Argentina-Kongresna palača-Buenos Aires

ARGENTINA

Argentina - Živahan ples kulture i prirode

Argentina puno asocijacija pobudi već svojim imenom. Među klasičnim spadaju tango, Buenos Aires, nogomet, Patagonija, Andi. Početni i pravi razlozi za posjetu.

Argentina

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Putovanja u ArgentinuArgentinu bismo mogli nazvati i raskošnom prirodnom idilom budući da nudi sve – od moćnih slapova Iguazu na sjeveru do gromoglasnog i pucketajućeg ledenjaka Perito Moreno na jugu. Zemlja se ponosi nekim od najvećih andskih vrhova (6.000 m), prostranim pustinjama s nasadima kaktusa, ledenim poljanama i sušnim stepama u Patagoniji, ledenjačkim jezerima, andskim solanama... Ovdje se možete uživo upoznati s pingvinima, plamencima, kapibarama, kajmanima, a nabrajati bismo mogli i dalje.

Ne zaboravimo ni na bogatu argentinsku kulturu! Tango, govedina, Gauči, nogomet, sve to čini fenomenalan argentinski koktel nakraju začinjen raznolikom napola latinskom, napola europskom baštinom. Tog koktela nikada vam neće biti previše i zasigurno ćete ga zapamtiti zauvijek!

Što nudi Argentina?

 • glavni grad Buenos Aires s antičkim trgovinama, tango-klubovima, nedjeljnom tržnicom, vrlo poznatim grobljem i muzejom umjetnosti
 • naselje kuća različitih boja kamo su se preselili Talijani i gdje se navodno »rodio« tango - La Boca
 • uglavnom nizinski i ravničarski svijet argentinskih pampi
 • slapovi Iguazu – skup 275 slapića koji se rasprostiru na gotovo 3 km
 • poluotok Valdes gdje je obala naseljena morskim lavovima, a u moru možemo vidjeti orke i druge kitove
 • Tierra del Fuego ili kraj svijeta gdje se nalaze ulazna vrata Antarktika

 

Prije putovanja

VIZE: Vize za hrvatske državljane nije potrebna (za boravak do 3 mjeseca)

ZDRAVLJE: Cijepljenja nisu obavezna. Savjetujemo vam da se za više informacija obratite Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/Default.aspx?sec=211.

VRIJEME: Argentina je ogromna država i njena klima je iznimno raznolika. Od suptropske do vrlo hladne. U Argentini postoje četiri godišnja doba, a vremenski su obrnuto kao i u našoj, sjevernoj polutki. Proljeće je između rujna i studenog, ljeto između prosinca i veljače, proljeće između ožujska i svibnja te zima između lipnja i kolovoza. Različita godišnja doba primjerna su za različite prostore Argentine.

1. Patagonija (južni dio Argentine) je najugodnija u vrijeme proljeća, između prosinca i veljače. Tada se inače niske temperature dižu i do 15, a u lijepe sunčane dane čak i do 20°C. Noćne temperature su u to vrijeme isto umjerene i ne padaju ispod 0°C. Prosinac i ožujak su uvjetno vremenski primjereni za posjet Patagonije. Jesen je vrijeme kada u Patagoniji ima najviše padalina. Zime su neprimjerene za posjet, vrlo su hladne.

2. Svi sjeverni predjeli Argentine (s Buenos Airesom) su ljeti veoma vrući i temperature su često iznad 35°C. Ti su prostori vrlo ugodni u proljeće i jesen, kada su temperature ispod 30°C. Jesen ima najviše padalina. Zime za te prostore Argentine mogu biti vrlo ugodne, u samom Buenos Airesu (lipanj – kolovoza) temperatura ne padne ispod 5°C.

Više informacija na www.wunderground.com.

HRANA I PIĆE: Argentinska kuhinja se razvila na podlozi mediteranskih utjecaja (koje su donijeli sa sobom španjolski i talijanski naseljenici) te usjeva koji tamo rastu i tamošnjih životinja. Kod argentinskog kulinarstva je prvo jelo koje se nudi asado, a radi se o argentinskom roštilju, svjetski poznatom. Sve u Argentini se vrti oko mesa, Od mesa je na prvom mjestu govedina i Argentina prosječno pojedu skoro 80 kg govedine na godinu (prosječno na stanovnika). Zato su postali pravi majstori u pripremi cijelom svijetu poznate argentinske govedine! S obzirom da je Argentina tako velika, naravno postoji i mnogo regionalnih kulinarskih specijaliteta. Općenito, Argentinci vole jesti i tu ljubav prema hrani pokazuju i u velikim porcijama i slasnim okusima. Naravno, u taj izbor spadaju i slavni, debeli argentinski naresci. Pored mesa u različitim oblicima, u Argentini se nudi i krumpir, tjestenina, ponekad riža i obavezno kruh. Zadnjih godina se povećava i potražnja za povrćem. Ako je na sjeveru Argentine meso glavno jelo u kulinarstvu, onda je na jugu, u Patagoniji, to morska hrana svih mogućih okusa i oblika. Posvuda se nudi i talijanska kuhinja, koja je tražena baš kao i meso. Još uvijek se u izoliranim područjima Argentine kuha i hrana domorodnih stanovnika, koja najviše uključuje krumpir, quinou (argentinska andska žitarica), sezonsku salatu, čili paprike za okus i nešto rjeđe, meso. Uvijek se nude i grickalice, među njima je najraširenija empanada (španjolski izvor), punjeni jastučići od tijesta.

