Filipini-riza i vulkan

FILIPINI

Filipini – Arhipelag razigranih otoka

Filipini, dragulj jugoistočne Azije osvoji ljubitelje prirode, kulture, tropskih plaža, podvodnog svijeta. Oživite među otocima nasred tirkiznog mora.

Filipini

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Filipini - cvjetajuća zemlja razigranih otoka jest poput lotosa koji se izdiže iznad blatnog dna, bliješteća u svom sjaju. Filipini su dragulj jugoistočne Azije gdje će na svoje doći ljubitelji prirode, ljudi i kulture kao i ljubitelji tropskih plaža i podvodnog svijeta. Oživite među otočićima tirkiznog mora.

Filipini putovanje - arhipelag tisuća otočića

Nad Filipinskim i Južnim Kineskim morem njihov se krajobraz iz dana u dan mijenja u razigranu brdovitu cjelinu, posutu brojnim vulkanima, planinskim jezerima, spiljama i neprohodnim šumama. I filipinska je obala razigrana - od najgrubljih do najfinijih plaža uronjenih u svijetle zelenkasto-modre boje toploga mora. Unutrašnjost arhipelaga puna je različitih plemenskih zajednica koje teško čuvaju svoj kulturni identitet. Neke su stvorile očaravajuće terase rižinih polja stare nekoliko tisuća godina koje su danas pod zaštitom UNESCO-a - jedan od vrhunaca putovanja.

Na tom golemom arhipelagu uspijevaju takoreći sve biljke koje možete zamisliti, pa tako i najveći cvijet Rafflesia. Još je raznolikiji životinjski svijet s rijetkim egzotičnim vrstama kao što su npr. drugi najmanji primati Tarsiusi, leteći lemuri, rijetke cibetke i još rjeđi filipinski krokodili itd. I podvodni svijet čini svoju unikatnu cjelinu. Filipinski koraljni grebeni visoko su cijenjeni među roniocima koji pored bogate faune pronalaze i flote potopljenih japanskih vojnih brodova.

Filipini su bili važna španjolska i američka kolonija, a oboje su ostavili dio svojega identiteta. Tako danas engleski jezik govore gotovo svi, brojni lanci brze hrane nalaze se na svakom uglu velikih urbanih centara, glazba je amerikanizirana, a novovjekovna arhitektura imitira moderne, visoke futurističke nebodere...

Mjesta i otoci međusobno su dobro povezani, a udaljenosti među njima su male zbog čega više vremena možemo iskoristiti za kontakt sa zemljom, a ne ga potrošiti na dugotrajni prijevoz. Filipini su divan uvod u duga putovanja po težim i udaljenijim terenima u drugim azijskim zemljama.

Zašto na Filipine?

 • Vulkan Pinatubo s neobičnim mjesečevim krajobrazom i čestim erupcijama
 • Terase rižinih polja (Banaue, Batad in Hapao) su najljepše, a ponegdje padaju i do 900 m u dubinu
 • Tarsius syrichta, najmanji majmunčić na svijetuKitovi, kitopsine i delfini - susret i plivanje s ovim sisavcima neprocjenjiv je doživljaj
 • Palawan je najljepši arhipelag s prizorima koji oduzimaju dah i prirodnim formacijama krškog svijeta
 • Vulkan Mayon s najpravilnijim oblikom stratovulkana
 • Vulkan Taal s najmanjim otočićem u krateru
 • već odavna izumrla kultura in tradicija
 • kulinarske osobitosti: crvi, pas, gušter, piton, krokodil, ptičja slina, sirova tuna i školjke, pačji fetus... a može i samo riža
 • Boracay pripada najljepšim plažama svijeta

 

Prije putovanja

VIZE: Hrvatski državljani mogu na Filipinima bez vize boraviti do 30 dana ukoliko posjeduju putovnicu valjanu najmanje 6 mjeseci nakon dana planiranog odlaska s Filipina i povratnu kartu ili kartu za sljedeće odredište.

ZDRAVLJE: Obveznih cijepljena za ovo putovanje nema. Na nekim područjima postoji mogućnost zaraze malarijom (prije svega na terasama rižinih polja i na Palawanu). Sve dodatne informacije o bolestima i prethodnoj zaštiti možete dobiti u Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/Default.aspx?sec=211.

VRIJEME: Filipini su arhipelag tisuća otočića zbog čega imaju prilično raznoliku klimu. Sve određuju prevladavajući vjetrovi koji donose dva monsunska razdoblja. To je razdoblje kada na Filipinima ima najviše padalina, što ne znači da kiši cijele dane i svakoga dana, već da imamo minimalno jedan ili više pljuskova dnevno.

Jugozapadni monsun koji traje od svibnja do listopada naziva se habagat, a sjeveroistočni od studenog do kasnog svibnja amihan. Na većini je arhipelaga razdoblje s najmanje padalina ono mosuna amihan, a kišno razdoblje započinje u lipnju i traje do listopada. Neka su područja Filipina "između", što znači da kišno razdoblje imaju još i između inače dobro definiranih monusa.

