Putovanje po Malim Sundima skozi pero putnice Mariše (22.10. – 5.11.2017)

Mali Sundi? Nikada nisam čula uza njih. Niti vi ne znate što su gdje su i što očekivat? Kada sam se odlučila za putovanje nisam znala kuda idem, nisam imala nikakva očekivanja, nisam si postavila jasne ciljeve o tome što sve moram u dva tjedna godišnje doživjeti… Znala sam samo što želim. Puno novoga što bolji kontakt sa nepoznatom kulturom, što dalje od masovnog turizma, puno prirode… Razigranost!
Ako tražite slične stvari, to su mali udaljeni indonezijski otoci. Prvo ju tu Flores sa svojom vijugavom cestom, širokim šumama, skrivenim plemenskim selima i vulkanskim rijekama. Slijede otočići Komodoškog NP sa lepezom koraljnih grebena, zmajevima, mantama, morskim kornjačama, i rajskim plažama. Putovanje vodi još kroz Sumbavu, pretežno muslimanski otok, i završava na Lomboku, otoku koji svojim slapovima, rižinim poljima i kišnom šumom dočara pravi doživljaj tropa.
Ako bi nabrojila još neke razloge za putovanje po Malim Sundima, to su beskonačne plaže bez turista, odlična hrana i tržnice pune domačeg voća, povrća i drugih divota, ljubaznost i iskrenost domačina, šamanski obredi u udaljenim selima, domaća kava Lomboški biseri, kupane pod slapovima, šetnja kroz kišnu džunglu, banane, divlje orhideje, sunce i puno smijeha.
Na kraju još nešto bez čega tako krasno zamišljeno putovanje ne bi vrijedilo – odlična povezanost grupe putnika, koji provode večinu vremena zajedno i dišu kao jedan…. I naravno naš vodič koji je sve zajedno povezao u posebnu priču. Hvala Oskar za nezaboravan doživljaj!!
Mariša

Oskarove novosti jesen/zima 2017/18

 JAPAN – utjelovljena harmonija

Japan-KyotoNigdje drugdje na svijetu ne možemo naći takav sklad modernog i drevnog kao u Japanu. U kimono odjevene gimnazijalke s ultra modernim telefonima, brzim vlakovima, tisućljetnim hramovima i morem nebodera i neonskih znakova. Čini se, da su budućnost i prošlost sustanari u Tokiju, koji je premalen za oboje. No, oni se čudesno prilagođavaju i žive u harmoniji, što je moguće samo u Japanu. Neprestano fascinantan i stran, zagonetan Japan predstavlja kulturu koja je iznimno zanimljiva i drugačija za nas zapadnjake. Ove godine smo već puni, idemo ponovno u ožujku!
>>  Program – Šareni Japan

TAJVAN – zeleni sofisticirani otok

TajvanTajvan je zemlja zapanjujuće prirodne ljepote koju često posječujemo. Portugalci su Tajvan nazvali Formoza, što znači “lijep otok”. Tajvan je jedno od najraznolikijih destinacija u Aziji. Nudi ludi slikoviti krajolik: strme litice, uske hridi, visoke planine, vulkanski krajolik i tropske šume. Ona predstavlja mješavinu kineskog utjecaja komadićima japanske kulture, začinjeno autohtonom kulturom, progresivnim napretkom i naprednom tehnologijom. Doživite Tajvan – krema azijske profinjenosti.
>> Program – Klasični Tajvan 

FILIINI – PALAWAN arhipelag tisuću otoka

 Filipini-ifugao-plemeZnate li da za obilazak Filipinskih otoka trebati 19 godina? Toliko vremena na žalost nemamo, ali zato smo odabrali najljepše za vas. Pravi razlog posjeta je pretežno netaknuta priroda, u svakom pogledu – od šarenog podvodnog svijeta koraljnih grebena do bujne džungle; u jednostavnosti živog plemena, poput mreže pauka složenih rižinih polja, između krša i vulkana. Filipinci su poznati kao izuzetno prijateljski i gostoljubivi ljudi, kao i zarazno opušteni: »bahala na« (“što će biti, biti će”).
>> Program – Rajski Palawan     >> Program – Filipinski mozaici 

MALEZIJA = Azija u svoj svojoj ljepoti

Malezija-BorneoMalezija, dvije zemlje u jednom, budući da je Južno kineski more podijeljen na pola. Malezija je mješavina malezijske, kineske, indijske i tajlandske kulture. Postoje kozmopolitski Kuala Lumpur, plantaže čaja, nacionalni park Taman Negara i bijele plaže Langkawija. Mislite li da ste vidjeli sve? A-a. Postoji još jedna Malezija: uređena džungla Bornee, jedne od najmanje posječivanih područja na Zemlji. Borneo ima izvornu prašumu i dom je mnogih egzotičnih i rijetkih vrsta biljaka i životinja; postoje nacionalni parkovi, stara otočna lovna plemena i idilični otoci. Otkrijte Maleziju u svoj svojoj ljepoti.
>> Program – Malezijska vragolija 

