Egipat-Kairo

EGIPAT

Egipat – Zemlja faraona i piramida

Egipat, jedan od najvećih turističkih magneta na svijetu! Oduševi svakoga sa svojim piramidama, veličanstvenim Karnakom, Dolinom Kraljeva i Abu Simbelom.

Egipat

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Egipat je uz vječnu rijeku jedan od najvećih turističkih magneta svijeta. Egipatske piramide uz Nil, mistika i faraonska civilizacija uzburkavaju maštu, veličanstveni Karnak, Dolina kraljeva te Ramzesov Abu Simbel zadovoljavaju i najzahtjevnije turiste. Mondena ljetovališta uz Crveno more idealna su za odmor ili predah na putovanju (turistička putovanja).

Egipat putovanje - Nil i Crveno more

Egipat je jedna od najbogatijih i najneiscrpnijih zemalja čak i za one u potrazi za snagom putovanja - doživljavamo ga kroz prizmu suprotnosti kroz koju veličanstvene faraonske spomenike vidimo samo kao jednu od mnogih razina putnih doživljaja! Iskoristite priliku budući da je moguće da tako izražene kontraste ne doživite nigdje drugdje. Kontrast između života (dolina Nila) i smrti (pustinja, tradicije i suvremenosti, turističkog i neturističkog Egipta, gornjeg nubijskog i donjeg (egipatskog) Egipta, doline Nila, Crvenog mora i Sredozemlja... (Oskarova turistička i doživljajna putovanja).

Egipat su i Sinaj i Zapadna pustinja, dodaci civilizacijskim doživljajima uz dolinu Nila ili kao samostalni putni teren koji u sebi skriva neprocjenjivo bogatstvo pustinjskih doživljaja, vrhunsku priliku za civilizacijski odmak!

Zašto u Egipat?

Dolina Nila i Crveno more

 •  Aleksandrija - čudesan grad uz Sredozemlje
 •  Kairo - piramide, sfinga, muzej,
 •  Kairo - kršćanski i islamski dio, citadela,
 •  Kairo - tržnica Khan El Khalili, autentično večernje ozračje,
 •  Asuan - hram besmrtnog Ramzesa – Abu Simbel,
 •  Asuan - Kitchenerov otok, šetnja pustinjom,
 •  Asuan - rijeka Nil, nubijsko seoce i večernja tržnica,
 •  Luxor - hram u Karnaku – kralj među hramovima,
 •  Luxor - dolina kraljeva, hram faraonke Hačepsut,
 •  Luxor - večernje ozračje, vožnja kočijama,
 •  Hurgada - predah uz more ili aktivno provođenje slobodnog vremena.

 

Prije putovanja

VIZE: Hrvatima je potrebna egipatska viza. Viza se dobiva u zračnoj luci u Kairu za 18 USD. Putovnica mora biti važeća još barem 6 mjeseci.

ZDRAVLJE: Obveznih cijepljenja nema. Sve dodatne informacije o bolestima i prethodnoj zaštiti možete dobiti u Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/Default.aspx?sec=211.

VRIJEME: Vrijeme je u Egiptu moguće sažeti dvjema riječima: vruće i suho. Samo je tijekom prosinca, siječnja i veljače na sjeveru prilično hladno. Karakteristične su i velike temperaturne razlike između dana i noći. Tijekom svih godišnjih razdoblja padalina gotovo nema.

1. Zima (studeni-veljača): najhladnije vrijeme u godini kada temperature padaju sve do 8°C ili čak koji stupanj niže, a najviše su dnevne temperature do približno 15°C.

2. Proljeće (ožujak-lipanj): vrijeme još uvijek ugodnih dnevnih temperatura koje se penju do 30°C, a noću padaju do 10°C .

3. Ljeto (srpanj-kolovoz): vrijeme najviših temperatura koje se mogu popeti i do 50°C ili više. Noću mogu pasti do 20°C.

4. Jesen (rujan-listopad): ugodne temperature do 30°C tijekom dana i ispod 15°C noću.

Najprimjerenijim vremenom za posjet smatra se proljeće, jesen i zima. I ljeta su prikladna uz određenu mjeru opreza što se tiče visokih temperatura.

