami možete zatražiti u Zagrebu u Veleposlanstvu Republike Indije, Kulmerska ulica 23A, ili je uz doplatu za vas možemo izvaditi mi. Potrebna vam je putovnica važeća barem još 6 mjeseci.

ZDRAVLJE: Obveznih cijepljenja nema.

VRIJEME: Indija je ogromna zemlja - govorimo o različitim klimama zbog čega vremenski uvjeti u isto vrijeme u različitim dijelovima Indije mogu biti znatno drugačiji. Općenito gledano, indijska se klima dijeli na tri sezone: vruću, kišnu i hladnu. Trajanje i točno vrijeme svake sezone razlikuje se od sjevernih do južnih područja.

1. Planinska klima (Kašmir, Ladak, McLeod Ganj, Sikkim) ima karakteristične iznimno hladne zime kod kojih na visinama iznad 1500 m ima mnogo snijega, a temperature se spuštaju znatno ispod nule. Ljeta su (od lipnja do listopada) prikladna za putovanje budući da se tada dnevne temperature penju sve do 25°C ili više, a noćne ne padaju ispod 5°C. Za to je područje ljeto najprimjerenije vrijeme za putovanje.

2. Suptropska klima (Varansi, Kalkuta, Khajuraho) ima vruća i jako vlažna ljeta (od lipnja od rujna) kada se temperature dižu i preko 40°C te kada pada najviše kiše. Zime (od studenog do ožujka) su svježe i suhe - dnevne temperature dosežu najviše 35°C, a noćne 10°C i manje. Razdoblje između ljeta i zime je prijelazno i za njega je karakteristična kombinacija ljetnog i zimskog vremena. Najpovoljnijim razdobljem za putovanje smatra se ono od listopada do travnja.

3. Pustinjska i polupustinjska klima (Delhki, Rajastan) većinu godine gotovo i da nema padalina. Ljeta su (od svibnja do rujna) vrlo vruća. Dnevne temperature mogu doseći 45°C i više, a razlika u odnosu na noćne temperature može biti značajna. Zime (od listopada do travnja) imaju ugodnu temperaturu koja se tijekom dana diže najviše do 30°C, a noću spušta i do 5°C. Zima je idealno vrijeme za putovanje.

4. Tropska klima (Tamil Nadu, Kerala, Mumbai) tipična je monsunska. Imamo karakterističnu sušnu i kišnu sezonu. Kišna sezona traje od svibnja do rujna, a suha od listopada do travnja. U suhoj sezoni najmanje je padalina i vlage. Temperature su tijekom cijele godine vrlo slične, od 25°C do 35°C preko dana i 15°C do 25°C preko noći. Najpovoljnije razdoblje za putovanje je tijekom sušne sezone, od listopada do travnja.

Više informacija na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Indija je diljem svijeta poznata po svojoj karakterističnoj i jedinstvenoj kuhinji. Iako se razlikuje s obzirom na područje u kojem se nalazimo, cjelokupna indijska prehrana ipak ima nešto zajedničkih osobina. Mnogo je jela od povrća na gotovo bezbroj različitih načina budući da su mnogi Indijci vegetarijanci. Jela su iznimno fino začinjena i tvore pravo bogatstvo okusa. Začini se razlikuju s obzirom na regije te je hrana planinskih područja više slatka, dok je hrana južnih područja pikantnija. I u indijskim se loncima često nađe kakvo meso, najčešće piletina, a u primorskim krajevima riba i ostala morska hrana na žaru. Uvijek je dostupno mnogo svježeg voća tako da su Indijci vrhunski slastičari - listi slastica gotovo nema kraja. Od pića je općenito omiljen indijski masala čaj kojemu društvo rade mnoga druga bezalkoholna pića. Od alkoholnih je pića najdostupnije pivo.

Preporučujemo da pijete vodu iz bočice.

Hranimo se u provjerenim lokalnim restoranima s domaćom hranom, a povremeno i u turističkim restoranima. Objedovanje u lokalnim restoranima pruža nam intenzivan doživljaj zemlje budući da njezine okuse kušamo u autentičnom okruženju!

Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

SIGURNOST: Indija je sigurna zemlja. Ljudi su ljubazni i otvoreni. ipak, moramo paziti na osobno vlasništvo budući da se posvuda mogu naći iznimke - prije svega u velikim gradovima, na tržnicama, u turističkim mjestima i svugdje gdje ima gužve. Preporučujemo vam da tijekom putovanja pazite na osobnu imovinu i da na putovanje ne nosite dragocjenosti ili druge vrjednije predmete!

Agencija Oskar ne odgovara za mogući gubitak vaše osobne imovine. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

ODJEĆA: Manja prilagodba zemlji koju posjećujemo vraća nam se kroz ugodnije kontakte s domaćinima. Za posjet nekim hramovima i džamijama potrebna su prekrivala i odjeća koja seže ispod koljena. Ramena moraju biti pokrivena. Preporučljiva je dobra zaštita od sunca (šešir, sunčane naočale). U primorskim mjestima ne zaboravite na kupaći kostim i ručnik! Od obuće preporučujemo udobnu obuću.

LOKALNA VALUTA: Indijska rupija; 1 rupija (=100 pais)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Kreditnim karticama možete plaćati u trgovinama. Novac možete podizati na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, ponegdje MAESTRO). Podizanje gotovine na bankomatima ponekad ne funkcionira zbog čega vam za svaki slučaj preporučujemo manji iznos gotovine!

PLANIRANI TROŠKOVI: Za tekuću potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa se potrošnja od 15 do 20 EUR dnevno. U gornji iznos nisu uključene preporučljive napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Indije za Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva. Pozivni broj iz Hrvatske za Indiju je 0091 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva. Mobiteli rade u većim mjestima. Internet je dostupan posvuda.

ELEKTRIČNI NAPON: U Indiji je napon 230-240 V. Pretvarače nije potrebno nositi sa sobom budući da imaju utičnice koje su prilagođene našim utikačima.

OPĆI PODACI O DRŽAVI

 • Veličina: 3.287.263 km2
 • Stanovništvo: cca 1,2 milijarde
 • Glavni grad: New Delhi
 • Jezik: hindi i engleski + 14 ostalih službenih jezika i mnoštvo neslužbenih
 • Vjera: hinduizam 80,5%, islam 13,4%, kršćanstvo 2,3%, sikhizam 1,9%, ostalo 1,8%, neopredijeljeni 0,1%.
 • Uređenje: savezna republika, 28 saveznih država i 7 saveznih teritorija, predsjednik države: Pranab Mukharjee
 • Lokalno vrijeme: GMT 5,5
 • Preporučujemo: knjige, zemljovide, vodiče...

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još