NOVI ZELAND – zemlja dugog bijelog oblaka

Novi ZelandNovi Zeland pravi je raj za ljubitelje sporta i ljubitelje prirode. Čarobni krajolik divljih snježnih planina, bistrih jezera i brzih rijeka služi kao velika pješačka staza svjetske klase. Također ne zaboravimo na skijanje i rafting! Nakon sportskih aktivnosti, uživanje u toplinskim izvorima u Rotorui ili upuštanje u potragu za delfinima i kitovima. Novi Zeland 100% čist, 100% divlji i 100% garantiran!
>> Program – NOVI ZELAND – zemlja dugog bijelog oblaka 

SUDAN – između Nila i pustinje

SudanO Sudanu znamo (pre)malo. Posljednjih godina čujemo nešto više o Južnom Sudanu, koji je oslobođen prije nekoliko godina i sada je suverena država. Putujemo iz glavnog grada Khartouma, koji se nalazi na ušću Bijelog i Plavog Nila, na sjeveru. Napuštamo Saharu, ali ne znamo, gdje ćemo točno kampirati. Još jednom dolazimo do Nila, i saznajemo koliko je ova žila značajna za svakodnevni sudanski život. Plodno tlo usred pustinje je božanski dar koji omogućuje preživljavanje. Jeste li znali da Sudan ima više piramida od poznatih egipatskih susjeda? Nova godina je negdje između pustinje i Nila za naše najzahtjevnije putnike. Jesi li vi jedan od njih?
>> Program – Sudan – zaboravljeni biser 

Južnoafrička republika – zemlja Nelsona Mandele

JAR-LavZelena i pustinjska, vruća i hladna, visokogorska i obalna, bogata i siromašna, sa lavovima, pingvinima i jedanaest službenih jezika – postoji zajednički naziv zemlje za jugu Afrike? Da, Nelson Mandela. Dobitnik Nobelove nagrade za mir i poštovanje svih južnoafričkih država, govori engleski, zulu i afrikanski. Svojim moralnim životom, poniznošću i čovječnoću postao je otac naroda. Pozivamo Vas na šareno putovanje iz Johannesburga u Cape Town, gdje ćemo zajedno nazdraviti novoj godini.
>> Program – Oskarova Južna Afrika 

MADAGASKAR – osmi kontinent

MadagaskarMadagaskar je priča za sebe. To nije Afrika – razlike su veće nego jednakosti. Gotovo diljem Afrike nalazimo antilope, slonove i majmune, dok ih na Madagaskaru nema. Ovdje se nalaze preslatki lemuri i sramežljivi kameleoni. Što je s stanovnicima? Ovdje možemo naći jedinstvenu kombinaciju azijskih, afričkih, arapskih i europskih obilježja. Zovu se Malgashi. Budući da su različiti, oni su najbolje povezani zajedničkom kulturom koja im daje otočki identitet, a time se razlikuje od drugih svjetskih kultura. Naš program uključuje obilazak brojnih nacionalnih parkova, poznate Avenije baobabov, kraški Tsingy, super krstarenje na rijeci i odmor na moru. Pozorno pratimo promjene životinjskog i biljnog svijeta i malagaške kulture. Madagaskar = Oskar Plus putovanje za sladokusce.
>> Program – U zemlji lemura 

ISLANDIJA – polarna noć ima svoju moć

Island-polarni sij“Noć ima svoju moć” … Ali samo polarna noć ima moć! Polarni sjaj je prirodni fenomen koji je zanimljiv odavnina. Listopad je odlično vrijeme za posjet Islanda jer su putni dani namijenjeni lovu za polarni sjaj. Putovanje nas vodi kroz Zlatni islandski krug, uživamo u okruženju termalne vode u Plavoj laguni, nalazimo slapove i crnu plažu s bazalnim stijenama i plovimo duž plutajućih ledenih planina preko glacijalne lagune Jökulsárlón. Naš 6-dnevni izlet je kratak, ali sladak, sada je pravo vrijeme da doživite nešto veliko!
>> Program – Island s polarnim sijem 

Veličanstvena Moskva

Rusija-MoskvaMoskva je jedno od središta svijeta. Iza zidova Kremlja donose se odluke, koje utječu na cijeli svijet i veselje. Tu se prepliću višestoljetna tradicija i suvremenost,. Opažamo razlike između luksuza u okolici Crvenog trga i nepreglednih sivih šuma stambenih blokova na rubovima. Usporedni svijet se događa i ispod grada, gdje kraljuju raskošne postaje podzemne željeznice. Bilo zimska ili proljetna – Moskva uvijek oduševi.
>> Program – Veličastvena Moskva

