Grčka-Kreta-Agios Nikolaus

GRčKA

Grčka - Zemlja maslina, bogova i slikovite povijesti

Grčka, zemlja brojnih otoka i poluotoka, antičkih hramova i koloseuma, domovina Olimpijskih igara, slatkih naranči i mirisnog lovora te ponosnih Grka.

Grčka

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Na krajnjem jugu Balkanskog poluotoka leži geografski raznolika te povijesno i sveobuhvatno privlačna zemlja - Grčka. Nije velika – 132.000 km2 – a nije ni nije gusto naseljena – 10,8 milijuna stanovnika – ali svakako je jedna od najraznolikijih na svijetu! To je zemlja s više od tisuću otoka i otočića koja, smještena između Egejskog i Jonskog mora – Kikladi, Egejski otoci, Jonski otoci, Dodekadi, Kreta na krajnjem jugu. I kopnena Grčka ima razvedenu obalu s brojnim poluotocima – Peloponez, Tesaloniki, … Njezina obala ukupno ima čak 11.600 km! Čak 80% ukupne površine Grčke čine planine koje uglavnom pripadaju mladom nabranom gorju Pindos (najviši vrh Grčke je tajnoviti Olimp, planina i prebivalište starih grčkih bogova, visoka 2.917 m).

Glavni grad je Atena; topao, ugodan mediteranski grad s 2 milijuna stanovnika gdje svaki kamen na putu predstavlja dio povijesti. 94% stanovnika Grčke su Grci, 4% Albanci i 2% drugi. Danas je Grčka demokratska republika s razvijenim gospodarstvom, visokim standardom života i članica je svih važnih međunarodnih organizacija (UN, Europska unija, …). Zajedničku valutu euro koristi od 2001.

Zbog ugodne mediteranske klime (vruća, duga, sušna ljeta te kratke i blage zime, snijeg u planinama koji je izvor zaliha vode, obilne zimske kiše) i bujnog mediteranskog raslinja (masline, agrumi, vinova loza, različito povrće, mediteranski začini) te uspješnog ribolova, bila je naseljena već u mlađem kamenom dobu.

U Grčku dakle ne putujemo samo zbog brojnih iznimnih prirodnih ljepota, nego i zbog povijesti koja nas još uvijek uzbuđuje i budi našu maštu. Svaki film koji je snimljen prema nekom djeliću grčke povijesti, uvijek je uspješnica (Troja, 300, Aleksandar, …)! Pouzdano možemo reći da cjelokupna suvremena europska filozofija, literatura, znanost, politika, sudstvo, umjetnost, demokracija, sport pa pa čak i odnos prema slobodnom vremenu, svoje korijene i začetke imaju u staroj Grčkoj.

Danas pak Grčku vidimo kao privlačnu turističku destinaciju gdje se prelijepe plaže, vrhunska gastronomija, jedinstvena kultura i nevjerojatna povijest isprepliću u lovorov vijenac.

Zašto s nama u Grčku?

 • Grčka je privlačna turistička destinacija gdje se prelijepe plaže, vrhunska gastronomija, jedinstvena kultura i nevjerojatna povijest isprepliću u lovorov vijenac ...
 • Atena je danas mješavina antičkih spomenika (Akropola i Partenon, antički koloseum, …), gustog prometa, sjenovitih parkova, zadivljujućih restorana i istočnjačkih bazara
 • obilazimo proročište Delfi, u Meteori se uspinjemo na lebdeće stijene na kojima se nalaze ortodoksni samostani
 • posjećujemo Peloponez – kiklopske zidove i grobnice u Mikeni, mjesto prvih olimpijskih igara u Olimpiji, najveće antičko gledalište u Patrasu
 • ljubitelji planina i legendi mogu se popeti na Olimp, planinu grčkih bogova
 • svaki grčki otok je poseban; mi vam predlažemo Mikonos, Karpatos, Delos, Samos, Krf, Kefalonija, Lefkada, Kos, Santorini, …
 • grčka kuhinja oduševljava izgledom, mirisom i okusom – souvlaki (mesni ražnjić), gyros, grčki omleti, grčka salata, feta sir, jogurt s medom i orasima, bureci sa sirom i krumpirom, knedlice te zamamne slastice i grčka kava

Kreta – o državi

Kreta je najveći grčki otok (8336 km2) te peti najveći u Mediteranskom moru. Na njemu živi 623.015 stanovnika. Otok je duguljastog oblika, od zapada prema istoku udaljenost je čak 260 km, a udaljenost je između sjeverne i južne obale na najužem dijelu 12 km, dok je na najširem 60 km. Najviša je točka planina Mont Idi ili Psiloritis, visoka 2456 m. Otok s južne strane okružuje Libijsko more, na sjeveru Kretsko i na zapadu Mirtojsko. Obale zajedno imaju više od 1000 km. Glavni grad Krete je Heraklion.