Dakle Filipini imaju tipičnu tropsku monsunsku klimu. Za njih su značajne vrlo slične temperature tijekom cijele godine koje u nizinama, u blizini mora, preko dana dosežu najviše 35°C, dok noću rijetko padaju ispod 20°C. U visinskim su područjima temperature niže, no unatoč tome noćne rijetko padaju ispod 10°C.

Idealno vrijeme za posjet Filipinima je dakle tijekom cijele godine budući da je vrijeme uvijek negdje prikladno. Za obilazak najvećih filipinskih znamenitosti (terase rižinih polja Banaue, Manila, Bohol, Palawan), preporučuje se razdoblje od prosinca do svibnja.

Više infomracija na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Kao i kod većine azijskih zemalja, filipinska se prehrana zasniva na riži. Filipinci jednostavno ne mogu niti zamisliti obrok bez riže. Riža na stol uvijek dolazi u pratnji različitih priloga i umaka. Oni su povrtni, mesni i obično su različiti kako bi se okusi lijepo proželi. Od mesa je najpopularnija svinjetina. Pored osnovne hrane koju predstavlja riža s prilozima, Filipini su poznati i po izvrsnoj morskoj hrani budući da su ipak arhipelag i mora imaju napretek. Lokalna je hrana uvijek blago začinjena, a posvuda se nalaze i alternative za delikatnije okuse. Filipinska kuhinja poznaje i nekoliko ekstremnih osobitosti za ljubitelje novih prehrambenih izazova.

Na raspolaganju je uvijek i raznoliko, slasno tropsko voće i slastice. Od pića su dostupni svježi voćni sokovi, niz bezalkoholnih pića kao i alkoholnih od kojih je najomiljenije pivo različitih marki.

Preporučujemo da pijete vodu iz bočice. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

SIGURNOST: Filipini su sigurna i prijateljska zemlja. Unatoč pretežno ljubaznim i poštenim ljudima u gužvama na tržnicama i turističkim mjestima uvijek se kreću i džepari koje privlači vaša imovina.

Preporučujemo vam da tijekom putovanja pazite na osobnu imovinu i da na putovanje ne nosite dragocjenosti ili druge vrjednije predmete! Agencija Oskar ne odgovara za njihov mogući gubitak.

ODJEĆA: Zemlja je pretežno kršćanska, na jugu muslimanska, a u unutrašnjosti tradicionalna. U tradicionalnom i muslimanskom okruženju uvijek je preporučljivo poštovati domaćine barem minimalno prilagođenom odjećom - pokrivena ramena i dekolte, a ako može i koljena (poluduge hlače ili slično). Takva je odjeća i najbolja zaštita od sunca!

Pripremite se na toplo tropsko vrijeme, no ne zaboravite na koji dodatni komad tople odjeće koji uvijek dobro dođe. Vrlo je važna i dobra zaštita od sunca. Što se obuće tiče, za većinu vam putovanja preporučujemo udobne otvorene cipele u kojima se možete otpremiti i na kakvo planinarenje te udobne zatvorene cipele (za treking po terasama rižinih polja). Ne zaboravite na kupaći kostim i ručnik.

LOKALNA VALUTA: Filipinski peso; 1 peso (= 100 sentimov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Kreditnim karticama možete plaćati u trgovinama. Novac možete podizati na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, ponegdje MAESTRO). Podizanje na bankomatima i plaćanje kreditnim karticama ponekad nije moguće stoga vam za svaki slučaj preporučujemo dovoljno gotovine!

PLANIRANI TROŠKOVI: Za tekuću potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa se potrošnja od 15 do 20 EUR dnevno. U gornji iznos nisu uključene preporučljive napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj s Filipina za Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva. Pozivni broj iz Hrvatske za Filipine je 00 63 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva. Mobilni telefoni rade, a internet je dostupan u svim mjestima i hotelima.

ELEKTRIČNI NAPON: Napon je 220 V. Koriste se američke utičnice. Pretvarač(e) možete uzeti sa sobom, a možete ih dobiti i u samoj zemlji (upitajte vodiča).

OPĆI PODACI O DRŽAVI

 • Veličina: 300 000 km2
 • Stanovništvo: cca 104 milijuna
 • Glavni grad: Manila
 • Jezik: filipinski i engleski (službeno) te niz lokalnih, neslužbenih jezika
 • Vjera: katolicizam 82,9%, islam 5%, evangelikanizam 2,8%, Iglesia ni Kristo 2,3%, ostale kršćanske sekte 4,5%, ostale vjere 1,8%, neopredijeljeni 0,6%, ateisti 0,1%
 • Uređenje: republika, 80 provincija i 39 gradskih općina, predsjednik države: Benigno Aquino
 • Lokalno vrijeme: GMT 8
 • Preporučujemo: knjige, zemljovide, vodiče...

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još