Dragulji južnog Maroka

Maroko-BerberMaroko je crven i zelen , slatki i ljuti, skriven i tajanstven, divlji i prisan, mekan i mirišljav, tih i glasan … to je bajka iz Tisuću i jedne noći! Kao novost smo našim već ustaljenim putovanjima dodali zadnji kutak zemlje – Dragulji južnog Maroka. Putovanje nas povede od šarenog Marakeša do najviših marokanskih slapova Quzoud, preko razvedeno Atlasa, sve tamo do ruba pustinje. Kao točka na i su još i opušteni dani u primorkom gradu..ste čuli za grad Legzira? Tu nas čeka divlja priroda i čudesne plaže sa fascinantnim kamenim lukovima. Osjetite izazov i istražite neotkrivene kuteve te zanimljive i opojne zemlje.
>> Program – Dragulji južnog Maroka 

Još više »Kanara« - Gran Canaria, Lanzarote i Fuerteventura

Lanzarote -naravni amfiteaterKada te sunčani otoci jednom očaraju, želiš ih još više i više! Tenerife i Gomera – dva unikatna i među sobom različita otoka, dobili su konkurenciju! Dodali smo novo, ludo putovanje na 3 otoka: Gran Canariu, Lanzarote i Fuerteventuru . popenjemo se na najviši vrh Gran Canarie i posjetimo glavni grad Las Palmas te ostala živahna sela.  Na vatrenom Lanzaroteu imamo osjećaj kao da smo na drugom planetu. Pustinjski Fuerteventuru krase najljepše plaže Kanarskih otoka. Mi se uvijek volimo tamo vraćati.
>> Program – Kanarski trojček 
>> A(tra)ktivni Tenerife i Gomera 

»Hasta la victoria siempre, Fidel!«

Piše: pratitelj Nejc Košnik

KubaUpravo smo se vratili sa »Cheove priče«, našeg putovanja po Kubi. Vidjeli smo skoro cijelu zemlju, njene gradove, pokrajine, ljude i možemo reći da smo upoznali tu »pravu« još netaknutu Castrovu Kubu. Iza nas je super putovanje! Iako nas je zadnju noć u Havani iznenadila vijest o događaju, koji bi mogao promijeniti tok povijesti na tom karipskom otoku. Fidel Castro je mrtav. Kako molim? Nikako mi nije išlo u glavu, i još mi ne ide. Kuba odsad više neće biti ista!

»Hasta la victoria siempre, Fidel!«

KubaVijest o smrti Fidela Castra , po svijetu  se je raširila nevjerojatno brzo. Čovjeka, simbola kubanske revolucije, kojeg su nazivali i Vrhovni vođa (Lieder Maximo), El Commandante, revolucionar i dr., po drugoj strani i diktator, ubojica, vrag i slično, više nema među nama. Za sobom je ostavio osiromašenu zemlju sa iznenađujuće dobrim školstvom i zdravstvom. I neovisno o velikim silama.

Nastavi čitati »Hasta la victoria siempre, Fidel!«

Oskarova individualna putovanja

Individualna putovanjaDa li radije putujete individualno nego u grupi, pa tako svijet upoznajete po svom? Da li radije svijet istražujete na drugačiji način? Želite li stvarati sami svoju putnu priču i biti glavni akter  u njoj? Da li vam prilagodba grupi onemogućava potpuno uživanje u putnim doživljajima?

Ukoliko ste na gornja pitanja odgovorili sa DA, za vas smo pripremili rješenja.

INDIVIDUALNA PUTOVANJA, koja su napravljena po vašoj želji i prilagođena vašim zahtjevima.

Kome su namjenjena individualna putovanja? Individualna putovanja su namjenjena individualcima, obiteljima, prijateljima,  zatvorenim grupama …

Prednosti individualnih putovanja:

  • Glede termina i trajanja putovanja prilagodimo se vašim željam.
  • Sami izaberete temu putovanja. Želite imati kakav dan više za izležavanje na plaži, želite naglasak na upoznavanje kulture, povijesti, prirode, promatranje životinja? Da li ste aktivniji putnik i želite aktivno putovanje, možda trekking? Sve vam možemo urediti. Čak i baletnu predstavu, ako želite.
  • Smještaj izaberite sami. Da li su to hoteli, apartmani, kampovi, luksuzni hoteli …sve  ovisi o vašim željama.
  • Uredimo vam transfere koje trebate. Sve od avio karata na međunarodnim letovima,najma automobila, rezervacije lokalnih vodiča, autobusa, do najma džipova …
  • Sami izaberete drštvo za putovanje.  Bilo da je to putovanje za dvoje, s obitelji, prijateljima, sve ovisi o vama.
  • Organiziramo vam i vođenje  na destinaciji. Dogogodišnjim smo iskustvom stekli velik broj iskusnih lokalnih vodiča.

Kako vam  možemo pomoći? Temeljem dugogodišnjih iskustava i poznavanja destincija, naša vam ekipa priprema stručno organiziranje putovanja i ove  vrste.