Argentina je pravi raj za sladokusce, nudi širok izbor slastica, od kojih ih je mnogo pripremljeno sa slasnim dulce de leche, nekakvim mliječno – karamelnim namazom, kojemu je jednostavno teško odoljeti. Od bezalkoholnog pića se ističe čaj mate, pripremljen od listova yerba mate, a pije ga se na poseban način iz šalica koje su primjerene samo za taj čaj. Od ostalih bezalkoholnih pića vrlo je popularna kava, a ni ostalih svjetski poznatih ne nedostaje. Od alkoholnih pića se najviše ističe izvrsno argentinsko vino, koje paše uz svaki obrok, a u ponudi su i razna piva i žestoka pića.

Savjetujemo vam piti flaširanu vodu. Za sve ostale podatke će vam na volju biti vaš vodič.

SIGURNOST: Argentina je sigurna zemlja. Unatoč tome je važan oprez, a posebno na mjestima gdje su velike gužve, kao što su tržnice.

Preporučujemo vam, da ste cijelo vrijeme pozorni na osobnu imovinu te da na putovanja ne nosite dragocjenosti ili druge vrijedne predmete! Agencija Oskar ne odgovara za izgubljene stvari.

ODJEĆA: U Argentini nema ograničenja pri odijevanju s obzirom na tradiciju i kulturu. Važno je odjeću uskladiti s vremenom kada tamo putujete. Preporučujemo udobnu, prozračnu odjeću, u kojoj se možete neometano kretati. Za toplija područja preporučujemo i kraću odjeću, posebno u proljeće i ljeto, kada se temperature jako dižu. Za Patagoniju imajte sa sobom i dovoljno tople odjeće i poneki dodatan komad za svaki slučaj, jer su temperature tamo niske kroz sva godišnja doba. Svugdje je preporučena dobra zaštita od sunca, u Patagoniji i od vjetra, a dobro će vam doći i vjetrovka protiv vjetra i kiše, za svaki slučaj. Od obuće su primjereni dobro zatvorene cipele s kvalitetnim đonom, u kojima možete dobro i puno hodati (lagana treking obuća) za područje Patagonije i udobne otvorene sandale za toplija područja i moguće toplije dane u hladnijim područjima.

LOKALNA VALUTA: Argentinski Peso; 1 Peso (= 100 centavosov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnim karticama možete plaćati u trgovinama. Novac možete dići i na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, negdje MAESTRO). Ponekad dizanje na bankomatima ne djeluje, zato vam preporučujemo manji iznos gotovine za svaki slučaj!

PLANIRANI TROŠKOVI: Za dnevnu potrošnju (hrana, piće, manje kupovine) predviđeno je potrošnja od 30 do 40 EUR na dan. U gornji iznos nisu uključene preporučene napojnice i doplate.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Argentine u Hrvatsku je 00 385 + predbroj (bez 0) + broj mobitela ili telefona.

Pozivni broj iz Slovenije u Argentinu je 00 54 + predbroj + broj. Pokriće vaše mobilne mreže provjerite kod svog operatera.

Telefoni i Internet na volju su svugdje , osim u iznimnim područjima u unutrašnjosti i teško dostupnim prostorima.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 220 V – 240 V, utičnice su ponegdje europske, a drugdje su argentinske – s tri pravokutne rupice.

OPĆI PODACI O ZEMLJI

 • Veličina: 2.780.400 km2
 • Stanovništvo: cca. 42,2 milijuna
 • Glavni grad: Buenos Aires
 • Jezik: španjolski;
 • Vjera: rimokatolička 92%, protestantska 2%, židovska 2%, ostale 4%;
 • Uređenje: republika, 23 provincije, predsjednica države: Cristina Fernandez De Kirchner
 • Lokalno vrijeme: ima više vremenskih pojasa od GMT -3

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još