Armenija-Crkva i Ararat

ARMENIJA

Armenija – Visinska ljepotica na Kavkazu

Osjetite njezin puls i otkrijte pravi raj te visinske zemlje. Prepustite se pričama o burnoj povijesti i odmorite oči na prirodnim ljepotama koje nudi Armenija!

Armenija

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Gruzija i Armenija putovanje - visinska, sudbonosna Armenija i nizinska, snena Gruzija

Gruzija i Armenija - dvije zaboravljene zemlje na Kavkazu - na Vratima naroda, uvijek na propuhu povijesti, stisnute između ruske, iranske i turske velesile. Kakva različitost na malenom komadiću zemlje! Visinska i sudbonosna Armenija s ozračjem istočne Turske te nizinska, snena Gruzija ljubaznih ljudi, s visokim Kavkazom na sjeveru...

Spajamo ne tako davno nasljeđe Sovjetskog saveza i veličanstvene planove industrijalizacije, vrhunsku prirodu koja se prelijeva od visokih planina, preko zelenih dolina i sudbonosnog visočja... izvanredne konture i hedonističke šetnje panoramskim putevima. Sve prati bogato kulturno nasljeđe, skriveno ne samo iza zidova slikovitih samostana i crkava već i u prekrasnim mjestima Tbilisi i Erevan. Tu možemo osjetiti i duh naroda koji se je uvijek borio za opstanak – svoj jezik i pismo, povijest, tradiciju... od svega toga stvaramo prekrasne doživljaje s putovanja!

Prije putovanja

VIZE: Hrvatima je za Armeniju potrebna putovnica koja vrijedi još barem 6 mjeseci.

ZDRAVLJE: Nema obveznog cijepljenja. O zdravlju se možete posavjetovati na Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/Default.aspx?sec=211.

VRIJEME: Većina Armenije ima suhu, visinsku klimu te nekoliko nizinskih, kišnih predjela. Zime su u Armeniji neumoljive i vrlo hladne. Temperature često padaju ispod ništice zbog čega se zimi ne savjetuje putovanje u Armeniju.

1. Proljeće (ožujak - svibanj) je krasno zeleno, vrlo ugodnih temperatura koje se danju kreću između 18°C i 26°C, a noću između 10°C i 15°C. U to su vrijeme i dalje česte povremene padaline.

2. Ljeto (lipanj - kolovoz) je najtoplije razdoblje u Armeniji. To je vrijeme kada su temperature najviše i preko dana mogu doseći i do 35°C, a noću se ne spuštaju ispod 15°C, osim u visinskim predjelima. Padaline su vrlo rijetke.

3. Jesen (rujan - kasni studeni) je vrlo ugodno klimatsko razdoblje pogodno za putovanje. Temperature su stabilne i nema velikih ekstrema. Preko dana se kreću između 18°C i 25°C (možda i koji stupanj više), a noću ne padaju ispod 10°C. Padalina praktički nema.

Općenito gledano, razdoblje je između ožujka i kasnog studenog idealno vrijeme za putovanje u Armeniju.

Više informacija na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Armenska je kuhinja vrlo zanimljiva i odražava povijest i geografski položaj zemlje kao i utjecaje susjednih zemalja. Armenska kuhinja započinje predjelima koja se nazivaju meze u obliku salata i sličnih slatkih jela. Nastavlja se mesom na sve moguće načine koje prate juhe, umaci, tradicionalni kruh lavaš. Slasno je i jelo lahmajun, slično pizzi. Na raspolaganju je dovoljno jela od povrća različitih okusa budući da Armenci vole začiniti svoja jela. Dovoljno je mogućnosti za kušanje mnogih specijaliteta kojih u Armeniji ne manjka.

Na raspolaganju su i mnoge vrste različitih tradicionalnih slastica te sezonsko voće. Od bezalkoholnih se pića pije mnogo armenske kave, pića na bazi jogurta ili mlijeka, izvorske mineralne vode te mnogo drugih pića. Od alkoholnih su pića najpoznatija armensko pivo i brendi, a postoje i vina te niz drugih pića.

Savjetujemo vam da pijete vodu iz bočica. Za sve će vam ostale podatke na raspolagaju biti naš vodič.

SIGURNOST: Armenija je sigurna zemlja. Ljudi su ljubazni i otvoreni. No unatoč ljubaznim i poštenim ljudima, u gužvi na tržnicama i turističkim mjestima uvijek se kreću i džepari.

Preporučujemo vam da obratite pozornost na osobne stvari te da na putovanje ne nosite dragocjenosti ili druge vrjednije predmete. Agencija Oskar ne odgovara za njihov mogući gubitak.

ODJEĆA: Pripremite se na toplo dnevno proljetno, ljetno ili jesensko vrijeme, no dovoljno tople odjeće neće biti višak. Dobro se pripremite što se tiče zaštite od sunca (glava, vrat). Preporučujemo vam otvorene cipele (izdržljivije sandale s dobrim potplatom) za veći dio putovanja te lagane planinarske cipele za uspon na Kazbegi. Predlažemo da vaša garderoba uključuje odjeću koja pokriva ramena, dekolte i koljena (dugi i kratki rukavi, poluduge hlače, prozračne suknje...) budući da su upravo ti dijelovi tijela najosjetljiviji na sunce, a osim toga ulazak u gruzijske crkve u kratkim hlačama i otkrivenim ramenima nije dozvoljen.

LOKALNA VALUTA: Armenski dram; 1 dram (= 100 lum)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: U većim gradskim trgovinama možete plaćati kreditnim karticama. Novac možete podići i na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, negdje MAESTRO). Ponekad podizanje na bankomatima i plaćanje kreditnim karticama ne funkcionira, stoga vam preporučujemo da za svaki slučaj imate dovoljno gotovine!

PLANIRANI TROŠKOVI: Za svakodnevnu se potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa potrošnja od 20 do 25 EUR dnevno. U taj iznos nisu uključene preporučene napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Armenije u Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Pozivni broj iz Hrvatske u Armeniju je 00 374 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.

Funkcioniranje svojih mobilnih telefona provjerite kod svog operatera. Internet je dostupan u gradovima i hotelima.

ELEKTRIČNI NAPON: Napon od 220V, koriste se posve jednake utičnice kao i kod nas.

OPĆI PODACI O DRŽAVI ARMENIJI

  • Veličina: 29 743 km2
  • Stanovništvo: oko 3 milijuna.
  • Glavni grad: Yerevan
  • Jezik: armenski
  • Vjera: armenska apostolska 94,7%, ostale kršćanske grane 4%, jezidi (s elementima animizma) 1,3%
  • Uređenje: republika, 11 provincija, predsjednik države: Serzh Sargasian
  • Lokalno vrijeme: GMT + 4
  • Preporučujemo: knjige, zemljovide, vodiče...

 

 

 

 

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još