Kuda da pošaljem upit? Upit možete poslati na našem webu, ili nam pošaljete mail na avio@agencija-oskar.si. Isto tako jednostavno možete provjeriti naša već pripremljena individualna putovanja, koja na vaš zahtjev možemo prilagoditi vama!

INTONACIJA ZA SRETAN PUT

 

Na putovanje  nas odvede  tajna koja će nam dati novo iskustvo. Ne trudimo se razumjeti je. Radije joj se prepustimo i doživimo je! Otvorimo se putovanju, neka nam zaplete kosu i neka nam oči sjaje:prepustimo se suputnicima i zemlji, osjetimo sebe i zaplešimo taj čarobni ples!

OskarU agenciji sve vri kao u panju. Svi smo u punoj akciji, osjeća se gibanje, jasna komunikacija među suradnicima, istovremeno pozornost sviju na pripremu svojih putovanja. Zrakom lete avio karte na sve strane svijeta. Kao nevidljiva, osvježava nas maglica egzotičnih mirisa Ekvadora  i Madeire, Kube i Šri lanke, Indonezije i Madagaskara, Indije i Irana…

Čini se kao da ovdje događa cijeli svijet na jednom mjestu. Vodiči se pripremaju i usklađuju pojedinosti; kroz dan, dva opet su „ u svom vatrometu“ i voditi će vas prema  novim i nepoznatim doživljajima .Čini se kao da je cijeli svijet ovdje, u Agenciji Oskar je raskrižje svjetova, kuda se ulijevaju rijeke i odlaze u potoke na sve strane svijeta. Veselje je uplivati u radosno žuborenje Agencije i osjetiti predanost ekipe u izvršavanju poslanstva. Ponosan sam na stvarnost, iz koje sutra odlazim.

Već par dana osjećam predputnu groznicu, koja me nasreću, tijekom cijelog putničkog života, nikada nije iznevjerila. Sutra putujem u Indoneziju. Osjećam zahvalnost stvoritelju za privilegiju, kojom me  tako bogato daruje, već stoga, što mi omogućuje sve što za putovanje trebam – zdravlje, slobodno vrijeme i novac. Napose, već davno mi je udahnuo životnu radost i optimizam, što duh treba da pokrene tijelo na gibanje i putovanje. Baš sam sretan čovjek! I tako je, sa tim saznanjem polazak na putovanje nešto najljepše na svijetu.

Uzbuđuje me pomisao, kako ću slijedeće tjedne preživjeti u društvu putnika, koji su isto tako ljubimci života i kojima je dana mogućnost da vidimo kakvi ćemo neznanci biti u  prvim trenucima zajedničkog bivanja. Koko su uznemirujući prvi trenuci putovanja, kada se skupina neznanaca udružuje u grupu suputnika, prijatelja….što nam želi reći naizgled slučajan susret, koji je među mnogim mogućnostima, izabrao baš nas, koji ćemo jedni drugima začiniti putovanje , gdje  ćemo se preplitati i bogatiti. Skupina suputnika je najuzbudljiviji  putni doživljaj!

Nestrpljivo čekam prve taktove putovanja , koji imaju čudnu moć. Tu se dogodi čudo – iz domaće jednostavnosti , kao Feniks se počinje rađati  putnička stvarnost. Domaći Oskar ostaje sa svime što ostaje kod kuće, a putnik Oskar se predaje doživljajima, putovanju i novom životu! Sve postaje istinito – putna družina je sada životna družina, putnička avantura se mijenja u  životnu avanturu, prošlost se pretoči u sadašnjost. Sve više čujem unutarnji glas koji mi govori; Iskoristi, saživi, udahni, otvori se i prepusti se ….budućnosti, zemlji domaćinu, samom putovanju, grupi i putnicima…Diši punim plćima i iskoristi svaki trenutak tog života! OSJETI SEBE!

Oskar, dozvoli si promjene.

Putujemo daleko. U Indoneziju. Ulazni putni mlin je jedan od najsuptilnijih trenutaka putovanja! To je mogućnost, da se iz pepela domaćeg Oskara, kao Aladin iz svjetiljke , pojavi slobodan duh putničkog Oskara. Za to je idealno vrijeme , nešto između, u satovima leta i čekanja po aerodromima, dok se jednom, slijedeće popodne ne spustim napokon dolje. Kada lebdim visoko gore između dvas svijeta, osjećam kako i z mene odlazi teškoća domaće stvarnosti i iz nekog novog izvora dolazi lagodnost novog, mogućeg i još nepoznatog. Odmah kad se prizemljim , stupim u putni vrtlog. Ako me tu i tamo preuzme težina , otpustim je i predam se jednostavnosti i bezbrižnosti i saživim se s njome…To su važni ulazni koraci…

U gostujuću stvarnost želim ući preporođen. Tako će i putovanje naizgled započeti…

Neka se tako u sljedećim tjednima događa i svima nama, koji ćemo dijeliti putne trenutke na svim krajevima svijeta. U svakom trenutku budimo svjesni , kako je lijepo već samo to DA JESMO, da smo na putovanju, da smo u dobrom društvu i pod dobrim vodstvom vodiča. Cijenimo to i otvorimo se svemu što se dogodi. Otvorimo se zemlji domaćinu i dišimo s njom. I naravno – osjetimo sebe i dajmo se iznenaditi.