Kreta ima blagu mediteransku klimu, duga, sušna i vruća ljeta, kratke i blage zime. U planinama (Bijele gore – Lefka Ori, Mont Idi, gore Dikti i Kedros) zimi padne 2 ili više metara snijega. To je odlična zaliha vode za proljeće i ljeto. Slikoviti kanjoni, gdje voda nikad ne presahne, vode s planina i vrijedi ih pogledati – Samaria, Imbros, Platanias, Kato Zakros – Kanjon smrti ... Kreta je iznimno zelena, tu su tisuće maslina, vinova loza, limun, naranče, šipak, smokve, bademi i sve mediteranskog povrća koje možemo zamisliti. Upravo ta plodnost, blaga klima i izniman prometni položaj razlog su bogate povijesti.

Nastanak imena Kreta je kompliciran. Svaki mediteranski narod nazvao je otok po svome: prvo poznato napisano ime bilo je sirijsko – Kaptara (približno 1800 godina pr.n.e.), stari su Egipćani nazvali otok Keftiu, a antički Grci Crete (prvi zapisao Homer kad je pisao o kretskoj kulturi), Arapi su otok nazvali Iqritiš, a u svakom slučaju ime je povezano s pojmom "otok".

Najstariji su povijesni ostaci na otoku iz mlađeg kamenog doba. Visoka kultura u antici razvila se zbog već opisanih prirodnih okolnosti. Otok su preuzeli Mikenjani, kasnije stari Grci, Rimljani, Bizantinci… Muslimanski Andaluzijci kasnije su utemeljili Emirat Kreta, a slijedila su stoljeća mletačke vlasti sve do 17. stoljeća kada su otok zauzeli Turci.

U drugoj polovici 19. stoljeća započeo je oslobodilački pokret, takozvana Kretska revolucija. Kreta se na početku 20. stoljeća pridružila Grčkoj. Tijekom Drugog svjetskog rata prilično je trpjela. Tu se odvijala glasovita Bitka za Kretu – najveća bitka s padobranima u 2. svjetskom ratu.

Danas je Kreta vrlo razvijen otok sa strogim ponosnim stanovnicima koji tvrde da su Krećani, a ne Grci! Ima vrlo razvijenu poljoprivredu (masline, vinova loza, povrće, agrumi, začini, prirodna kozmetika, ovčarstvo, ribolov...), razvijen obrt i manje tvornice te naravno vrlo razvijen turizam.

Zašto s nama na Kretu ?

 • palača u Knososu je naravno jedna od najvećih znamenitosti Krete, engleski arheolog Artur Evans je skup ruševina uredio u privlačan arheološki park, u kojem se divimo palači, visokim stubama, glasovitom labirintu, neobičnim stupovima, velikim pitosima (posudama za pohranu namirnica), odličnim freskama…
 • Arheološki muzej u Heraklionu u kojem su svi važni predmeti iz svih arheoloških nalazišta na Kreti
 • šetnja glavnim gradom Krete s važnom mletačkom lukom, odmor pod sjenovitim platanama uz ledenu grčku kavu i kušanje lokalnih specijaliteta
 • kretska kuhinja temelji se na maslinovom ulju, začinima, povrću, feta siru, ribi i morskim plodovima, obilju domaćeg voća. Kretska salata, bureci (jelo od krumpira i skute – pečeno u pećnici), razne pite (mesne, povrtne, od sira), pastizzo (jelo pristiglo s Mlečanima), zatim souvlakiji, gyrosi, kebabi (jela koja su na Kretu stigla s Grcima, Turcima i Arapima)
 • palača Festos na jugu je dobro očuvana; s palačom Knososu dopunjuje našu antičku priču
 • prelijepe plaže – Vai (pješčana plaža s palmama), Elafonisi (plaža na krajnjem jugozapadu, kao tropska laguna s poznatim roza dinama), Matala (slikovita pješčana plaža na jugu otoka, okružena privlačnim klifovima), Gramvousa – Balos (začuđujuća laguna uz otočić Gramvous, koji je nekad bio mletačka gusarska tvrđava)…
 • uspon na Mont Idi je izniman doživljaj, put je primjeren svima, vrlo pregledan i obojen poviješću i doživljajem zemlje
 • razgledavanje vojnog groblja saveznika v Souda zaljevu i njemačko vojno groblje nad selom Platanias kod Chanije
 • Chania – prema općem mišljenju najljepše mjestašce na Kreti; mletačka luka, tvrđava, parkovi, uličice i bazari
 • Rethymno – mletačka luka, ribarski brodovi, iznimno dobri restorani s morskom hranom, mletačka tvrđava nad gradom

 

Prije putovanja

OBVEZNI DOKUMENTI: Hrvatski državljani u sve države članice EU mogu ući s važećom osobnom iskaznicom ili važećom putovnicom. Preporučujemo da odvojeno spremite fotokopiju dokumenta.

ZDRAVLJE: Nema obveznih cijepljenja.

VRIJEME: Grčka je odlično odredište za sve koji vole sunce, s obzirom na to da više od dvije trećine godine prevladava vedro, sunčano vrijeme. Većina Grčke ima sredozemnu klimu s blagim, kišnim i vlažnim zimama kada se temperatura rijetko spušta ispod 10°C te vrućim, suhim ljetima, kada vrućinu dijelom ublažavaju vjetrovi maltemi. Prosječne godišnje temperature su oko 17°C.

