Albanija-Grad Berat

ALBANIJA

Albanija – Probuđena balkanska ljepotica

Albanija, doživite tu prisnu zemlju, koju je razvoj tek dotaknuo. Albanija ima puno ljepota i znamenitosti, ali je prije svega u cijelosti samo svoja.

Albanija

Dragi putnici

Kako bi lakše mogli izabrati iz bogate ponude svih naših putovanja i vidjeti programe, preusmjeriti ćemo vas na slovensku stranicu. KLIKNITE OVDJE...


O zemlji

Aalbanija - tajanstvena zemlja JI Europe, zvana i Zemlja orlova.

Po staroj narodnoj priči je drevni albanski kralj spasio mladog orla od smrti. Odrasli orli su ga počeli častiti i tako su orlovi postali simbol Albanije.

Republika Albanija je velika 28.745 km2 i leži u JI Europi na Jadranskom i Jonskom moru. Graniči s Crnom Gorom, Makedonijom, Kosovom i Grčkom. Od Apeninskog poluotoka ju dijele 76 km široka Otrantska vrata, kroz koja plove brojni brodovi i trajekti. Glavni grad države je Tirana, a stanovnika ima 3,5 milijuna.

Albanija je dugo bila teško dostupna komunistička država, ali nakon 1990. godine se počela polako otvarati Europi i svijetu. Ekonomski gledano je slabo razvijena i veliki broj Albanaca je u prošlosti našlo posao i dom u inozemstvu.

Geografija Albanije je jednostavna. Zemlja se prostire istočnom obalom Jadranskog mora. Oko nje se nalazi Šarsko – Pindsko gorje, koje je poput prirodnih zidina. Najviši vrh je KORAB, 2.764 m. Prema obali nadmorska visina pada te se uz more nalaze predivne plaže.

Povijest Albanije seže daleko u prošlost. Albanci su potomci Ilira, kojih u Europi skoro više nema. Od Turaka su preuzeli muslimansku vjeru i živjeli nekoliko stoljeća u okviru Otomanskog imperija. Zadnjih 25 godina se zemlja otvara proti zapadu, pokuša uhvatiti niti razvoja (ima velike zalihe različitih ruda, šume i dobre uvjete za poljoprivredu), a država je postala zanimljiva i za turiste.

Zašto s nama u Albaniju?

  • Albanske plaže su duge i pješčane, iznimno privlačne i skoro prazne
  • U unutrašnjosti su nedotaknute šume i predivna planinska priroda, koja nudi beskonačne šetnje
  • Sela u Albaniji su takva, kao da smo se vratili s vremeplovom u doba starog vijeka. Zanimljiva su i tri jezera – Prospansko, Ohridsko i Skadarsko, koja po ljeti omogućuju ugodno kupanje
  • Berat – srednjovjekovno mjesto s tisućama prozorčića, muzeja na otvorenom, gdje je vrijeme stalo
  • Tirana, grad u kojem se miješaju tradicija i moderna arhitektura, mlada prijestolnica, gdje ćete naći čak i Mc' Donalds
  • Apolonia – stari grčki grad, kojega su osnovali Grci iz Korinta

 

Portal agencija-oskar.hr upotrebljava kolačiće kako bi analiza posjeta unaprijedila usluge u svrhu oglašavanja i istraživanja Interneta. Molim vas da ljubazno dozvolite da na vaše računalo učitamo kolačiće u tu svrhu. U slučaju da nastavite upotrebljavati našu web stranicu, mi ćemo to shvatiti kao pristanak. Vašu odluku uvijek možete ovdje promjeniti. ovde
Slažem se
Ne slažem se
Želim saznati još