Pravi se razlozi znaju sakriti. Iskoristite mogućnost!

Sretno!

Oskar

4 Indije

Njezine nevjerojatne raznolikosti vode nas od tropskih plaža do najviših vrhova Himalaje … od stvarnosti indijskih ulica do najvećih umjetnosti čovjeka … od obojane radžastanske pustinje do svete rijeke Ganges i grada smrti – Varanasija … od opuštenog Puškara do neponovljivih ozračja Zlatnoga hrama u sikhovskoj zemlji Indiji … od gorskih udaljenih istraživanja Ladaka i Zanskara sve do duhovnih gurua i ašramova, svetih područja i hramova, gdje svakom putniku zastane dah!

Indiju možemo podijeliti na četiri glavne putničke priče:

KLASIČNA SJEVERNA INDIJA

Predstavlja osrčje civilizacije. Ovdje vidimo sve glavne znamenitosti – od Taj Mahala do pustinja u Radžastanu.

indija-taj-mahal-1

 

 

 

 

TROPSKA JUŽNA INDIJA

Topla južna Indija ili »Indija Koromandija« može se pohvaliti tropskim zelenilom, idiličnim riječnim kanalima Backwaters, gdje ćete moći zaploviti brodovima, uživati u vrhunskoj morskoj hrani i odmarati u raju na Andamanskim otocima. Poslastica za sve koji žele doživjeti zemlju i uživati u tropskom području.

kerala

 

 

 

 

BEZVREMENSKA SREDNJA INDIJA S GOOM

Udaljena, prisna, pustinjska, tradicionalna, spokojna srednja Indija predstavlja samo srce zemlje. Putniku nudi pravi doživljaj, izazov te sklop od svakodnevne realnosti. Vrhunac predstavlja Hampi, koji je prava kombinacija prirode, povijesti i indijske tradicije.

 

goa

 

 

 

 

DIVLJA HIMALAJSKA INDIJA

Himalajski sjever očara s nevjerojatnim prostranstvima i scenskim krajolikom. Idealna destinacija za one koji žele duhovno putovanje ili vrhunsku pustolovinu.

ladakh

 

 

 

 

 

Na raspolaganju su različiti stilovi putovanja – oni koji putnika udobno vode kroz glavne znamenitosti zemlje, doživljajan stil koji vas vodi u bit zemlje, i ulazak u sferu nevjerojatnih doživljaja i avantura koje predstavljaju nadogradnju prijašnjih dvaju putovanja.

 

Utisci s ljetnih putovanja

Albanija

-       »Vse doživeto je neizbrisno tvoje, vsakega posameznika, morda ali za sigurno se širi glas o državi dalje in dalje. Tako je tudi prav.«

-       »Prijetno presenečenje glede dežele. Pričakovala manj, videla, doživela veliko več.«

-       »Na potovanje v Albanijo smo se odpravili tudi zaradi vodnice Daše, ki smo jo poznali s poti po Maroku in smo vedeli, da bomo od nje dobili le presežke.«

-       »Vsa pohvala šoferju, vsa pohvala vodnici, ki je imela izreden posluh za otroke, ki je v mozaik doživetij dodajala vedno nove kamenček. Prav to je tisto, kar dela vodnike in agencijo tako osebo.«

Irska

-       Z vašo agencijo sva z možem potovala na Irsko in bila nadvse zadovoljna. Vaša vodnica Alja nas je na vsej poti razveseljevala in bogatila svojim znanjem o Irski, njeni zgodovini, glasbi (s seboj je imela veliko plošč), literaturi, bila zelo dober organizator, iznajdljiva, skratka s svojim humorjem in prisrčnostjo je osvojila ne le nas, pač pa tudi  irske turistične delavce.

Čestitava v imenu udeležencev tudi vaši agenciji, da znate izbrati samo dobre vodnike.

-       Dragi vsi, 

ko Oskar vpraša, kaj bi svetovali vodniku … Daša naj ostane taka kot je!

Neizmerno sem uživala … res še enkrat hvala za vse.

Hvala tudi vsem sopotnikom, meni ste bili vsi imenitni, počutila sem se odlično, celo na bruhalnem izletu, ko sem »čutila« da nisem sama.
Lepo bodite in upajmo še kdaj na »videnje«.

Madeira:

-       Kako domačin na Madeiri opiše Nikito? Very many caloriesJ

-       Opazovanje valov Atlantika je dobro za »dušo privezat«

Kubansko doživetje

-       Potem, ko je bila izbira Kuba čisto naključje (edina poletna Mehika je odpadla) mi je morda celo žal, da je nisem izbrala vsaj pet let prej.