Više informacija na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Egipatska kuhinja djelomično se razvila u kontekstu prehrambenih navika davne prošlosti i pod utjecajima mnogih susjednih zemalja. Sastojci su lokalne proizvodnje, a sastav jela mijenja se iz sezone u sezonu. Mnogo je povrtnih jela i jela od mahunarki koji prate glavno jelo obroka - meso. Meso dolazi na stol u različitih oblicima, kao dio ukusnih umaka ili pečeno na žaru. Česti su i različiti hladni prilozi u obliku salata, namaza. Sva su jela začinjena odabranom mješavinom začina zbog čega imaju jedinstven, karakterističan okus. Uz sva jela dolazi kruh. Egipatski je kruh plosnat, okrugao, a sami Egipćani ne mogu zamisliti obrok bez kruha.

Slastica je u Egiptu mnogo i vrlo su slične slasticama arapskih zemalja. Zajedničke su osobine te da su vrlo slatke i često s dodatkom različitih oraščića. Od bezalkoholnih pića najčešći je čaj, i crni i karakteristični egipatski karkade (hibiskus), slijedi kava, a za njom još mnogo drugih bezalkoholnih pića. Alkoholna pića nisu česta budući da ih vjera zabranjuje, a najdostupnije je pivo.

Preporučujemo da pijete vodu iz bočice. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

SIGURNOST: Egipat je sigurna zemlja. Unatoč pretežno ljubaznim i poštenim ljudima u gužvama na tržnicama i turističkim mjestima može se dogoditi da prilika nekoga učini lopovom.

Preporučujemo vam da tijekom putovanja pazite na osobnu imovinu i da na putovanje ne nosite dragocjenosti ili druge vrjednije predmete! Agencija Oskar ne odgovara za njihov mogući gubitak.

ODJEĆA: Putovanje državom Nila je putovanje u područja kojima vlada način razmišljanja muslimanskog svijeta. Inače putujemo turističkim krajevima gdje su domaćini navikli na sve, iako se barem uvažavajuće poštovanje njihovih običaja može više nego vratiti kroz divna iskustva. Dekolte, ramena i koljena neka budu pokrivena. Preporučujemo vam kratke hlače ispod koljena (radi zaštite od sunca). Sa sobom uzmite i komad tople garderobe, zaštitu od sunca te kupaći kostim i ručnik. Osim planinarske obuće preporučujemo vam otvorene cipele (izdržljivije sandale s dobrim potplatom) za pretežni dio putovanja.

LOKALNA VALUTA: Egipatska funta; 1 funta (=100 piastra);

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Kreditnim karticama možete plaćati u većim trgovinama u većim gradovima. Novac možete podizati na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD). Podizanje na bankomatima ili plaćanje kreditnim karticama ponekad nije moguće stoga vam za svaki slučaj preporučujemo dovoljno gotovine!

PLANIRANI TROŠKOVI: Za tekuću potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa se potrošnja od približno 15 do 20 EUR na dan. U gornji iznos nisu uključene preporučljive napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Egipta za Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Pozivni broj iz Hrvatske za Egipat je 0020 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

U Egiptu je razvijen sustav javnih telefonskih govornica, moguće je zvati iz hotela, mobilni telefoni rade. Internet je dostupan u gradovima i hotelima.

ELEKTRIČNI NAPON: 220 V, koriste se jednake utičnice kao i kod nas.

OPĆI PODACI O DRŽAVI

 • Veličina: 1.001.450 km2
 • Stanovništvo: cca. 84 milijuna
 • Glavni grad: Kairo
 • Jezik: arapski;
 • Vjera: islam 90%, Koptska crkva 9%, ostalo 1%;
 • Uređenje: republika, 27 guvernera, predsjednik države: Mohammad Mursi;
 • Lokalno vrijeme: GMT 2
 • Preporučujemo: knjige, zemljovide, vodiče...

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još