Više informacija na http://www.wunderground.com/.

HRANA I PIĆE: Grčka je kuhinja jednostavna, no bogata i ukusna, s mnogo povrća, prirodno uzgojenog, te biljnih začina poznatih po jakim mirisima i ljekovitim svojstvima. Hrana se obično priprema s maslinovim uljem – grčko se smatra najboljim na svijetu.

Uživanje u obroku s obitelji i prijateljima dio je grčke životne filozofije zbog čega Grci jako cijene kuharsko znanje i vještine. Grci obično jedu kasno, posebno ljeti; glavni je obrok dana, koji je ujedno prilika za prijateljsko druženje, večera koju poslužuju između deset i jedanaest sati navečer.

Meze su zakuske, niz manjih jela (npr. tzatziki, prženo povrće, grčka salata, pire od graha, punjeni cvjetovi tikvice …), posluženih kao predjelo ili uz vino i ostala pića. Nakon zakuske, prije glavnog jela, obično slijedi juha – najkarakterističnija je fakes, juha od leće poslužena s octom i maslinama te fasolada, juha od graha. Od mesa jedu najviše janjetine i ovčetine; česta je i svinjetina, a govedina je rijetka (moussaka - janjetina, patlidžan i krumpir, souvlaki - kocke mesa na žaru, posluženo na ražnjiću, keftedes – mesne okruglice s krušnim mrvicama, loukanika – kobasice na žaru, …). Meso je uvijek oplemenjeno domaćim začinima. Važna su i riblja jela i morski plodovi. Kruh se jede uz svaki obrok. Tradicionalno se jela stavljaju na sredinu stola kako bi gosti birali prema vlastitom ukusu. Nakon obroka Grci se često zaslade svježim sezonskim voćem; osim toga, u tipične grčke slastice ubrajaju se amygdalotá (poslastice od badema i šećera), loukoumades (pržena slastica, prelivena medom ili slatkim sirupom), baklava i halva kao i gusti kremasti jogurt s (timijanovim) medom.

Od pića je najpoznatiji ouzo (jako alkoholno piće s anisom) i mastika (slatki vinjak s 40 % alkohola). Pije se i dosta grčke kave koja je ista kao turska, ali to nije pametno govoriti naglas.

Grčka voda je uglavnom pitka, i njezina kvaliteta zna varirati samo na otocima – negdje je voda vrlo slana i lošeg okusa, dok je na drugom otoku sasvim ukusna.

SIGURNOST: Sigurna država. Moramo paziti na osobnu imovinu. Vrijedne predmete (novac, kreditne kartice, putovnicu i druge vrijedne stvari) uvijek nosite sa sobom ili ih spremite u hotelski sef. Agencija Oskar ne odgovara za njihov mogući gubitak. Za sve ostale podatke na raspolaganju će vam biti vaš vodič.

ODJEĆA: Nema posebnosti u odijevanju. Koji dodatni komad tople odjeće uvijek dobro dođe, bez obzira na godišnje doba. Preporučujemo vam da uz sebe uvijek imate vodootpornu vjetrovku i kišobran za moguće pljuskove. Što se obuće tiče, preporučujemo vam udobne cipele u kojima možete dugo hodati, a ljeti možda otvorene cipele za toplije dane.

LOKALNA VALUTA: Euro.

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Uporaba kreditnih kartica u Grčkoj je vrlo raširena; uobičajenim karticama (npr. MasterCard i Visa) moguće je plaćati u brojnim hotelima, restoranima, trgovinama te na gotovo svim benzinskim crpkama. U mnogim trgovinama i uslužnim objektima moguće je plaćati i debitnom karticom Maestro uz pin za bankomat. Novac možete podizati i na bankomatima s različitim provizijama (ovisno o kartici). U svakom slučaju preporučujemo vam nešto gotovine!

PLANIRANI TROŠKOVI: Za tekuću potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa se potrošnja od 25 do 35 EUR dnevno. U gornji iznos nisu uključene preporučljive napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Grčke za Hrvatsku je 00 385 + područni br. (bez 0) + broj koji se poziva.

Pozivni broj iz Hrvatske za Grčku je +30 + područni br. (bez 0) + broj koji se poziva.

Pokrivenost mobilne mreže provjerite kod svojeg operatera. Telefoni i internet su svugdje dostupni.

ELEKTRIČNI NAPON: Napon je 230 V; koriste se jednake utičnice kao i u Hrvatskoj.

OPĆI PODACI O DRŽAVI

 • Veličina: 131.957 km2
 • Stanovništvo: cca. 11 milijuna
 • Glavni grad: Atena
 • Jezik: grčki
 • Vjera: pravoslavci 98%, ostalo 2%
 • Uređenje: parlamentarna republika devet država, podijeljena na 13 upravnih regija; predsjednik države: Karolos Papoulias
 • Lokalno vrijeme: GMT +2
 • Preporučujemo: knjige, zemljovidi, vodiči ...
Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još