-       Potovanje po Kubi je kot vožnja s starodobnikom: polna pričakovanj in presenečenj in tudi tropska nevihta ne more pokvariti razigranega vzdušja.

-       Eno najlepših potovanj.

-       Končno se mi je uresničila želja in sem v hotelu Rancho Luna v Cienfuegosu lahko jahala konja na plaži.

Doživljajna Šri Lanka

-       »Potovanje nas naredi skromne, vidimo namreč, kako majhen del sveta zasedemo. (G. Flaubert).«

-       »Hvaležnost, da lahko potujem in spoznavam nove dežele, ljudi, običaje, kulturo.«

-       »Hvala vam za čudovite nove izkušnje.«

-       »In the jungle, the mighty junge lion sleeps tonight! J«

Klasična Šri Lanka

-       » Če bi se morala preseliti v Azijo, bi se na Šrilanko, ker ima krasno naravo, prijazne in ustrežljive ljudi, odlično hrano (zlasti sadje), ugodno klimo.«

-       »Vedno z Oskar!«

-       » Bilo je super potovanje. V celih 7 dneh smo videli in doživeli ogromno. Skupina je bila super, ves čas je bilo polno smeha in petja. Všeč mi je bil tako natrpan in poln program. Sandra je super vodnica – zrela, strokovna, polna znanja, s smislom za humor in zelo simpatična. Ne smemo pozabiti Prasada – njegovo delo ni ostalo neopaženo. Z njegovim trudom in nenehnim dogovarjanjem in usklajevanjem smo uspeli videti več, kot je bilo načrtovano, omeniti je pomembno tudi njegovo poznavanje otoka, kulture, zgodovine, navad, … Z veseljem je odgovoril na vsa naša vprašanja in nas nasmejal s svojim simpatičnim: Gremo banda.« J

-       » Ayubowan! Lokalni vodniki so super! Seveda tudi Sandra – use top.«

Ladakh i Kashmir

Javljam vam se i odgovaram na mail sa (znatnim) zakašnjenjem iz posve jednostavnog razloga – tek sam se jučer vratila s godišnjeg u Zagreb .
Hvala vam, naravno, na uočenoj pogrešci u vezi s noćenjem u Delhiju – s obzirom da mi nudite 25 odnosno 40 eura, što je svakako dobrodošlo iznenađenje, vrlo rado prihvaćam ispriku i odlučujem se za ovu drugu varijantu – da mi “pričuvate” 40 eura kao zalog budućeg putovanja i daljnje suradnje!:
 
Na putovanju je sve proteklo dobro, premda je bilo i nepredviđenih (pa i nepredvidivih) iznenađenja – vjerujem da smo bili pod posebnom zaštitom Šive i Buddhe čitavim putem – imali smo veliku sreću s vremenom, kao i nekim drugim “nepogodama” na putu – u  Kašmiru smo uletjeli u izvanredno stanje s policijskim satom, uspješno se iskrali pod okriljem noći prema Ladakhu, izbjegli lavinu kamenja, nesreću zbog puknuća gume na đipu, kao i manje lendslajdove i vododerine na dosta opasnim planinskim cestama..Sve u svemu, bilo je to još jedno vrlo lijepo OSKAROVO putovanje!
 
Pohvaljujem prije svega i svih Matjaža Rajha, koji je ne samo odličan, staložen vodič, vrlo dobro upoznat s Indijom, već i nadasve zanimljiva osoba koju je bilo vrijedno sresti i upoznati, a onda i “na sve spremnu grupu” – osim obitelji koja je odlučila o sudbini putovanja naknadno se pridružilvši nama – “sedmorici veličanstvenih” – i kojoj sam na tome zahvalna – grupa je bila iznimno kompaktna, složna i solidarna – praktički same žene! 
Ladakh je naprosto predivan – prostor posebne energije – još jednom, zaljubila sam se u te divne visoke planine središnje Azije!:
Ah, da mi je još vidjeti Hindukuš i Pamir..Bilo bi sjajno kada bi dogodine išao Pakistan, no to je sada već dosta nestabilno područje – ovo je bilo ljeto velikh napetosti i sukoba – bojim se da bi upravo u Kašmiru moglo eskalirati između Indije i Pakistana..Nadajmo se ipak miru, barem u tom dijelu svijeta, koji je po mom mišljenju ključan za svjetski mir..
 
Šaljem vam najsrdačnije pozdrave, Višnja Ivančan       

Doživljajne Gruzija i Armenija

-       »Ko se zjutraj zbudiš v lepo in prijetno jutro (ko je temperatura takšna, da se da dihat) in se gora Kazbek obarva v rožnate odtenke prvih sončnih žarkov … Neprecenljivo!«

-       »Sprejmi drugačnost in sprejel boš sebe.«

-       »Se že veselim novih doživetij z vami.«

-       »To je bil lep drugi svet – dosti drugačen od našega.«

-       »Če bi imela več malih diamantov, bi jih zamenjala za še kakšno tako potovanje.«

-       »Potujem, da bi videl, doživel in ohranil v spominu.«

Zašto volim vođenje Šrilankom

Svaki se put ponovo veselim putovanju na Šrilanku jer znam da ćemo putnicima priuštiti divan doživljaj, kada će i vodič biti zadovoljan i sretan. Bilo da je Klasična ili Doživljajna Šrilanka – to je zemlja kao naručena za fino otkrivanje , za izazove prevladavanja na jednoj strani i očekivanja udobnosti na drugoj; između toga što plaćamo i toga zbog čega putujemo.

Oskar ŠrilankaZadnjih sam godina uživao vodeći mnoge Klasične Šrilanke, bez uključenog srednjeg visočja i Adamova vrha. Danju smo mnogo otkrivali i puno doživljavali, uvečer smo se umireni smjestili u udobnost hotela sa internacionalnom kuhinjom i baš turistički uživali u bazenima i finim jelima, da bi drugi dan imali nove doživljaje. Istina na Šrilanci je svaki dan novi doživljaj!

Najbolja su ipak putovanja sa uključenim Adamovim vrhom- to je kao sol na finoj hrani ali koja na torti smeta. Adamov vrh učini jedan sasvim nov moment, nadogradi putovanje kao novu cjelinu. Prije klasično putovanje sada postaje »priprema na Adamov vrh« sam uspon je dodatak i pravo duhovno iskustvo i ne poznam nikog koga je ostavio ravnodušnog.Zato sam Klasičnoj Šrilanci dodao Adamov vrh i nešto tropske prepoznatljivosti i nazvao kao što i treba – Oskarova Šrilanka – ona koju svakome preporučam. Uz to nešto putnih iskustava imamo i u smještaju u pansionima u kojima se začas prizemljimo na šrilanški standard, nakon čega puno bolje razumijemo domaćine , nakon čega nam je naš dom prava »holivudska raskoš« koje nismo bili svjesni

Volim putovanja po Šrilanci i svake godine odem tamo jedanput  do dvaput; jer ta putovanja dječjom jednostavnošću žare moju putnu filozofiju i putnici se tada griju uz taj žar, sve dok sami ne počnu sijati; svejedno postaje što rukama jedemo ljuti curry u lokalnom restoranu ili navečer u mondenom hotelu: ako vani sije sunce ili pada kiša, ako se vraćamo mokri do kože u bus nakon doživljaja na brdašcu Mihinitale. Samo da ne pada snijeg…jer  bi nam možda bilo čudno, ali ipak svejedno…

Kada sam birao zemlju gdje ću voditi svoje prvo cjelovito putovanje, odmah sam znao da će to biti Šrilanka. Zato vam iskreno kažem – idite tamo i doživite ju, i ako se odlučite za Adamov vrh , neće vam biti potrebni nikakvi Maldivi… Isti raj ćete naći u sebi tako da ćete se ponovno htjeti vratiti u tu blagoslovljenu zemlju. Meni se to stalno događa. To zovem »vertikalno putovanje«. Ali to je već drugi slučaj o kojem ću drugi put, možda upravo na Budinoj suzici Idijskog oceana.

Pridružite se nam na nekom od putovanja, ja ću sigurno biti tamo na Cjelovitoj Šrilanci 26.siječnja.

Ayubowan, Oskar

P.S. Gore je radna verzija za javnost. Ako vas zanima gdje je kod vođenja Šrilanke moje srce? Kliknite TU..

Zašto i moje srce voli voditi Šrilanku

Šrilanka je toliko nevjerojatno različita od naši krajeva, da nas izazov različitosti iznenadi u svakom trenutku. Ponekad se grupi već pri ulasku u nju  naježe sve dlake na tijelu da bi cijelo vrijeme putovanja ostali u nekom neobičo nabijenom stanju…jer sve u toj zemlji može biti vrhunsko ili poremećeno, a svaki od nas u sigurnosti grupne dinamike , pluta od jedne do druge krajnosti; potpuno doživljavajući sebe u okrilju blagoslovljene zemlje, kakva Šrilanka zasigurno je.

OskarMože biti tropska vrućina i vlaga, penjanje po mnogim stepenicama nekamo prema vrhu, razgledavanje budističkih hramova gdje nas granitna tla bodu u bose noge, može biti vrhunska svjetska glupost kada se napeti i zgrčeni penjemo kroz 5800 stepenica na Adamov vrh; biti će veličanstveni zvukovi teških bubnjeva u hramu Budinog zuba, kojima se prepustiš i osjećaš se kao u filmu Indiana Jonesa: biti će i nevjerojatan osjećaj  hodanja po plantažama čaja, kad među prstima u otvorenim sandalama osjetiš prijateljicu kako ljubi tvoju krv…

Bar jednom nas mora oprati gusta tropska kiša, da vidimo kako će se na sudnji dan slijevati s neba. Začas nas iznenade poplave, dok bosi sa uvrnutim nogavicama kročimo po poplavljenim bazenima…Važno je i doživjeti šrilanški kaos na cestama i polagano vijugajuće putove po visočju, važno je voziti se šrilanškim busom po skritim kolnicima, nakon čega će sve poslije biti udobno. Obavezan je posjet skritim selima i školama, razgovor sa nježnim i toplim domaćinima, kao da smo posjetiolci sa drugog planeta…Draga nam je njihova mirnoća i predanost trenutku, uznemiruje nas mogućnost da li bi imi mogli živjeti tako spokojno; umjesto materijalnog, osjetimo njihovo bogastvo-koda nam sve mogu reći a da ne otvore usta!

Volim putovanja po zemljama snažnog nevidljivog svijeta, što Šrilanka sa svojim Budizmom sigurno je. Nevjerojatno je kako odmah osjetim lud krvoločan početak kada grupe upućujem  u budistički pogled na svijet, u njihovu filozofiju i suživot s veseljem, gdje ljudi i životinje  i priroda žive u mirnoj spokojnosti i gdje sve ima smisao kao što je učio Veliki učitelj, Pokoji od putnika odmah shvati da postoje i druge istine od naše koju poznajemo; da ne ubijamo živa bića i da je dobra karma zapravo najbolji suputnik i u našem svakodnevnom životu. Zato je na putovanju po Šrilanci dobro izaći iz vlastitih okvira i tako se prepustiti, da sam sebe ne prepoznaješ u svojim mislima i djelima i osjećajima…Šrilanka je jednostavna i nadahnjujuća ali tako snažno može utjecati na osobni rast da iznenadi svakoga, što je pravi smisao putovanja.

Ayubowan, Oskar

Utisci s putovanja

Kuba

-       Dobrodušni ljudi, plaže iz raja, vruća salsa, kokteli, bogata povijest – to je Kuba! (Dalia)

-       Naša revolucionarna grupa sastavila je sljedeću himnu:  

Kada se revolucija u našim srcima pobudi,

Tada se grupa Oskar na brzinu probudi!

Uputi se u gorje gdje se Fidel znojio,

I za bolja vremena Kube se hrabro borio.

Amigos, vamos svi u borbu!

Idemo raditi revolucion,

Putem Che Guevare i Fidela!

Viva la revolucion!

Prekrasna grupa putnika! Hvala za prelijepe trenutke!

-       Svaki put je pravi put, za Kubu put revolucije, put ostvarenja današnjega dana, put za sutra jer jučer je več prošlost.

-       Tako smo mi bili dio revolucionarnog puta, zemlje sunca, mora, ritma i sadržaja pjesme, ruma, dima cigara, ljubaznih domaćina,…Bili smo pravi glavni glumci našeg vodiča Romana – agencije Oskar u filmu Cheova priča.

Portugal s Madeirom:

-       Super je bilo!

Več nekoliko puta sam bila na izletima/putovanjima s drugim agencijama ali ovoga puta sam zasigurno bila najzadovoljnija do sada. Odličan vodič, hoteli, hrana i super program. Svakako več razmišljam o novom putovanju u rujnu J

-       Ove godine vaša agencija slavi 20 godina postojanja. Portugal s Madeirom bio je moje 19. putovanje s vama. Svijet je velik i imam još nekoliko zemalja na popisu, tako da se nadam da se ubrzo opet vidimo. Ima li kakav popust za 20. putovanje? Svako dobro vašoj agenciji i još mnogo uspješnih godina. I hvala vam za sve doživljaje!

-       Vredno je potovati in kasneje podoživljati vse dogodivščine. Dogodivščine so vedno le korak skozi domača vrata.«

Rumunjska i Bugarska

-       Ni vse tako kot se sliši, lahko je tudi boljše.

-       Putovati s Oskarom je kao dobra juha – iako ne znaš što je, jako dobro paše.

-       Puni utisaka ponovno u realnosti – sa slikama i uspomenama koje ostaju zauvijek! 

-       Humor i vođenje vodiča s kojim doživiš putovanje zaista slikovito i na svakom koraku vidiš prošlost i sadašnjost svega. S takvim je vodičem zaista sreća putovati.

-         »Nakon svakog putovanja, makar koliko smo potrošili, mi smo bogatiji !«

-         »Lijepe zemlje, ljubazni ljudi,  dobra grupa!«

-         »Dosta sam putovala, ali s vama još nisam. S ovim putovanjem dobila sam lijep utisak o vašoj Agenciji.«

Indonezija

-       » Nikoli nebi verjela, da bom na Indonezijskem otoku kupila in potem tudi uporabila debelo, štrikano kapo.«

-       » Odlazim bogatija u duši i potvrdila sam moje mišljenje da su ljudi ipak dobri i dragi. »

-       » Bilo je jako lijepo. (Breda je baš cool).«

-       »Breda nam je skratila noći ali produljila dane … Doživjeli smo toliko toga lijepoga«.